MODERNO ROPSTVO: Radnik na izvolte 24 sata dnevno! Evo kako FIRME ISKORIŠĆAVAJU ZAPOSLENE!
Foto: Shutterstock

PORAZNO

MODERNO ROPSTVO: Radnik na izvolte 24 sata dnevno! Evo kako FIRME ISKORIŠĆAVAJU ZAPOSLENE!

Društvo -

Nemaju mira Čak 80 odsto poslodavaca u Srbiji tera radnike da budu dostupni i dan i noć, pa im zato daju mobilne uređaje s internet priključkom, pokazalo najnovije istraživanje Evrostata

Čak četiri petine radnika u Srbiji mora da bude na raspolaganju poslodavcima 24 sata dnevno, a da ovo nije samo zaključak na osnovu očigledno sve prisutnijeg otimanja slobodnog vremena radnicima već činjenica, potvrđuje analiza Evropske statistike (Evrostat).

Prema Evrostatovoj analizi poslodavaca sa više od 10 zaposlenih koji zaposlenima daju mobilne uređaje sa internet priključkom kako bi mogli da rade i budu informisani i van radnog vremena, Srbija se našla u samom vrhu i sa 79 odsto firmi koje su to radile u 2019. zauzela je 11. mesto od 33 analizirane evropske zemlje.

- Procenat firmi u EU koje ovako „daruju“ zaposlene povećan je sa 65 odsto u 2018. na 68 odsto u 2019. U Srbiji je ovaj „pokazatelj ekonomske razvijenosti“ još brže povećan, sa 75 na 79 procenata, te tako našu lidersku poziciju učvršćuje u jugoistočnoj Evropi, a u odnosu na prosek EU pokazatelj je dodatno udaljen.

U Evropi je svega 10 zemalja, za koje postoje podaci a koje imaju veći udeo radnika dostupnih 24 sata od Srbije, Finska (96%) i Danska (92%) predvode listu - ističe ekonomista Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija.org.

Sve gori položaj

Ovo nije iznenađenje za Ranku Savić, predsednicu Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, koja ističe da što je veća zavisnost radne snage od poslodavca, to je njen položaj gori.

- Država je napravila sistem da radna snaga bude apsolutno zavisna od volje poslodavca i države. Ogroman broj ugovora sa radom na određeno vreme, zapošljavanje preko agencije za posredovanje, razni vidovi nestabilnog i fleksibilnog rada omogućuju poslodavcu da radi šta hoće. On kaže radniku „moraš da mi budeš dostupan 24 sata“ i taj mučenik, kome produženje ugovora zavisi od toga, pristaje na sve, jer ne želi da izgubi radno mesto i sredstva egzistencije - kaže Savićeva.

foto: Beta

Kršenje Zakona o radu

Ona ukazuje i da ovakav odnos prema zaposlenima predstavlja kršenje Zakona o radu, jer se rad van redovnog radnog vremena ne plaća:

- Zakon o radu kaže da je svaki rad mimo redovnog radnog vremena prekovremeni rad koji mora da se plati. S druge strane, takav vid rada dovodi do velikog fizičkog i psihičkog opterećenja zaposlenog, jer se on ni u slobodno vreme ne odvaja od mobilnog telefona i ne sme da započne da radi nešto svoje očekujući poziv iz firme.

Privrednici se brane SAMO RUKOVODIOCI MORAJU BITI DOSTUPNI

Zoran Drakulić, predsednik Kluba privrednika, ne veruje podacima Evrostata i smatra da samo određeni broj ljudi na rukovodećim funkcijama mora da bude dostupan poslodavcu 24 sata:

- Meni je telefon 24 sata otvoren. Oni koji su dobro plaćeni moraju da budu dostupni i da reaguju ako se nešto desi. To se ne zloupotrebljava - rekao je Drakulić za Kurir.

ZEMLJE KOJE NAJVIŠE „IZRABLJUJU“ RADNIKE

foto: Kurir

ZEMLJE KOJE NAJMANJE KRADU SLOBODNO VREME RADNICIMA

foto: Kurir

(Kurir.rs /Slavica Tomčić/ Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track