KRAŠ JE NAŠ! EVO KAKO JE  SRPSKI BIZNISMEN UNIŠTIO HRVATE: Poznatu fabriku slatkiša želeli su da preuzmu hrvatski tajkuni, ali im je Šaranović POMRSIO KONCE!
Foto: Printskrin / You Tube

zagorčao im

KRAŠ JE NAŠ! EVO KAKO JE SRPSKI BIZNISMEN UNIŠTIO HRVATE: Poznatu fabriku slatkiša želeli su da preuzmu hrvatski tajkuni, ali im je Šaranović POMRSIO KONCE!

Društvo -

Kiparska kompanija srpskog biznismena Nebojše Šaranovića "Kapa star limitid" nastavila je da kupuje akcije "Kraša" i tako je ovaj privrednik preko noći postao najpopularniji Srbin u Hrvatskoj jer je kupio oko 10 odsto tamošnjeg industrijskog simbola.

Ova vest je u Srbiji odjeknula kao bomba i na društvenim mrežama se se pojavljuju već komentari poput "Kraš je naš!". Hrvatsku javnost muči pitanje šta će srpski biznismen da uradi sa akcijama Kraša narednih dana ili meseci.

Šaranović u svakom slučaju neće biti na gubitku i za sada ima dve opcije i obe mu donose zaradu. Kada je Mesna industrija Braća Pivac pre desetak dana i javno objavila nameru o preuzimanju cele kompanije Kraš, niko nije slutio da bi neko mogao da pomrsi konce ovoj hrvatskoj kompaniji koja je najveći pojedinačni deoničar u Krašu sa 30,7 odsto akcija.

Još manje se moglo naslutiti da će to biti privrednik iz Srbije, koji kako se pokazalo baš i nisu dobro dočekani od strane suseda. Da, podsetimo da u Srbiji posluje 200 hrvatskih preduzeća, dok je s druge strane, tek desetak srpskih kompanija na tržištu Hrvatske.

foto: Printskrin / You Tube

Drugo, pet dana nakon prvog poteza Braće Pivac, tada "misteriozni kupac", a sada i zvanično potvrđeno od strane Zagrebačke berze, Nebojša Šaranović, počeo je da kupuje akcije Kraša. Do četvrtka 18. septembra za akcije Kraša ukupno je iskeširao oko 13 miliona evra i na taj način stekao udeo u hrvatskoj kompanji od oko 10 odsto. I šta god da sada uradi neće izgubiti, a dve su opcije.

Prva opcija je da u narednim danima Šaranović u Štarku dođe do kontrolnog paketa od 25 odsto akcija. Tada bi po Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava, koji je gotovo identičan u celom regionu, morao uputiti ponudu za preuzimanje deonica od ostalih akcionara, a koja znači i preuzimanje cele fabrike. To znači i da bi Šaranović u narednom periodu postao vlasnik Štarka, fabrike sa tradicijom dugom 110 godina i neprikosnovenim liderom na tržištu konditora u Jugoistočnoj Evropi ali i značajnom igraču na mnogim tržištima širom sveta.

Ko je Šaranović?

Hrvatski mediji ozbiljno su se pozabavili i pitanjem i ko je novi suvlasnik Kraša.

"Jedan je od najpoznatijih poslovnih ljudi u Srbiji koji se retko može videti u javnosti, o njemu postoji samo par fotografija, a novinare izbegava čak i kod preuzimanja velikih kompanija koje su u fokusu javnosti", piše Poslovni dnevnik.

Šaranović je kako prenose mediji bio i jedan od najbližih saradnika Miroslava Miškovića s kojim je osnovao najveće srpsko društvo Delta Holding koje posluje na tržištima Srbije, BiH, Crne Gore, Albanije, Evropske Unije, Rusije i Švajcarske. Šaranović je u Delti radio kao komercijalni direktor.

Kupovinom Kraša bi značajano ojačao i svoju poziciju u konditorskoj industriji s obzirom na to da već poseduje dve fabrike kesa u Srbiji - Jafu i Banini. I ono što je još važnije, na tom putu ne bi imao nikakvih prepreka, posebno od Braće Pivac - jer njihova ponuda za preuzimanja Kraša sada praktično znači da oni više ne mogu da kupuju akcije Kraša na berzi.

Druga opcija koju Šaranović ima je da nastavi da kupuje akcije Kraša ili da se u tome zaustavi. Šta god da uradi on je na dobitku. Šaranović, naime Pivcima može da preproda u jednom momentu svoj paket akcija po višoj ceni i naravno zaradi. U ovoj situaciji braća Pivac, koji su već objavili nameru za preuzimanje, moraju da ponude više da bi kupili druge akcije. Primera radi, ako su Pivci dali ponudu na 100 dinara po akciji, a Šaranović je na berzi akcije kupovao po 110, Pivac sada ima mogućnost samo da poboljša cenu u ponudi i ona mora da bude veća nego što je na berzi, a to na kraju znači i više nego što je Šaranović plaćao. Intenzivna kupovina akcija Kraša je za samo nekoliko dana udvostučila njihovu cenu.

Kurir.rs/Blic

Foto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track