KAD DETETU DATE MOBILNI TO JE KAO DA STE MU DALI GRAM KOKAINA Zastrašujuća upozorenja lekara: Pametni telefoni stvaraju ZAVISNOST KAO DROGA I ALKOHOL!
Foto: AP

zabrinjavajuće

KAD DETETU DATE MOBILNI TO JE KAO DA STE MU DALI GRAM KOKAINA Zastrašujuća upozorenja lekara: Pametni telefoni stvaraju ZAVISNOST KAO DROGA I ALKOHOL!

Društvo -

Pametni mobilni telefoni osvojili su poslednjih godina čovečanstvo i postali satavni deo života ljudi, ali i dece. Naučnici i lekari došli su do poražavajućih saznanja da smartfoni osim što drastično menjaju svet i društvo, pogubno deluju i na decu i to na način koji niko nije očekivao.

Oni tvrde da kad pametni telefon date u ruke svojoj deci to je kao da ste im dali gram kokaina. Tvrde dase stvara ista zavisnost kao što je zavisnost od droge ili alkohola. Iako pruža mogućnost da budete hiper-povezani, davanje pametnog telefona deci može da proizvede veoma štetne efekte.

Vrhunski stručnjak za bolesti zavisnosti Mandi Saligari je 2017. godine sugerisala da kada detetu date pametni telefon to je kao da mu „dajete gram kokaina“. Ona je objasnila da Snapchat i Instagram mogu biti jednako opasni u stvaranju zavisnosti kod tinejdžera kao droga i alkohol. Kao rezultat, imamo tinejdžere koje treba lečiti. Saligari je rekla da se vreme provedeno ispred ekrana mobilnih telefona često zanemaruje kao potencijalno sredstvo izazivanja zavisnosti kod mladih i datreba hitno preduzeti mere protiv ove zavisnosti.

“Uvek kažem ljudima, kada detetu dajete tablet ili telefon, zapravo im dajete flašu vina ili gram kokaina”, rekla je i dodala „Zašto posvećujemo toliko manje pažnje tim stvarima nego drogi i alkoholu kada deluju na iste moždane impulse?“, upitala je Saligari.

Ona je naglasila da roditelji više ne mogu da kontrolišu svoju decu kada je u pitanju upotreba mobilnog telefona. Studije pokazuju da 4 od 10 roditelja ne uspeva da spreči svoju decu da koriste smartfon. I čini se da se stvari pogoršavaju, jer čak i mlađa deca, do šest godina, izuzetno dobro upravljaju tabletom ili mobilnim telefonom.

Saligari tvrdi da je najbolji način za sprečavanje i suzbijanje zavisnosti od mobilnih telefona uvođenje strogih pravila, i kod kuće i u školi. Ovaj program se naziva "pametna anestezija" i zahteva upotrebu mobilnog telefona samo kad je to potrebno.

foto: printscreen YT

Sigurno jer da će se deca i tinejdžeri u početku buniti i prolaziti krizu sličnu bilo kojem ovisniku, al roditelji trebaju daostanu dosledni i vrlo čvrsti i ne popuštaju, uprkos plakanju i moljenju dece. Jedino tako možete spasiti detinjstvo svog sina ili kćeri!

S obzirom na to da prosečno američko domaćinstvo gleda televiziju gotovo devet sati dnevno, čini se da se svi u određenoj meri suočavaju sa zavisnošću od tehnologije.

Saligari, koja vodi kliniku u Londonu, rekla je da oko dve trećine njenih pacijenata ima između 16 i 20 godina i da traže lečenje od zavisnosti. Primetila je „dramatično povećanje“ još pre deset godina kada su mnogi njeni pacijenti bili još mlađi.

„Mnogo mojih pacijenata su devojčice od 13 i 14 godina koje su se upustile u seksting i koje to opisuju kao „sasvim normalnu stvar “, napomenula je Saligari.

Seksting je nasilje koje ima seksualne konotacije. Seksualno online uznemiravanje se najčešće dešava kada deca žele da zadive simpatiju, kada ih prijatelji pritiskaju ili nagovaraju da to uradi ili kao odgovor na seksualnu poruku.

Povećanje „sekstinga“ direktno je povezano sa ustaljenom praksom korišćenja mobilnog telefona za slanje razgolićenih fotografija. To postaje „pogrešno“ samo ukoliko roditelj sazna, objasnila je Saligari. Ako decu nauče samopoštovanju, manja je veroatnoća da će se na taj način eksploatisati“, rekla je ona. “To je pitanje samopoštovanja i pitanje identiteta”.

Kurir.rs/stopautismvirtual.ro

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track