ISPRAVKA Usred Srbije se nije prodavala bombonjera sa simbolima Velike Albanije
Foto: Profimedia

fejk njuz

ISPRAVKA Usred Srbije se nije prodavala bombonjera sa simbolima Velike Albanije

Društvo -

Vest, koja se pojavila i na našem portalu, da se "usred Srbije prodaje bombonjera u obliku Velike Albanije", predstavlja potpunu lažnu vest.

Naime, Novosti su izvorno objavile tekst, koji se našao i na našem sajtu, u kome se, između ostalog, navodi:

"Širom Srbije prodaju se bombonjere, na čijoj deklaraciji je jasno istaknuto da je "uvoz sa Kosova" čime se grubo krši Ustav Srbije, gde u preambuli stoji da je to sastavni deo naše zemlje, kao i preporuke Minstarstva trgovine. Da sve bude gore, kada se otvori kutija, primetno je da su čokoladne bombone poređane u obliku "Velike Albanije", čime je upućena jasna provokacija svim kupcima i građanima u Srbiji. Nadležni organi, analtičari i predstavnici Udruženja potrošača najoštrije su osudili prodaju ovakvog proizvoda u našoj zemlji i poručili da on pod hitno mora da bude i sklonjen sa rafova".

Dalje se navode reči izvesnog građanina koji uopšte nije imenovan niti predstavlja kredibilan izvor.

"U prodavnici sam naišao na tu bombonjeru, koja naoko izgleda lepo i odlučio sam da je kupim. Iskreno, nisam obratio pažnju na deklaraciju jer to nikada ne zagledam. Kada sam došao kući, slučajno sam pogledao i pao mi je mrak na oči. Na deklaraciji proizvoda koji sam kupio u Srbiji stoji zemlja porekla Kosovo. Nisam mogao da verujem da je neko to dozvolio - svedoči vidno razočaran građanin Srbije."

U međuvremenu, Novosti su dale pojašnjenje, odnosno, demantovale su prethodno objavljenu informaciju.

U pojašnjenju su objasnili da bombonjeru „Kamila“ proizvodi turska kompanija koja je otvorila pogon kod Prizrena, te da raspored čokoladica nema veze sa „Velikom Albanijom“, već da podseća na mapu Turske.

U tom tekstu su preneli i izjavu predsednika Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača koji je kazao da niko od njih ovaj slatkiš nije video u radnjama u Srbiji.

„Ova priča je stara više od godinu i po dana i čak kada smo prvi put za nju čuli, niko je nije doneo kod nas, tako da je nikada nismo videli.To da se na njoj vidi mapa Velike Albanije nema smisla, a dobavljač je zadužen i za deklaraciju, pa na njoj ne bi smjelo da piše "uvoz sa Kosova". To je i najmanji problem. Pitanje je kvaliteta robe".

Foto: Montaža/Ilustracija
Foto: Montaža/Ilustracijafoto: Shuterstock, Profimedia, ilustracija

Ističemo da je vest koja je u naslovu tvrdila da se "u Srbiji prodaju bombonjere sa simbolima Velike Albanije", netačna.

(Kurir.rs/Telegraf/Zaštitnik potrošača/Foto: Profimedia/Ilustracijap)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track