RUŽNA SI, DEBELA KRAVO: Dušan je listao Tamarine fotografije na Instagramu i rešio da joj pusti poruku UŽAS
Foto: AP/Ilustracija

"uh, kako bih te..."

RUŽNA SI, DEBELA KRAVO: Dušan je listao Tamarine fotografije na Instagramu i rešio da joj pusti poruku UŽAS

Društvo -

BEOGRAD - Ako ste kliknuli da biste pročitali novi trač iz sveta poznatih, na pogrešnom ste mestu. A ako čitate do kraja, možda saznate sa kakvim se sve nasiljem suočavaju vaše ćerke ili sestre. Brutalno je, i učestalo.

Dušan je listao Tamarine fotografije na Instagramu i rešio da joj pusti poruku. Kratko su se dopisivali, pre nego što ju je pitao da se vide. Sve to su pratili lascivni komentari.

foto: AP/Ilustracija

Tamara je njegovu poruku "seen-ovala" (ignorisala). Verovatno već slutite koliko ga je to razbesnelo. Toliko, da ju je Dušan sutradan sačekao u školi razjaren. Pretnje, uvrede... Nasilje na Instagramu preraslo je i u fizički obračun. Samo zato što nije htela da učestvuje u njegovoj igri, objavio je RTS.

foto: AP

Ovako je počeo film koji su snimili srednjoškolci iz Beograda u okviru projekta "Mladi protiv nasilja prema devojkama". Osim njih, u projektu su učestvovali i mladi iz Šapca, Kikinde i Paraćina.

I rezultati do kojih su došli pokazuju da je svaka treća devojka doživela neki oblik nasilja. Najčešće je reč o verbalnom i psihičkom nasilju. I to od strane dečaka iz razreda i škole.

Oni im upućuju komentare poput "ružna si", "debela", "uh, kako bih te...". Iako deluju detinjasto, daleko su od naivnih. Devojke se osećaju neprijatno, poniženo, glupo, kao roba ili objekat.

Korak dalje u pokazivanju brutalnosti nasilja, pokazali su srednjošklci iz Beograda koji su snimili mini-film s početka priče. Iako proizvod fikcije, nasilje Miloša nad Tamarom, počevši sa Instagrama, dešava se i u realnom svetu.

"Devojke su bile itekako svesne ovoga, a nadam se da su i dečaci sada. Mislim da su posle ovog filma videli da se ovako nešto događa svaki dan", ispričala nam je Tamara Hasković, koja je glumila u filmu i učestvovala u projektu.

foto: EPA/Ilustracija

Ako ne vidite nasilje svojim očima, ne znači da ono ne postoji. Samo pogledajte dobro oko sebe. Ne žmurite. Kad se posledice nasilja vide, najčešće bude kasno.

A žrtva je možda vaša drugarica, koleginica ili sestra, poručuju mladi građani Srbije.

foto: EPA/Ilustracija

Projekat "Mladi protiv nasilja prema devojkama" se sprovodi u okviru regionalnog programa Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, koji finansijski podržava Evropska unija. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije podržalo je ovaj program.

(Kurir.rs/RTS/Milica Milosavljević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track