ZA TRI GODINE NOVA PRUGA DO CRNE GORE Vučić: Neće se više putovati 100 sati!
Foto: Shutterstock, Zorana Jevtić

železnica: SPORAZUM RUSIJE I SRBIJE O MODERNIZACIJI

ZA TRI GODINE NOVA PRUGA DO CRNE GORE Vučić: Neće se više putovati 100 sati!

Društvo -

Mnogo brže: Imaćemo potpuno renoviranu i rekonstruisanu prugu od Beograda do granice, sada zavisi od Crne Gore šta će oni da urade na svom delu, najavio je predsednik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da ćemo za tri ili četiri godine imati novu prugu u perfektnom stanju od Beograda do crnogorske granice!

Prvi čovek Srbije rekao je juče da je tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva potpisano nekoliko veoma važnih sporazuma, ali da je jedan od bitnih sporazuma svima promakao.

Neuporedivo kraće

- Potpisan je ugovor za deonicu Valjevo-Vrbnica. Imaćemo prugu za tri ili četiri godine od Beograda do crnogorske granice u perfektnom stanju, praktično novu, renoviranu i rekonstruisanu prugu. Nećete više putovati sto sati, sada zavisi od Crne Gore šta će oni da urade na svom delu, ali kroz Srbiju će to biti neuporedivo kraće - naglasio je Vučić.

foto: Ana Paunković, Stefan Jokić

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je u vreme posete Medvedeva sporazum o nastavku modernizacije barske pruge s generalnim direktorom „Ruskih železnica“ Olegom Belozjorovim. - S „Ruskim železnicama“ smo dosad modernizovali oko 200 kilometara pruge. Potpisanim sporazumima krećemo u nove projekte vredne 230 miliona evra, koji će se finansirati iz novog ruskog kredita za železnicu - rekla je Mihajlovićeva za Kurir.

foto: Kurir

Ona je dodala da je barska pruga, uz železnički Koridor 10, najvažniji železnički pravac koji Srbiju povezuje s regionom, a ukupna dužina deonice koja će biti obnovljena iznosi 209,8 kilometara. - S „Ruskim železnicama“ smo već rekonstruisali 77,6 kilometara deonice od Resnika do Valjeva, a modernizacijom cele barske pruge kroz Srbiju vratićemo brzinu vozova na 100 km/čas sve do granice s Crnom Gorom - naglasila je Mihajlovićeva.

Još dva sporazuma

Tokom posete Medvedeva potpisana su još dva sporazuma u oblasti železnice, i to o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije, vrednog 172,5 miliona evra, uz učešće iz budžeta Srbije u iznosu od 57,5 miliona evra, što je ukupno 230 miliona evra. Novi zajam odnosi se na projektovanje i izgradnju novog dispečerskog centra na železnici, izradu projektno-tehničke dokumentacije za nastavak rekonstrukcije barske pruge i izgradnju elektrotehničke infrastrukture na deonici Beograd-Budimpešta, od Stare Pazove do Novog Sada.

Aleksandar Vučić najavio PROSEČNA PLATA U SRBIJI USKORO 510 EVRA

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče da je najvažnije da ljudi žive bolje i dodao da će plate i penzije biti i dalje povećavane. Ove godine se plate medicinskim sestrama podižu za 15 odsto, javnom sektoru za devet, naučnim radnicima i lekarima 10 odsto, a penzioneri će dobiti i jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara. Vučić je istakao da će prosečna plata uskoro biti 510 evra, odbacujući tvrdnje nekih da će plata pasti u januaru, navodeći da se tada povećava minimalac. Dodao je da Srbija polako prestiže zemlje u regionu po prosečnoj plati.

Kurir.rs/Mina Branković Foto: Shutterstock,Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja