Najnovije vesti

IZ BIA PROCURIO TAJNI DOSIJE JOVANKE BROZ: Pratili su svaki njen korak posle smrti Tita, bila je opasna po državu! Ključni čovek je bio Stane Dolanc, akciju špijuniranja nazvali SENKA
Foto: Profimedia

neobična ličnost

IZ BIA PROCURIO TAJNI DOSIJE JOVANKE BROZ: Pratili su svaki njen korak posle smrti Tita, bila je opasna po državu! Ključni čovek je bio Stane Dolanc, akciju špijuniranja nazvali SENKA

Društvo

Služba državne bezbednosti (SDB) nadzirala je Jovanku Broz i pratila sve njene kontakte u opsežnoj operaciji pod kodnim nazivom "Senka".

Akcija je, po svemu sudeći, dobila ime po tome što su operativci u stopu, kao senka, sledili Titovu udovicu i do poslednjeg detalja bili upoznati sa njenim kontaktima i komunikacijom.

 

Dokumenta iz arhive BIA svedoče o tome da je u operativnoj obradi bila Jovanka Broz nakon Titove smrti 1980. godine, koja je, kako se kasnije pokazalo, uzdrmala same temelje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

 

Između ostalog, govori se o sastanku na kojem je ključnu ulogu imao tadašnji visoki funkcioner Slovenac Stane Dolanc.

 

- Dolanc je upoznao prisutne sa intrigama koje širi Jovanka protiv državnih funkcionera, što može imati ozbiljne bezbednosne posledice - stoji u izveštaju SDB uz zaključak:

 

- Ukoliko nastavi sa ovakvom aktivnošću, treba je staviti pod kontrolu, treba onemogućiti njena putovanja u inostranstvo, kao i kontakte sa stranim zvaničnicima u zemlji.

 

 

U sledećem dokumentu navodi se da je nakon izjava Jovanke Broz da između nje i Tita nije bilo bračnih razmirica, već je reč o političkoj koncepciji, zaključeno da se sa njom obavi razgovor i da se što pre objavi takozvana bela knjiga o njoj.

 

Sredinom 1984, četiri godine posle Titove smrti, SDB dostavlja Predsedništvu SFRJ specijalnu informaciju (doslovno tako piše) o operativnoj akciji "Senka", uz objašnjenje da se informacija odnosi na ostvarene kontakte Jovanke Broz.

 

- Jovanka je ostvarila mnogobrojne kontakte sa advokatima, najpre sa Filom (jasno je da se radi o Tomi Fili pošto je njegov otac Filota Fila, takođe advokat, preminuo godinu dana ranije, prim. aut.) i veoma je angažovana u vezi sa ostavinskim postupkom, pominjući kuće u Maroku, Dobanovcima i Brione - stoji u izveštaju, uz konstataciju da je "njeno ponašanje štetno i postoji opasnost da proturi u inostranstvo štetne informacije po interese zemlje".

 

(Kurir.rs/S.Telegraf)

 

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...