OVO JE PRAVA POZADINA AFERE KRUŠIK! Majka „uzbunjivača“ radi za trgovca oružjem!
Foto: Privatna Arhiva, Printscreen

Otkrivamo

OVO JE PRAVA POZADINA AFERE KRUŠIK! Majka „uzbunjivača“ radi za trgovca oružjem!

Društvo -

Kurir došao u posed dokumenata koji dokazuju da je Milijana Obradović zaposlena u privatnoj firmi „CPR Impeks“, direktnom konkurentu GIM, kojeg njen sin napada.

Majka radnika „Krušika“ Aleksandra Obradovića, koji je osumnjičen da je iznosio poverljive podatke iz ovog državnog preduzeća, od 2017. radi za privatnu firmu „CPR Impeks“, u vlasništvu Petra Crnogorca, direktnog konkurenta preduzeću GIM, pokazuju dokumenti do kojeg je došao Kurir.

Naime, GIM i „CPR Impeks“ su poslovni partneri „Krušika“, pa je indikativno da Obradović optužuje GIM da po povlašćenim cenama kupuje oružje od „Krušika“ dok mu majka Milijana Obradović radi za direktnu konkurenciju.

U kućnom pritvoru... Aleksandar Obradović
U kućnom pritvoru... Aleksandar Obradovićfoto: Printscreen N1

Smena, pa penzija

Naš izvor kaže da je „CPR Impeks“, samo dve nedelje pre izbijanja afere u kojoj je Obradović priveden pod istragom da je od 2014. neovlašćeno iznosio poverljive podatke iz „Krušika“, pokušao da zamaskira ulogu Obradovićeve majke u poslovanju ove privatne firme.

- Milijana je bila u samom vrhu firme „CPR Impeks“, jer je bila organizator knjigovodstvenih poslova. Na toj funkciji je bila od 1. januara 2017. Međutim, 29. avgusta ove godine naprasno je spuštena na poziciju običnog računovođe. Pretpostavlja se da su time hteli da prikažu u javnosti da ona nije neki bitan faktor u firmi. Inače, nakon što je u „Krušiku“ smenjena sa mesta direktora ekonomsko-finansijskog sektora, ubrzo je otišla u penziju, a potom se zaposlila kod Crnogorca. Aleksandra je ona zaposlila u „Krušiku“, gde je on ostao da radi - ispričao je naš sagovornik.

foto: Privatna Arhiva

I Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal je saopštilo da je istraga „usmerena ka radnjama koje je osumnjičeni (Obradović) preduzeo od 2014. do dana pokretanja postupka, tako što je radeći na pozicijama evidentičara i terminera iz razloga lične prirode neovlašćeno pribavljao podatke različitih stepena tajnosti o poslovanju ovog namenskog preduzeća u nameri da ih preda nepozvanom licu“.

foto: Dokument

Zameće tragove

Zanimljivo je, inače, to da je Obradović u intervjuu za N1 prećutao gde mu radi majka. On je navodio firme koje posluju s „Krušikom“ po privilegovanim cenama, ali je izostavio „CPR Impeks“:

- Te cene su važile samo za privilegovanu grupu kupaca, a tu su firma GIM, firma Slobodana Tešića, firma iz UAE koja ima predstavništvo u Srbiji i još jedna beogradska firma.

Podsetimo, Obradović i deo opozicije optužili su ministra policije Nebojšu Stefanovića da je sa svojim ocem Brankom Stefanovićem omogućio firmi GIM da dobije povlašćenu cenu oružja od „Krušika“. Ministar je sve to demantovao.

Marko Matić

IZA SVEGA STOJE NEČIJI INTERESI

Marko Matić iz medijske mreže Antidot smatra da postoji sasvim dovoljno razloga da se Obradović potpuno diskredituje kao uzbunjivač, jer je on najpre prekršio predviđenu zakonsku proceduru, potom je uhvaćen u nedozvoljenim radnjama, a sada i u poslovnim vezama s firmama koje se bave trgovinom oružjem.

foto: Printscreen

- Već sada je jasno da se iza čitave te priče kriju neki drugi, mnogo prizemniji interesi, s jedne strane poslovni, kada je reč o firmi u kojoj je Obradovićeva majka zaposlena, dok se, s druge strane, u sve umešala i politika i interesi onih koji godinama unazad veštačkom proizvodnjom afera pokušavaju da destabilizuju naše institucije ne bi li na taj način doveli do smene aktuelne vlasti.

Ko je vlasnik „CPR Impeks“ Petar Crnogorac

TRGOVAC ORUŽJEM, HAPŠEN, POD ISTRAGOM UN...

Vlasnik i direktor „CPR Impeks“ Petar Crnogorac sin je Svetozara Crnogorca, jednog od direktora u „Zastava oružju“.

foto: Printscreen

Petar Crnogorac uhapšen je u julu 2014. zbog sumnje da je učestvovao u nameštanju tendera za prodaju oružja Vojske Srbije. Policija je sumnjala da je dobijao poverljive informacije o tenderima za kupovinu viška vojne opreme. „Tehnoremont“, ćerka firma „CPR Impeksa“, bila je pod istragom UN jer se sumnjalo da je umešana u snabdevanje islamista u Libiji. Crnogorčev „CPR Impeks“ je 2015. preuzeo 56 odsto vlasništva u Srpskoj fabrici stakla.

Kurir.rs/E.K./Foto: Privatna arhiva, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track