PREDOSETIO JE KRAJ! MAGLA JE SVE GUŠĆA, NEBO KRVARI... Ovo su stihovi koje je genije Mihajlo Sporić napisao sluteći da mu je SMRT SVE BLIŽE!
Foto: Printscreen Matematička gimnazija

tuga

PREDOSETIO JE KRAJ! MAGLA JE SVE GUŠĆA, NEBO KRVARI... Ovo su stihovi koje je genije Mihajlo Sporić napisao sluteći da mu je SMRT SVE BLIŽE!

Društvo -

Prerani odlazak mladog srpskog fizičara Mihajla Sporića, studenta Kembridža koji je preminuo nakon dvogodišnje borbe sa karcinomom pluća, duboko je potresao celu Srbiju.

Mladi genije, koji je juče trebalo da proslavi 22. rođendan, u trenucima svoje životne borbe napisao je mračne stihove u kojima naslutio svoj kraj.

Magla je sve gušća, nebo krvari Sve se ruši i predaje pred njom Beskonačnost se pretvara u prah I sve što je živo mora da umre Ovo je prevod nekih od stihova koje je Mihajlo napisao na engleskom jeziku. Naslov pesme bi najbliže mogao da se prevede kao “Pustoš”, a ostatak stihova vam prenosimo u izvornoj formi.

Desolation

With the dawn the mist pours in suffocating from within And what was gust now is the past Where was a spark remains the dark The pale mist corrodes the walls spreads corruption as it crawls And now all must begin to rust every shade begin to fade And The mist thickens, the sky bleeds all crumbles and all concedes And what was vast now turns to dust What stood before may live no more

da podsetimo Mihajlo je preminuo nakon duge borbe koja je trajala skoro dve godine, Mihajlo Sporić (22), jedan od najboljih mladih fizičara iz Srbije, preminuo je od teške bolesti. Mihajlo je bio višestruki zlatni olimpijac i državni prvak u oblasti fizike, najbolji u državi i u astronomiji, stajao je na pobedničkim postoljima i na takmičenjima iz matematike i programiranja, a svojoj kolekciji odličja dodao i titulu mladog heroja Srbije! Bio je pobednik konkursa ''Youth Heroes'' u oblasti obrazovanja i nauke za srednjoškolce i studente osnovnih studija.

U Srbiji je upisao dva fakulteta, a studirao je i na Kembridžu u Velikoj Britaniji. Bio je student Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, smer Elektrotehnika i računarstvo, kao i Fizičkog fakulteta, na studijskom programu Teorijske i eksperimentalne fizike, gde u svojim indeksima ima najbolje ocene. Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije, matematike i drugih oblasti. Sa Međunarodne olimpijade iz fizike u Cirihu, Mihajlo je doneo zlatno odličje 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za Mladog heroja Srbije.

Kurir.rs/Novosti

Foto printscreen Matematička gimnazija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track