OD SUTRA SE LAKŠE DIŠE: Ohrabrujuće prognoze meteorologa, VETAR RASTERUJE MAGLU, a evo šta LEKARI SAVETUJU
Foto: Ana Paunković, Profimedia

možemo malo da odahnemo

OD SUTRA SE LAKŠE DIŠE: Ohrabrujuće prognoze meteorologa, VETAR RASTERUJE MAGLU, a evo šta LEKARI SAVETUJU

Društvo -

BEOGRAD - Sudeći prema vremenskoj prognozi, sutra bi mogli da odahnemo jer se od sredine dana očekuje pojava vetra koja bi u većini mesta u zemlji mogla da otera maglu, a samim tim i smanji nivo zagađujućih ceštica u vazduhu, kažu meteorolozi.

Meteorolog u RHMZS Nedeljko Todorović kaže da se od sutra može očekivati bolja situacija što se vremenskih prilika tiče i da će od sredine dana početi da duva jugoistočni vetar, koji će se naročito pojačati u košavskom području. To će podići maglu, a ona bi još mogla da se zadrži u delu Zapadne Vojvodine i kotlinama na zapadu i jugozapadu Srbije, kaže on.

"U subotu će takođe biti manje magle osim u kotlinama, ali će biti oblačno vreme i moglo bi da bude i kratkotrajnih snežnih padavina, kao i vetra", kaže Todorović.

Navodi da zagađenja vazduha ima tokom cele godine, ali je preko zime intenzivnije, naročito zbog individualnih ložišta.

"Vremenske prilike presudne su za zadržavanje čestica naročito u uslovima kada nema vetra, kao sada i kada je visok važdušni pritisak. To je uobičajena situacija i u takvim prilikama magla se zadržava, kao i nivo zagađućićih ceštica naročito u urbanim sredinama", objašnjava meteorolog.

Govoreći o vremenu do kraja meseca, sagovornik kaže da nema nagoveštaja da bi do kraja januara moglo da bude ozbiljnijih padavina, i biće uglavnom suvo vreme. Naredne sedmice očekuje nas oblačno vreme, a u nekim delovima zemlje moguće su i slabe padavine.

Oko 24. i 25. januara bi moglo da bude ponegde snega i kiše, a zadržaće se hladno vreme uz slab jutarnji mraz i svežije noći. Krajem meseca se može očekivati malo toplije vreme, a u kotlinama se može očekivati pojava magle i svežije vreme.

Što se tiče zagađenja, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je da je na jučerašnjem sastanku u Vladi Srbije postignut konsenzuz o tome da aerozagađenje ubuduće bude tretirano na najvišem nivou i da će biti uključeni svi važni resori-građevina, saobraćaj, energetika, zdravstvo, poljoprivreda...

Ističe da je dogovoreno da će se sistemski i strateški ulagati u dugotrajne mere koje daju rezultate, odnosno da će građanima subvencijama biti omogućeno da pređu na sistem gasifikacije čime bi se trajnije rešio problem zagađenja u gradovima poput Užica i Kosjerića koji tradicionalno imaju loš kvalitet vazduha.

Istovremeno će se raditi i na kratkotrajnim merama- biće podsticana moderniazacija saobraćaja odnosno stimulisana kupovina vozila koja manje zagađuju životnu sredinu. U Srbiji su najveći izvor zagađenja individualna ložista, odnosno proizvodnja energije u termonergetskim postrojenjima i sabraćaj naročito u velikim gradovima.

U Srbiji se više od 60 odsto domaćinstava greje preko induvudualnih ložišta, koja su među glavnim zagađivačima i to će takođe, biti u fokusu radne grupe i strategije kako bi se promenila situacija narednih godina, navodi. Nastojaćemo da budu energetski efikasna i da se priključe na sistem gasifikacije, rekao je Radović.

Što se tiče saobraćaja, prema podacima te agencije, on ima uticaj od 6 do 10 odsto ukupnom zagađenju jer kako je obasnio, situacija nije ista u velikim gradovima, i na primer, planinskim mestima.

"Taj podatak se odnosi na celu zemlju jer je zagađenje zbog saobraćaja znatno veće u Beogradu, a svakako da situacija nije ista u na primer Ulici Kneza Miloša i vrhu Kopaonika", kaže Radović.

Lekari savetuju da se izlazak napolje, naročito dece u ranim jutarnjim satima, u vreme saobraćajnog špica smanji na minimum budući da je koncentracija zagađujućih materija tada ujedno i najveća.

Dečiji pulmolog i alergolog, načelnik pulmologije u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, prof. Branimir Nestorović ističe da izduvni gasovi prodiru svuda i da ih je teško izbeći, ali bi trebalo redukovati izlaske napolje pogotovo sada tokom zimskih dana, ujutru, kada je najviše automobila na ulicama. Dr Nestorović daje jednostavan savet kao zaštitu-nošenje vunenog šala.

"Maske i filteri nisu pokazale značajniju efikasnost, a vuneni šalovi apsorbuju velike količine vlage i kada se diše pravi se sloj vode i ona mnogo efikasnije filtrira dimove i čestice", rekao je Nestrović.

Takođe savetuje pranje lica i ruku po ulasku u kuću, kao i da se izbegavanje provetravanje kuće u ranijim jutarnjim i večernjim satima.

"Građani bi trebalo da razumeju da nećemo umreti zbog zagađenja, problem nisu ovih nekoliko dana, aerozagađenje je nezgodno na duže staze, odnosno ako je mnogo dana u toku godine prisutno i onda je efekat veoma loš", rekao je Nestorović.

Takođe kaže da ne može da tvrdi da je usled aerozagađenja u čekaonicama više dece ovih dana, jer je u ovom periodu godine inače više respiratornih infekcija. Svi koji imaju respiratorne probleme, astmu ili slične hronične bolesti treba redovno da uzimaju propisanu terapiju i da vode računa o tome da u ishrani bude zastupljeno što više voća i povrća.

"Voće i povrće su najbolja antizapaljenska terapija, a svima koji imaju priliku takođe savetujem da na nekoliko dana ili bar za vikend odu sa decom na neku od planina ili selo dok se zagađenje ne smanji", kaže profesor Nestorović.

Načelnik pedijatrije na VMA, pulmolog dr Ljiljana Lisov Gazivoda takođe savetuje da roditelji izbegavaju da izvode decu napolje posebno u periodima dana kada su koncentracije zagađujućih materija najveće. Takođe ističe da ni u predškolskim ustanovama vaspitači ne bi trebalo da ih izvode napolje kada su vremenski uslovi ovakvi.

Kako navodi, čekaonica u dečjem dispanzeru na VMA je puna i svakondveno ima dece kod koje su "proradili" respiratorni problemi, a koja inače pate od astme ili sličnih respiratornih hroničnih bolesti.

Kurir.rs/tanjug

Foto Ana Paunković, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track