ALARMANTNO! ZDRAVLJE NAM JE SVE UGROŽENIJE: I bebe u bolnici zbog zagađenog vazduha
Foto: Shutter

OPASNO

ALARMANTNO! ZDRAVLJE NAM JE SVE UGROŽENIJE: I bebe u bolnici zbog zagađenog vazduha

Društvo -

Zbog čestica PM10 i PM2,5, koje prodiru u pluća, i virusa deca s teškim simptomima u „Tiršovoj“. Za to vreme ombudsman tereti ministra Trivana, a ovaj opštine i gradove što udišemo otrov

Vremenski uslovi i zagađenje vazduha uticali su na to da se poveća broj pacijenata sa respiratornim tegobama, posebno dece, od kojih su neka zbog toga i smeštena u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

- Poslednjih 10 dana zabeležen je porast broja pacijenata sa respiratornim sinicijalnim virusom izazvanim bronhijalitisom, posebno kod novorođenčadi i u prvoj godini života. Pošto ovo oboljenje, koje kod ovako male dece donosi značajne simptome, koji otežavaju disanje i smanjuju nivo kiseonika, morali smo i da hospitalizujemo nekoliko dece - rekla je Snežana Rsovac za RTS.

Domovi zdravlja krcati

Ona je istakla da suspendovane čestice PM10 i PM2,5, koje su u zagađenom vazduhu, prolaze kroz najmanje disajne puteve i stižu do najudaljenijih delova pluća, a studije su dokazale da imaju negativan efekat i na razvoj moždanih funkcija, pogotovu kod manje dece, kao i na mogućnost neplodnosti i pojavu niza hroničnih bolesti. Rsovac je upozorila da posebno treba da budu obazrivi hronični bolesnici, stariji od 65 godina i deca do pet godina, te da mališane treba što manje izvoditi napolje kada su magla i smog.

foto: Screenshot

I dr Snežana Despotović Kušljević, načelnica opšte medicine u Domu zdravlja Palilula, rekla je za Kurir da raste broj pacijenata sa respiratornim smetnjama, naročito dece. - Deca imaju visoku temperaturu, ali i povećan broj alergijskih manifestacija i gušenja. Na opštoj medicini blago je povećan broj odraslih ljudi koji imaju kijavicu i zamor, što su isto posledice zagađenosti i nedovoljne količine kiseonika u vazduhu - rekla je ona, dok nam je i dr Srđan Vukašinović, načelnik pedijatrije u Opštoj bolnici u Kraljevu, kazao da i oni beleže rast broja pacijenata s respiratornim problemima, ali istakao da je to uobičajeno u ovo doba godine.

Niš, Kragujevac... Zaštitnik građana Zoran Pašalić žestoko je prozvao ministra zaštite životne okoline Gorana Trivana, tražeći od njega u roku od 15 dana odgovore na to zašto ministarstvo ništa ne preduzima, iako je vazduh zagađen širom Srbije. Trivan za Kurir kaže da su za to odgovorne lokalne samouprave. - Najveći zagađivači su termoelektrane, toplane, privatna ložišta, škole, vrtići, bolnice, kao i saobraćaj. A za rešavanje svih tih problema treba dosta novca. Da izrade plan kvaliteta vazduha, na šta ih Zakon o zaštiti vazduha obavezuje, odbili su Niš, Kraljevo, Kragujevac, Sremska Mitrovica, Subotica i Kosjerić - rekao je Trivan i dodao da je inspekcija 2019. bila u 94 kompanije, te da su napisali jednu prekršajnu i 12 prijava za privredni prestup.

On obećava strategiju zaštite vazduha ove godine.

SAVETI

PREPORUKE INSTITUTA „BATUT“

- Osetljive osobe da ograniče boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima

- Posebna pažnja se savetuje osobama s hroničnim oboljenjima (respiratorna i kardiovaskularna oboljenja)

- U danima s povećanim stepenom zagađenja fizičku aktivnost ne obavljati na otvorenom prostoru

Gradski zavod

ŠPIC JE NAJGORI

Pomoćnik direktora u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd Slaviša Mladenović izjavio je da se kvalitet vazduha menja na svakih sat vremena, pa je tako, na primer, juče u 11 sati bio dobar, u 14 prihvatljiv, dok je značajnije pogoršanje po podne, u vreme saobraćajnog špica. On je Tanjugu rekao da kvalitet vazduha nije gori u odnosu na pre 10 ili 15 godina.

DRUGAČIJA SLIKA - GODIŠNJI IZVEŠTAJ ER VIŽUALA Beograd nije u vrhu liste najzagađenijih gradova

foto: Twitter

Iako sajt Er vižual Beograd i druge srpske gradove danima svrstava u najzagađenije na celom svetu, Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, objašnjava da to nije tačno i da sam Er vižual u godišnjem izveštaju pokazuje da Beograda nema ni među 15 najzagađenijih gradova sveta. - Podaci sa Er vižuala su podaci Agencije za zaštitu životne sredine, koji se emituju u realnom vremenu, a koji pokazuju koncentraciju zagađujućih materija na satnom nivou. Prava ocena stanja kvaliteta vazduha dobija se na godišnjem nivou, a oni na Er vižualu ni Beograd niti ijedan grad iz regiona ne svrstavaju među prvih 15 najzagađenijih na svetu - objasnio je Radović za Kurir i dodao da se situacija u Srbiji ove godine ni u čemu ne razlikuje od prethodnih godina, osim što su drugačiji meteorološki uslovi i što građani imaju podatke o zagađenju, što ranije nije bio slučaj.

Kurir.rs/ Slavica Tomčić Foto: Shutter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track