Najnovije vesti

ŠPIJUN JUGOSLOVENSKE TAJNE SLUŽBE IZLUDEO HITLERA: Tajanstveni pukovnik V, PREKO KREVETA otkrio plan invazije na Jugoslaviju, upozorio na bombardovanje Beograda i razbesneo Firera, a ODUŠEVIO ĐENERALA DRAŽU!
Foto: Foto printscreen/Wikipedia

Špijunirao zavodeći

ŠPIJUN JUGOSLOVENSKE TAJNE SLUŽBE IZLUDEO HITLERA: Tajanstveni pukovnik V, PREKO KREVETA otkrio plan invazije na Jugoslaviju, upozorio na bombardovanje Beograda i razbesneo Firera, a ODUŠEVIO ĐENERALA DRAŽU!

Društvo

Vladimir Vauhnik nikada nije otkrio kako je došao do saznanja da Nemci pripremaju operaciju "Kazenska sudbina", odnosno tajni plan "Projekt 25" o napadu na Kraljevinu Jugoslaviju. Otkrili su ga, međutim, Nemci koji su se divili ovom obaveštajcu i dali mu šifrovano ime: "Tajanstveni pukovnik V."

SS general Valter Šelenberg, jedan od šefova tajnih službi Trećeg rajha, na osnovu depeše nemačkih agenata iz Beograda 2. aprila 1941. obavešten je da je provaljena najstrože čuvana nemačka tajna - plan invazije na Jugoslaviju pod kodnim imenom "Projekt 25".

"Tajanstveni pukovnik V." je poslao u Beograd potpun izveštaj o nemačkim planovima za ofanzivu, čak ih je upozorio na bombardovanje Beograda koje je Hitler planirao kao iznenadni napad. Kad je Hitler čuo za ovo gušio se od besa i počeo da se dere: "Zašto odavno niste uhapsili tog prokletog čoveka!"

General Šelenberg nije znao ko je tajanstveni pukovnik, ali je u memoarima ostavio svedočanstvo da su nacistički kontraobaveštajci dugo sumnjali da je Vauhnik korumpirao nekog visokog oficira Vermahta koji mu odaje tajne. Mesecima su ga bezuspešno pratili i prisluškivali pokušavajući da otkriju njegove izvore, ali nisu uspevali čak ni da razbiju šifre radio-poruka koje je svake večeri emitovao u Beograd.

foto: Printscreen Wikipedia

Naši agenti su samo konstatovali da je pukovnik do ušiju zaljubljen u ćerku vlasnika jednog berlinskog restorana, koju obasipa poklonima i izvodi na otmena mesta. Posle meseci praćenja oni su otkrili da jugoslovenski oficir ima još najmanje dve velike ljubavi. Jedna dama je bila sestra nemačkog generala koja je imala poznanstva s industrijalcima i višim oficirima Vermahta - zabeležio je SS general Valter Šelenberg.

Druga dama je bila supruga jednog poznatog inženjera, čoveka velikog ugleda i u civilnim i u vojnim krugovima. Otkrili smo da ovaj naizgled skladni bračni par vodi dvostruki život. Naime, inženjer uopšte nije pokazivao interesovanja za ženske čari svoje lepše polovine i u najmanju ruku je tolerisao Vauhnikov boravak u njihovom bračnom krevetu. Na svoj veoma vešt način "Tajanstveni pukovnik V." je umeo da od njih izvuče sve što je bilo od značaja.

Ćerka nemačkog kafedžije je za Vauhnika prikupljala informacije iz restorana svog oca, u kome su se okupljali visoki SS oficiri. General Šelenberg je to otkrio iz presretnutog telefonskog razgovora krajem marta 1941. kad je Vladimir Vauhnik od devojke zahtevao izvesne dokumente koje mora hitno da pročita. Dan kasnije, nemačka špijunka iz vlade u Beogradu javila je da je Vauhnik poslao svom generalštabu nemački plan napada na Jugoslaviju. Gestapo ga je uhapsio i tokom četvoromesečne torture vrbovao da radi za njih.

foto: Printscreen Wikipedia

Vauhnik je, da bi sačuvao život, pristao na ponudu Nemaca da ode prvo u Italiju, a potom u NDH i pomogne generalu Glezu fon Horstenauu da domobrane organizuje po uzoru na Vermaht. Vauhnik se ubrzo sklonio u Ljubljanu. Počeo je da se izgovara bolešću, da bi već 21. novembra 1941. otputovao u Ljubljanu na lečenje. Posle nekoliko meseci bez traga je nestao iz bolnice...

Kada je nemačka kontraobaveštajna služba u oktobru 1944. otkrila identitet "Tajanstvenog pukovnika V." obaveštajac Vladimir Vauhnik je prebegao u Švajcarsku. Pokušao je da organizuje savezničko iskrcavanje na obale Jadranskog mora oko Trsta. Četiri godine kasnije je emigrirao u Argentinu.

Oficirsku karijeru Vauhnik je završio u činu brigadnog generala, kao zamenik komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini u Sloveniji. Draža Mihailović ga je postavio za svog poverenika. U dokumentima četničkog pokreta Vauhnik se pominje kao vršilac dužnosti komandanta Slovenije pod pseudonimima "Vlajko", "Potpukovnik Vasić" i "General Račić".

foto: Wikipedija

Sredinom šezdesetih godina prošlog veka, britanski Intelidžens servis dozvolio je objavljivanje memoara svog agenta, pukovnika Vladimira Vauhnika, bivšeg jugoslovenskog vojnog atašea u Berlinu. Tako je otkrivena istina o "Tajanstvenom pukovniku V.", srpskom, jugoslovenskom i britanskom špijunu, koji je iznervirao Hitlera, a oduševljavao đenerala Dražu.

Kurir.rs/Novosti/Marko Lopušina

Foto printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...