ŠTA SE DEŠAVA S VREMENOM: Vadite letnje stvari, posle UDARA KOŠAVE za vikend, čudo sa temperaturama se nastavlja!
Foto: Vladimir Šporčić

preko 20

ŠTA SE DEŠAVA S VREMENOM: Vadite letnje stvari, posle UDARA KOŠAVE za vikend, čudo sa temperaturama se nastavlja!

Društvo -

Snažna košava umalo nas nije oduvala za viked, kada su udari snažnog vetra premašivali brzinu od 100 kilometara na čas. Iako smo stavljali kape na glavu, od petka do danas, već sutra vraća nam se vremensko čudo koje ove jeseni obara rekorde.

Naime, narednih dana očekujemo gotovo letnje tempetarure jer će termometri širom Srbije preskakati i dvadeseti podeok.

foto: Printscreen

Na Balkanu i istoku Evrope razvija se topli talas, a prema prognozi organizacije Severe Weather taj talas će se nastaviti i tokom sledeće nedelje.

Snažni južni vetrovi održavaju premeštanje vazduha i prenos toplote sa Mediterana prema istočnoj Evropi i zapadu Rusije.

Očekuje se da će se taj trend nastaviti tokom narednih nekoliko dana, jer će se aktivni dinamički obrazac preko jugozapadne i središnje Evrope zadržati tokom vikenda.

foto: Printscreen

Temperature će se naglo povisiti sutra (ponedeljak) i postepeno će se širiti na baltičko područje i delove Skandinavije pre nego što delimično padnu sredinom sledeće nedelje. U zavisnosti od prizemnih slojeva, mnoga područja mogla bi da budu zarobljena pod jakim termičkim inverzijama, navedeno je u prognozi.

foto: Printscreen

Trenutno u Hrvatskoj besni nevreme kakvo dugo nije zapamćeno, prenosi Srna. Visoki talasi udaraju u obalu Istre, a zbog nevremena i mogućnosti da talasi dostignu visinu do šest metara na snazi je crveni meteoalarm za ceo Jadran.

Tek dan nakon što su se vremenske prilike malo smirile, u Dalmaciji je opet krenuo jak jugo.

foto: Printscreen

Pre nekoliko dana, olujno nevreme praćeno obilnom kišom pogodilo je jugozapadni deo Bosne i Hercegovine čupajući stabla, noseći crepove s krovova, a na području Kupresa prevrnulo je kamion. Olujni vetar u Livnu je čupao drveće i lomio grane, te skidao crepove s krovova. Na nekoliko mesta pad stabala i granja je oštetio parkirane automobile.

Do kraja dana u košavskom području i na planinama vetrovito sa jakim, ponegde i olujnim jugoistočnim vetrom, koji će na području južnog Banata imati udare i preko 24 m/s. Sutra ujutro slabljenje košave.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track