PONOVO PROBLEMI NA KORIDORU 10: Ugrožen potporni zid od tunela Bancarevo zbog KLIZIŠTA! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

predstoje ozbiljni radovi

PONOVO PROBLEMI NA KORIDORU 10: Ugrožen potporni zid od tunela Bancarevo zbog KLIZIŠTA! (VIDEO)

Društvo -

Na Istočnom kraku Koridora 10, na levoj traci puta kod tunela Bancarevo, pojavilo se klizište koje je ugrozilo i već završeni potporni zid.

Trenutno je to najproblematičnija tačka na toj deonici i gradi se zaštitna galerija naizgled slična onoj koja je građena na kritičnoj kosini u Grdeličkoj klisuri na Južnom kraku Koridora 10, javlja RTS.

Veći deo Istočnog kraka pušten je za saobraćaj, a deonica od Bancareva do Crvene reke je poslednja na kojoj se izvode ozbiljni radovi i čiji je završetak najavljen za kraj oktobra. Na ovoj deonici od Bancareva do Crvene reke ima 27 kosina, a u Koridorima kažu, da su projekti menjeni za čak 26.

- Na kosini šest smo u proleće 2018. godine posle topljenja snega i velikih kiša zaključili da je neophodno da napravimo galeriju u cilju trajne stabilizacije same kosine, u međuvremenu smo izradili projekte - objašnjava direktor Sektora za izgrađu u "Koridorima Srbije" Aleksandar Senić.

Galerijom se praktično produžava leva tunelska cev, a radove ubrzano izvodi preduzeće "Integral inženjering".

- Privodimo kraju izradu naglavnih greda koje će biti gotove do kraja nedelje i uveliko se radi na izradi ploče. Izrada ploče trebalo bi da bude gotova do 25. septembra a u međuvremenu ćemo krenuti sa iskopom znači materijala dole koji se nalazi ispod galerije - navodi šef gradilišta Osman Kasić, javlja RTS.

Ovo preduzeće gradilo je i galeriju na kosini na Južnom kraku u Grdeličkoj klisuri, svrha je ista - trajna stabilizacija terena, ali je tehnologija drugačija. Gradilište u Grdelici je, kažu, bilo teže.

- Pored izgradnje galerije, na deonici od Proseka do Crvene reke u toku su završni radovi na asfaltiranju i opremanju tunela. Radovi na osvetljenju i signalizaciji tunela u desnoj cevi privedeni su kraju, u levoj cevi, koja je sada duža za 164 metra, osveteljenje će biti završeno po izgradnji galerije, pojašnjava Kesić.

- Očekujemo da ćemo do kraja oktobra završiti sve radove i tada ćemo moći da otvorimo deonicu za saobraćaj - tvrdi Senić.

Novom trasom Koridora 10 u dužini od 86,8 kilometara, osim što će se do bugarske granice putovati modernim auto-putem, zaobilazi se Sićevačka klisura, za saobraćaj najkritičnija tačka u ovom delu Srbije.

Kurir.rs/RTS

Foto YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track