SAMO ŽELI DA PROHODA: Pomozimo Danijeli Babić (27) da ponovo stane na svoje noge!
Foto: Privatna Arhiva

humanitarna akcija

SAMO ŽELI DA PROHODA: Pomozimo Danijeli Babić (27) da ponovo stane na svoje noge!

Društvo -

Pre povrede Danijela Babić (27) iz Zmajeva, kod Vrbasa, vodila je jedan normalan zdrav život. Uvek poletna, nasmejana i puna pozitivne energije. Živi sa roditeljima i mlađim bratom. Voli da se druži, izlazi, posvećena poslu, sportu igrala je folkor. Druželjubiva je, ima veliki krug porodice, prijatelja, kumova, kolega koji su joj ujedno i velika podrška.

Radila je na jednoj benziskoj stanici u Novom Sadu. Vraćajući se sa posla 31.10.2016 godine u večernjim satima pod nerazjašnjenim okolnostima sletela je u dubok kanal pokraj puta kolima i zadobila teške telesne povrede. U tom trenutku nije bilo očevidaca, tako da su je tek sutradan kad se razdanilo, pronašli otac i brat. Provela je u polusvesnom stanju zarobljena u smrskanom autu devet sati, zbog povreda nije mogla da pozove pomoć.

foto: Privatna Arhiva

Kao hitan slučaj primljena je u Urgentnom centru KCV u Novom Sadu gde su dijagnostikom ustanovljene povrede vratnog kičmenog stuba, prelom desnog humerusa, linearnu frakturu desnog acetabuluma. Takođe je zadobila kontuziju frontalnog dela mozga sa desne strane kao i pneumatoraks. Kičma operisana u četiri navrata, drenirana i kanilisana.

Nakon stabilizacije opšteg stanja, uspostavljanja spontanog disanja prevodi se na rehabilitaciju u Statom Slankamenu, gde je boravila pet nedelja. Rehabilitacija kompromitovana svakodnevim epizodama febrilnosti zbog čega se prevodi na Kliniku za infektivne bolesti KCV gde je lečena od urinarne infekcije, tu je urađena dekanilacija-rana u fazi zarastanja. 27.01.2017 god. prebačena na kliniku za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ u Beogradu. U toku boravka tretitana kroz fizio, radne i elektro procedure, gde dolazi do vidnog poboljšanja, zauzimanja sedećeg položaja sa potporom, pokretanje mehanički kolica, dobijanje punog obima pokreta u ramenom i lakatnom delu. Počinje samostalno da se hrani. Šake (prsti) plegične. Vrši se vertikalizacija na osilatornom stolu. Oslobađa se stalnog katetera i uči intermitentnu kataterizaciju koju kod kuće majka sprovodi, kao i ostalu negu. U Beogradu se zadržava jedanaest meseci na rehabilitaciji. Uz konsultaciju lekara dr.prof. Dušana Marića iz Novog Sada dobili su predlog da se uradi transplantacija matičnih čelija iz tri tretmana u cilju poboljšanja celokunog i neurološkog stanja. Da uz nastavak rehabilitacije, veru, rad i trud kao i do sad ponovo zakorača, vrati se ostvarenju svojih snova, ciljeva, igri i poslu! Intervencije su se radile u klinici "GLOBAL SECURITY CARE“ u Novom Sadu.

Uz pomoć kompanije i dobrih ljudi, porodice, rodbine, prijatelja, svojih meštana koji su pružili nesebičnu pomoć, podršku, ljubav i pozitinu energiju uspeli su da skupe sredstva za matične ćelije i da se intervencije urade u roku. Neposredno odma posle toga nastavila je rehabilitacija u poliklinici , tu je već šest meseci na svakodnevnim terapijama, kinezi, radne, neurofitback-a i elektrostimulacija.

Postigla je velike rezultate u smislu da je samostalnija, pokretljivija u rukama, ponovo piše, koristi računar, održava ličnu higijenu, zauzima četvoronozni položaj, ima bolji balans, uz pomoć terapeuta i pomagala zauzima stajaći (vertikalizacioni) položaj. Mišićno i konstitucijono je ojačala.

foto: Privatna Arhiva

Očekuje je još dug period rehabilitacije, nabavka pomagala, suplemetata i sprava za jačanje da bi danas, sutra opet stala na svoje noge i zakoračala. Danijeli može da se pomogne i preko Humanitarne fondacije Budi human Aleksandar Šapić, ukucati 643 i poslati SMS na 3030. Za SMS iz Švajcarske (cena 20 CHF) potrebno je upisati: human643 i poslati na 455

Ili uplatiti donaciju na račune:

Dinarski račun: 160-537860-91

Devizni račun: 00-540-0002891.9.

IBAN: RS35160005400002891958

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Kurir / S. S.

Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track