DOKAZI O JASENOVCU SU NA OVOJ TAJNOJ LOKACIJI! ISTINU JE SAKRIO LIČNO TITO: Evo kako su krili istinu o nemilosrdnom ubijanju Srba, Ranković smenjen jer je saznao za prevaru
Foto: Profimedia

nisu ugledalI svetlost dana

DOKAZI O JASENOVCU SU NA OVOJ TAJNOJ LOKACIJI! ISTINU JE SAKRIO LIČNO TITO: Evo kako su krili istinu o nemilosrdnom ubijanju Srba, Ranković smenjen jer je saznao za prevaru

Društvo -

Nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ Borisav Jović otkrio je tajnu koja je čuvana od 1966. godine.

On tvrdi da je Josip Broz Tito u najvećoj tajnosti prebacio u Vatikan dokumentaciju sa najgorim dokazima o stravičnim ustaškim zločinima u Jasenovcu. To je učinio uz pomoć odanog saradnika, hrvatskog funkcionera Ivana Steve Krajačića, a jedini koji je za to saznao bio je Aleksandar Leka Ranković, tada potpredsednik države, zbog čega je ekspresno smenjen i oteran u potpunu ilegalu. Zvanično obrazloženje bilo je da je prisluškivao Tita, u šta gotovo niko ni tada nije poverovao.

- Ranković je sasvim slučajno saznao šta je Tito uradio, i to od našeg ambasadora pri Svetoj stolici koji je to doznao unutar Vatikana. Tita je zgranulo kako je Ranković to mogao da otkrije i zaključio je da ovaj sigurno ima paralelnu obaveštajnu službu - otkrio je Jović.

Kako priča Jović, Ranković se tokom jednog prijema na Dedinju suočio s Brozom i rekao mu šta je saznao. Time je i zapečatio svoju političku karijeru. Bukvalno nekoliko sedmica kasnije na čuvenom Brionskom plenumu Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, 1. jula 1966, Ranković je smenjen i izbačen iz partije.

Jović objašnjava da je za sve što se događalo saznao 1975. godine, kada je tek bio postavljen za ambasadora SFRJ u Rimu. Njega je, kako priča za Srpski telegraf, o tome u italijanskoj prestonici obavestio čovek čije ime ne želi da otkrije, a koji je prethodno od tadašnjeg jugoslovenskog ambasadora u Vatikanu (Hrvat Vjekoslav Cvrlje, prim. aut.) saznao da je Tito lično naredio uklanjanje dokumenata koji direktno svedoče o stradanju Srba u Jasenovc.

Prilikom otvaranja mauzoleja posvećenog jasenovačkim žrtvama 31. jula 1968, dve godine nakon sklanjanja dokumenata o zločinima u Vatikan, među prisutnim predstavnicima vlasti nalazio se i Stevo Krajačić. Kad se svečanost završila, misleći da je mikrofon isključen, on je promrmljao u bradu, obraćajući se srpskim borcima: "Ovde smo vas premalo pobili". Ali mikrofoni su bili uključeni i nastao je skandal zbog kojeg je posle nekoliko dana podneo ostavku na članstvo u partiji.

- Taj čovek rekao mi je da budem veoma oprezan pošto je to informacija koja tada ni u ludilu nije smela javno da se iznese. Tito je bez znanja Leke Rankovića, u strogoj i najvećoj tajnosti, celokupnu dokumentaciju o zločinima u Jasenovcu prebacio Svetoj stolici - tvrdi Jović.

Dodaje da je Tito sve uradio uz pomoć tadašnjeg predsednika hrvatskog sabora Steve Krajačića.

- Tita je tada zaprepastilo kako je Ranković to uopšte mogao da otkrije, otud i priča o prisluškivanju. Ipak, cilj je postigao i ta dokumenta nikad nisu ugledala svetlost dana - zaključuje Jović.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja