PROFESORKA EKONOMSKOG IZVREĐALA KURIR! PROSTAKLUK DANICE POPOVIĆ: P...a vam, bre, materina!
Foto: Printscreen

DNO

PROFESORKA EKONOMSKOG IZVREĐALA KURIR! PROSTAKLUK DANICE POPOVIĆ: P...a vam, bre, materina!

Društvo -

Nekultura: Popovićeva, koja je osumnjičena za plagiranje, tj. prisvajanje rada preminulog kolege, nije želela da pruži konkretne odgovore,već je uzvratila psovkama i vređanjem

Profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović je, po svemu sudeći, prilično besna što je javnost saznala da se protiv nje vodi postupak pred tim fakultetom zbog sumnje da je prisvojila rad preminulog kolege. Umesto konkretnih odgovora na optužbe za plagiranje, ona se poslužila uličnim rečnikom!

Popovićeva, naime, nije želela da govori o detaljima pomenutog slučaja, ali je demonstrirala prostakluk i krajnje neprimeren rečnik.

Zalupila slušalicu

- Kao da me neko zove iz najcrnjeg pakla. Kako vi znate šta sam ja htela?! Pi*ka vam materina, bre! - rekla je profesorka, a potom je prekinula vezu.

Ona je nakon molbe da prokomentariše optužbe da je pokušavala da zataška i ospori postupak prekinula novinara Kurira, ne dozvolivši da završi rečenicu i postavi pitanje do kraja, a onda je ljutito osula paljbu.

Kako je Kurir pisao, Popovićeva je lobirala da njeni kućni prijatelji budu članovi Stručne komisije, čiji je zadatak da utvrdi njenu odgovornost i propiše adekvatnu kaznu u pokrenutom postupku, kojim je obuhvaćen i njen asistent Jelena Rašković.

Njima se stavlja na teret da su prilikom izdavanja dopunjenog izdanja udžbenika grubo zloupotrebile i plagirale prevod prof. dr Stojana Babića, koji je preminuo u septembru 2018. Do prošle godine na fakultetu se koristio prevod udžbenika „Međunarodna ekonomija“ autora Dominika Salvatorea, u čijem predgovoru je bilo navedeno da je prvih 11 poglavlja preveo Babić, a narednih 10 Popovićeva. Ove godine je, međutim, iz dopunjenog izdanja istog udžbenika izbačen Babić kao prevodilac i redaktor. Sve to je okarakterisano kao plagijat.

Neprimereno

Profesor Branko Kovačević, bivši rektor Beogradskog univerziteta, smatra da način obraćanja Popovićeve nije primeren.

- To je ružno. To se ne radi - konstatuje Kovačević za Kurir.

On je, inače, u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, koji delegira člana u Stručnu komisiju, čiji je zadatak da utvrdi da li su Popovićeva i njena asistentkinja plagijatori:

- To je u toku, Stručna komisija treba da napiše objektivan izveštaj, zbog institucije i profesora, bez navijanja, a onda može da usledi disciplinski postupak - od opomene, izvinjenja, do težih sankcija i gubitka radnog mesta.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Sve otkrio student Jakšić

I PROFESORI TRAŽILI DA SE ISPITA POPOVIĆKIN RAD

Zahtev za utvrđivanje plagijata, kako je Kurir pisao, podneo je student Aleksandar Jakšić nakon što je detaljno uporedio oba udžbenika. Od 80 profesora Ekonomskog fakulteta prisutnih na sednici Nastavno-naučnog veća, njih 75 je zatražilo da se utvrdi odgovornost. Postupak traje, čeka se stav Stručne komisije, koja ima četiri člana - dva delegira Ekonomski fakultet, a po jednog Nacionalni savet za visoko obrazovanje i Univerzitet u Beogradu. Upravo je na tom nivou, kako je Kurir juče pisao, Popovićeva pokušala da utiče na postupak, i to tako što je gurala kućnog prijatelja za člana komisije.

foto: Screenshot

Kurir.rs / Ekipa Kurira

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track