SPECIJAL KURIRA ZLATNA GROZNICA! KOLIKA JE STVARNA KOLIČINA ZLATA U SRBIJI: Sve bi blago stalo u tri-četiri kofera, ali...
Foto: Shutterstock

Čudne informacije

SPECIJAL KURIRA ZLATNA GROZNICA! KOLIKA JE STVARNA KOLIČINA ZLATA U SRBIJI: Sve bi blago stalo u tri-četiri kofera, ali...

Specijal -

Veoma težak metal - Po zlatnim rezervama u ovo doba prošle godine naša zemlja bila je oko 60. mesta na svetu

Prema procenama stručnjaka, izvađena količina zlata na celom svetu iznosi skoro 163.000 tona. Kad bi se sve to zlato pretopilo i izlila jedna kocka, ona bi imala ivicu dužine od 20 metara. Ili ovako: sve zlato iskopano kroz istoriju, pokretač svih ratova i krvoprolića, jedva bi napunilo dublji olimpijski bazen!

Procenjuje se da je ispiranjem svih naših zlatonosnih reka, od praistorije do danas, dobijeno oko 50 tona zlata.

Prema zvaničnom izveštaju Svetskog saveta za zlato, Srbija je po zlatnim rezervama u ovo doba prošle godine bila oko 60. mesta na svetu - imala je oko 19,83 tone zlata. To je, inače, otprilike kocka dimenzija metar sa metar sa metar.

Zlato je čudo od metala - od 1 grama može da se izvuče žica dužine 3 kilometra.

Zlatna cigla veličine litarskog tetrapaka za mleko teška je 19,3 kilograma. A jedan kilogram zlata je zapravo pločica površine karata za igranje debela osam milimetara, malo deblja od trećine špila. I to je prošle nedelje koštalo 44.000 evra. Poluga veličine špila karata vredi oko 120.000 evra, ali cene na berzi dosta osciluju.

Kopaj, pa plati ZLATNI TURIZAM

foto: Zorana Jevtić

Pre nekoliko godina u selima između Majdanpeka i Kučeva bilo je pokušaja da se ustali novi vid turističke ponude: boravak na selu i ispiranje zlata. U Brodici i Voluji bilo je meštana koji su gostima iznajmljivali sobe u seoskim kućama, spremali obroke od namirnica iz svojih bašta i vodili ih na Pek da traže zlato sa opremom koju su im stavljali na raspolaganje. Bilo je zainteresovanih iz Beograda i vojvođanskih gradova, a ostajali su i po mesec dana. Ni jedan tragač neće tačno reći koliko je zlata našao - pogotovo ako je našao dosta! - ali svi su ovi turisti tvrdili da im nađeno zlato pokriva troškove boravka. Ove godine nismo ih zatekli na reci. Prema nekim informacijama, preselili su se na Rasinu.

Teško je, ali... IZVINITE, ŠALILI SMO SE!

foto: Zorana Jevtić

U Boru se liju poluge teške 12,5 kilograma, a gostima - samo specijalni gosti mogu da vide zlato - njima se nudi da ih ponesu kući ako uspeju da ih podignu jednom rukom. Legenda kaže da je to do sada uspelo samo jednom Arapinu, prevodiocu nekog šeika, i da su se domaćini našli u čudu jer nisu ozbiljno mislili da je poklone. Drugi, opet, tvrde da su polugu podigli - i džentlmenski je ostavili u Boru - samo bivši komunistički funkcioner general Nikola Ljubičić i „jedan mađarski ambasador ogromnih prstiju“. Zlato je, zaista, čudo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track