PLAČI SRBIJO! IZGUBILI SMO GENIJA I HUMANITARCA: Studirao tri fakulteta, nizao medalje na takmičenjima i pomagao vršnjacima! Kembridž će Mihajlu OVAKO odati počast (FOTO)
Foto: Printscreen Facebook

tuga do neba

PLAČI SRBIJO! IZGUBILI SMO GENIJA I HUMANITARCA: Studirao tri fakulteta, nizao medalje na takmičenjima i pomagao vršnjacima! Kembridž će Mihajlu OVAKO odati počast (FOTO)

Društvo -

Nakon duge borbe koja je trajala skoro dve godine, Mihajlo Sporić (22), jedan od najboljih mladih fizičara iz Srbije, preminuo je od teške bolesti.

Mihajlo je bio višestruki zlatni olimpijac i državni prvak u oblasti fizike, najbolji u državi i u astronomiji, stajao je na pobedničkim postoljima i na takmičenjima iz matematike i programiranja, a svojoj kolekciji odličja dodao i titulu mladog heroja Srbije! Bio je pobednik konkursa ''Youth Heroes'' u oblasti obrazovanja i nauke za srednjoškolce i studente osnovnih studija.

U Srbiji je upisao dva fakulteta, a studirao je i na Kembridžu u Velikoj Britaniji. Bio je student Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, smer Elektrotehnika i računarstvo, kao i Fizičkog fakulteta, na studijskom programu Teorijske i eksperimentalne fizike, gde u svojim indeksima ima najbolje ocene.

Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije, matematike i drugih oblasti. Sa Međunarodne olimpijade iz fizike u Cirihu, Mihajlo je doneo zlatno odličje 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za Mladog heroja Srbije.

Završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu, nosilac je Vukove diplome, Svetosavske nagrade, dobitnik zlatnih medalja iz fizike u Švajcarskoj, na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji.

Mihajlo Sporić delio je svoje znanje sa vršnjacima, ali i sa mlađim generacijama volontirajući na Međunarodnom kupu matematičke gimnazije, kao i učešćem na matematičkim radionicama za osnovce. Na taj način, svojim radom i zalaganjem otvarao je vrata fizike mladim ljudima. Pozitivnim duhom, radoznalošću i uspesima ovaj mladi heroj bio je uzor svojim vršnjacima, ali i generacijama koje stasavaju.

Mihajlo je pored mnogih aktivnosti, svirao klavir i trčao maratone. Sledeće polje na kom je srpski genije hteo da ostvari rezutate, jeste eksperimentalan rad u polju fizike visokih energija, ali ga je teška bolest omela u svojim snovima.

Univerzitet Kembridž ustanoviće nagradu u čast Mihajla, studenta završne godine na odseku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

Mihajlo će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a sa njegovog ispraćaja umesto cveća sav prihod biće uplaćen Fondaciji za decu obolelu od raka Nurdor.

(Kurir.rs/Srbija danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja