Najnovije vesti

NEĆE NAM UVALJIVATI SAMO STARE DIZELAŠE: Evropa će probati da nam utrapi šporete i frižidere koje niko neće!
Foto: Shutterstock

postaćemo deponija

NEĆE NAM UVALJIVATI SAMO STARE DIZELAŠE: Evropa će probati da nam utrapi šporete i frižidere koje niko neće!

Društvo

Srbija bi već sledeće godine mogla da postane deponija za belu tehniku koju je Evropska unija odbacila i jasno stavila na crnu listu!

Naime, nove mere EU koje podrazumevaju da proizvođači bele tehnike moraju da osiguraju rezervne delove za kućne uređaje i 10 godina nakon proizvodnje aparata već su izazvale negodovanje velikih kompanija, koje su morale da povećaju troškove proizvodnje robe sa dugom garancijom.

Međutim, proizvođači koji kubure sa zalihama tehničke robe će, prema rečima predstavnika udruženja potrošača, usled pritiska nove regulative EU manje kvalitetne frižidere, šporete, veš-mašine i male kućne aparate, kao što su i ranije praktikovali, poslati u zemlje istočne Evrope i Bliskog istoka.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija navode za list da ne očekuju eventualno poskupljenje tehničkih uređaja usled novog pravila EU.

- Ova mera ne produžava rok odgovornosti trgovca za saobraznost proizvoda, niti garantni rok u kojem trgovci besplatno otklanjaju nedostatke, već se samo obezbeđuje veća dostupnost rezervnih delova čiju kupovinu i ugradnju plaćaju sami potrošači nakon isteka navedenih rokova. Dakle, troškovi proizvodnje rezervnih delova se ne prevaljuju na trgovca, osim u slučaju otklanjanja nesaobraznosti u garantnom roku - kažu u Ministarstvu.

Kako kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, takav scenario se uveliko priprema, a naša zemlja bi što pre morala da jasno izrazi spremnost da odbrani tržište od robe koju u EU više niko ne želi.

- Siguran sam da će biti pokušaja da se bela tehnika koja se više neće prodavati u EU prebaci na naše podneblje. Naš pokret će zvanično tražiti da se država pridržava sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, odnosno da u našoj zemlji takođe važi novo pravilo o proizvodnji bele tehnike - navodi Bogosavljević.

Naš sagovornik ističe da se i ranije dešavalo da potrošači u Srbiji plaćaju kućni aparat lošijeg kvaliteta po istoj ceni, a ponekad i višoj od one koja je istaknuta u prodavnicama bele tehnike u zapadnoj Evropi. Upravo zbog takvih situacija, Bogosavljević ističe da naša zemlja mnogim poznatim proizvođačima tehnike deluje kao idealno mesto za deponovanje bezvredne tehničke robe.

- Ne smemo da zažmurimo na jedno oko i dopustimo da kod nas ne važe ista pravila kao u EU. Međutim, ukoliko ovakva pravila budu zaživela i u našoj zemlji, potrošači mogu da budu sigurni da će umesto što stalno zamenjuju neispravnu belu tehniku novac moći da usmere na druge stvari - kaže Bogosavljević.

Besplatni rezervni delovi dok traje garancija

Prema važećem zakonu o zaštiti potrošača, garancija, ukoliko je predviđena, izdaje se za rok od dve ili više godina isključivo u pisanoj ili elektronskoj formi. U tom periodu je trgovac dužan da obezbedi rezervne delove.

foto: Shutterstock

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija za listnavode da se novi propisi EU neće direktno primenjivati na proizvođače tehničkih proizvoda u Republici Srbiji. Međutim, imajući u vidu činjenicu da se značajan procenat tehničkih uređaja koji se prodaju na tržištu Republike Srbije uvozi iz država članica EU, u tom ministarstvu očekuju da puna primena novih pravila doprinese poboljšanju položaja potrošača i u našoj zemlji.

- Trgovac je dužan da pre zaključenja ugovora o prodaji tehničke robe učini dostupnim potrošaču sve informacije kako bi potrošačima bilo omogućeno da donesu ekonomski racionalnu odluku o kupovini određenog proizvoda - kažu u Ministarstvu.

(Kurir.rs/Alo)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...