(NE) RAČUNAJTE NA BALAŠEVIĆA! Kako je od  jugonostalgičara postao jugoplastičar! Pevao je o Titu pa se posle kajao, glasao za Tadića pa se pokajao i na sve to kaže: GOVORIM ISKVARENU VERZIJU HRVATSKOG - TAKOZVANI SRPSKI!
Foto: Dragan Kadić

računajte na nas

(NE) RAČUNAJTE NA BALAŠEVIĆA! Kako je od jugonostalgičara postao jugoplastičar! Pevao je o Titu pa se posle kajao, glasao za Tadića pa se pokajao i na sve to kaže: GOVORIM ISKVARENU VERZIJU HRVATSKOG - TAKOZVANI SRPSKI!

Društvo -

Prošle godine Đorđe Balašević je pevao u Splitu četiri sata. Tada mu je nekolicina iz publike tražila da otpeva i pesmu "Računajte na nas".

Balašević je to odbio.

"Deco, okanite se tih tema. Večeras je tu s nama Dino Rađa, velikan svetskog sporta. Takve stvari treba da vas vesele, a ne Jugoslavija. Jugoslavija nije valjala, da je valjala ne bi se onako krvavo raspala. Mene zovu jugonostalgičarem, ali ja sam jugoplastičar. Meni nedostaje ''Jugoplastika'', meni samo nedostaju ta vremena, a ne ta država", rekao je Balačević tada.

Svetlo na ovaj prošlogodišnji događaj bacila je vest koja se pojavila danas u medijima u kojoj se kaže da se sve ovo dogodilo u vikendu koji je za nama, a nije. To je vest stara godinu dana, ali od tada se ništa nije promenilo.

Ako to ostavimo po strani, ono što može je zanimljivo je zapravo kako je ta pesma postala bolna rana Balaševića.

"U ime svih nas iz pedeset i neke Za zakletvu Titu ja spevo sam stih Ne spominjem prošlost ni bitke daleke Jer rođen sam tek posle njih."

Kada ga je jedan novinar pitao, poznati kantautor je rekao da je tu pesmu napisao iz patriotskih razloga ali da je problem bio jer je spomenuo Tita.

"Ja nisam bio komunista. Nije to ograđivanje... Komunisti su za mene super ekipa, kao što su to vegetarijanci, slikari naivci. Ali ja sam pesmu "Računajte na nas" napisao patriotski. Ali sam pogrešio jer sam spomenuo Tita, ali bilo je nemoguće ne pomenuti Tita", rekao je tada Balašević.

Ispričao je kako je tu pesmu prvi put izveo sam u Karađorđevu.

"I to mi bila malo frka... Stave te odma na dva metra od Tita. Onda sam bio klinac i krećem pesmu koju niko ne zna. a ne znam ni ja... Ne mogu da se setim prvog stiha a nema ko da mi šapne. Kad je pesma krenula, svi su nešto... Sem Tita. Tito je bio u belom odelu sa cigarom i gledao je mene sa bradom u patikama. Ta pesma je ostavila strašan utisak. Onda smo tu pesmu izveli na festivalu u Subotici. Ali je ubrzo prerasla u parolu", ispričao je Balašević.

"Al' život pred nama još bitaka skriva i preti nam, preti, k'o duboki vir. Ja znam da nas čeka još sto ofanziva, jer moramo čuvati mir.

Računajte na nas."

Nekako se Đole uvek branio, čak kad i nije bio napadan, zbog čega je pevao Titu, ili o Titu...

Ipak, mnogo više od pevanja maršalu, mnogi su zamerili Balaševiću to što je 2000. i neke na koncertu u Hrvatskoj izjavio da peva na "svom maternjem jeziku, hrvatskom" a onda je podrobnije objasnio:

"Ali ima jedan problem, ja govorim jednu iskvarenu verziju hrvatskog, takozvani srpski."

Ništa tu iskvareno nije, barem što se jezika tiče, sem možda namere da se na silu ispadne duhovit.

"Sumnjaju neki da nosi nas pogrešan tok Jer slušamo ploče i sviramo rok Al' negde u nama je bitaka plam I kažem vam šta dobro znam: Računajte na nas"

I sad baš ako se prisećamo šta je rekao, tu je i podrška 2007. kandidaturi Borisa Tadića za predsednika Srbije, a onda je rekao da je "Tadiću pružio podršku u čistoj samoodbrani".

"Nisam mogao da zamislim blam da onaj Nikolić bude predsednik zemlje u kojoj živim. Kad je na kraju to ipak postao, povukao sam se na distancu sigurnu za moju porodicu.”

Par godina pre toga je izjavio, govoreći o politici, da je Vojislav Koštunica “zabio prve klinove u točak istorije” ali da je "Boris (Tadić) ipak bio najveće razočaranje."

"Tu je točak već krenuo unazad. Nije toliko strašno imati loše savetnike, koliko je strašno slušati ih. Od loše odluke gora je jedino ona odluka koju ne doneseš, rekao je Balašević svojevremeno.

I dok su mnogi slavili petog oktobra Balaševiću je, kako otkriva u gore pomenutom intervjuu za Večernji list, sve već bilo jasno.

"O famoznom ‘Petom oktobru’ mi je, na žalost, sve bilo jasno, ne šestog, nego još petog oktobra uveče", izjavio je Balašević.

Možda bolje da nam je rekao to što je znao... Ipak on je umesto toga rešio da zapeva.

"Sutradan, 5. oktobra, kad je pao Milošević, zazvoni mi mobilni, sa druge strane čujem: Ovde Đorđe Balašević, hoću da održim koncert u "Tamnavi". Kocert je bio 12. oktobra u Lazarevcu, pre nego u Beogradu...", prisetio se za Novosti Aleksandar Karić, koji je u to vreme bio poslovođa na Površinskom kopu "Tamnava - Istočno polje".

"U nama je sudbina budućih dana I neki se možda i plaše za nju Kroz vene nam protiče krv partizana I znamo zašto smo tu Računajte na nas..."

I počeli smo sa bivšom Jugom, pa da sa njom i završimo. U intervjuu Al Džaziri početkom prošle godine, malo pre ovog koncerta u Splitu, Balašević o Jugoslaviji kaže:

"Pomsilio sam da je Jugoslavija morala da se raspadne jer je bila neprirodna na neki način. Velike su razlike bile u mentalitetu. Ali mislim da nije trebalo na taj način da se raspadne."

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track