BIO SAM SVEDOK ČUDA U MANASTIRU VRAČA KOZME I DAMJANA U ZOČIŠTU: Biserki su rekli da će zanavek ostati slepa, pa je legla ispod moštiju Kozme i Damjana! Viknula je da joj izgoreše oči a onda ČUDO! (ANKETA)
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

OVO SE ČUDO S KOSMETA I DAN-DANAS PREPRIČAVA

BIO SAM SVEDOK ČUDA U MANASTIRU VRAČA KOZME I DAMJANA U ZOČIŠTU: Biserki su rekli da će zanavek ostati slepa, pa je legla ispod moštiju Kozme i Damjana! Viknula je da joj izgoreše oči a onda ČUDO! (ANKETA)

Društvo -

Slepi, nemi, gluvi, nepokretni, bezdetni, epileptičari, posednuti (đavoimani), leprozni i drugih duševnih i telesnih bolesti nakon pročitanih molitvi ili samo boravkom ispod moštiju Svetih vrača ustajali su zdravi, pripoveda Jovan

Sveti Vrači Kozma i Damjan čitavog života isceljivali su bolesne, ali izgleda da i dan-danas čine čuda.

Nekadašnji nastojatelj manastira Zočište na Kosovu, Jovan (Jelenkov), govori, za mnoge, o neobjašnjivom fenomenu' čuda koja se događaju u pravoslavnim svetilištima.

- U manastiru Svetih vrača Kozme i Damjana u Zočištu bio sam svedok svakodnevnih čuda koja su se dešavala ispred moštiju ovih svetitelja. Nevoljnici raznih nacionalnosti i vera dobijali su potpuno ili delimično isceljenje, bez obzira od koje vrste bolesti su bolovali.

foto: Filip Plavčić

Slepi, nemi, gluvi, nepokretni, bezdetni, epileptičari, posednuti (đavoimani), leprozni i drugih duševnih i telesnih bolesti nakon pročitanih molitvi ili samo boravkom ispod moštiju Svetih vrača ustajali su zdravi.

Na primer Biserka Jovanović iz Prištine mi je lično pričala svoj slučaj isceljenja od slepila. Naime, ona je legla podno moštiju kao slepa i usnula kako joj dvojica mladića (Sveti Kozma i Damjan) bacaju vatru u oči, trgla se iza sna i povikala...

.... 'Jaoj, izgoreše mi oči!' njen suprug, koji je tu stajao, prišao je uzbuđen pitavši je šta se to s njom događa, ona je rekla da vidi odnosno da je progledala.

foto: Youtube Printscreen

Lekari kojima se sutradan obratila su bili zaprepašćeni jer po njihovim dijagnozama ona je trebalo da ostane slepa do kraja života. Gde Bog deluje, menja se uobičajeni prirodni poredak.

Veruje se da na ovaj praznik ne bi trebalo raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

foto: Youtube Printscreen

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve Sveti Kozma i Damjan, odnosno Sveti Vrači, nisu upisani crvenim slovom i nije obavezan post, a slave se dva puta godišnje - 14. jula kada je umro Kozma i 14. novembra kada je umro Damjan.

Jeste li nekad lično prisustvovali čudesnom isceljenju ili čuli za neko čudo? Svoja iskustva podelite sa nama u komentarima...

(Kurir.rs/Alo)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track