UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE TRAŽI OD POVERENIKA: Zaštitite profesiju od političkih pritisaka! Zaštitite nas i od tviter pretnji #Boška Obradovića!
Foto: Privatna arhiva

saopštenje

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE TRAŽI OD POVERENIKA: Zaštitite profesiju od političkih pritisaka! Zaštitite nas i od tviter pretnji #Boška Obradovića!

Društvo -

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) obratilo se Povereniku za samostalnost Goranu Iliću sa zahtevom da momentalno reaguje na političke pritiske kojima se ugrožava samostalnost i integritet tužilaštva, smatrajući da je neprihvatljivo to što se Poverenik ne oglašava povodom javnog poziva na lustraciju i objavljivanje imena postupajućih tužilaca, te na tvrdnje da je tužilaštvo u službi političkih partija, da je alat za zastrašivanje građana i da je korumpirano, da su tužioci bednici, sluge režima i zlikovci!

- UST smatra da izostanak bilo kakve reakcije Poverenika kada se radi o političkom pritisku na rad javnog tužilaštva obesmišljava postojanje ove institucije i ostavlja lošu poruku da je struka sama i nezaštićena, zbog čega poziva Poverenika ili da vrši svoju funkciju u skladu sa ovlašćenjima ili da se povuče - navodi se u saopštenju UST i dodaje da će ovo udruženje, ukoliko Poverenik odluči da "vrši svoju funkciju u skladu sa ovlašćenjima i reaguje kada su nosioci javnotužilačke funkcije izloženi kritici koja prevazilazi dozvoljenu i potrebnu kritiku rada javnog tužilaštva", UST u potpunosti pružiti podršku.

U pismu koje je ovo udruženje dostavilo Državnom veću tužilaca, navodi se i da je osoba koja koristi nalog na twiteru "Boško Obradović" na kojem se nalazi slika narodnog poslanika Boška Obradovića, predsednika političke partije "Srpski pokret Dveri" replicirajući osobi koja koristi nalog "vladimirgajic1", a u vezi priloga televizije pod naslovom "Tužilac odbio predlog odbrane, uzbunjivač iz Krušika ostaje u pritvoru", naveo je:

- 'Kolega ''vladimirgajic1'', dajte imena ovog tužioca i sudije da ih odmah javno obeležimo kao sigurne za lustraciju i gubitak posla nakon smene ove vlasti! Dosta bre više sa tim bednicima, slugama režima i zlikovcima u srpskom pravosuđu! Da se zna da će svi odgovarati i neće pobeći!'' - navodi se u twitu.

(Kurir.rs/foto Udruženje sudija i tužilaca)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track