ŠOK U JUTARNJEM! PITALA TRIVANA JE LI ŽIV: Konstatovala da jeste pa rekla to je dobra vest! MINISTAR: Kako za koga
Foto: Printscreen Prva TV

ministar gostovao u jutarnjem programu

ŠOK U JUTARNJEM! PITALA TRIVANA JE LI ŽIV: Konstatovala da jeste pa rekla to je dobra vest! MINISTAR: Kako za koga

Društvo -

BEOGRAD - Je li živ Goran Trivan?, upitala je voditeljka jutarnjeg programa ministra životne sredine koji je sedeo preko puta nje podsetivši da je to pitanje nedavno postavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić premijerki Ani Brnabić povodom reagovanja javnosti na veliku zagađenost vazduha koja već danima pogađa gradove širom Srbije.

foto: TV Prva printscreen

Trivan: Od 2010. kvalitet vazduha isti, evo podataka! Glavni problem pare

- Podaci govore da smo u Beogradu od 2010. do danas u istom kvalitetu vazduha. Evo podataka za 2018. u poređenju sa 2011. Recimo u 2011. broj dana sa prekoračenjima je 133 a u 2018. 59 dana - rekao je Trivan dodajući da se poslednjih godina mnogo radilo pre svega u ulaganje u motore GSP autobuse, u priključivanje na daljinsko grejanje, u odsumporavanje, prelazak eletrana na gas... Kao glavni problem naveo je novac kog nema dovoljno i logistiku jer tema životne sredine ni kod nas ni u regionu i dalje nije tema broj 1.

- Jeste li se i vi to zapitali i koliko puta gledajući kako izgleda vazduh u Srbiji jer je veoma dobro mogao da se vidi, rekla je voditeljka i nastavila: Najpre da konstatujemo da ste živi, to je dobra vest!

- Kako za koga, za mene je dobra! Tu izjavu koju svi citiraju i zloupotrebljavaju nisu svi shvatili na pravi način. Vučić i ja se znamo 25-30 godina i znamo kakav je čiji vokabular u ovoj ili onoj situaciji a to je retoričko pitanje i ne odnosi se ni na šta ružno. Hoću da demistifikujem temu i neću da pravimo slučaj od nečega što nije slučaj - rekao je on.

foto: TV Prva printscreen

Na konstataciju da je utisak da ga nije bilo, on je odgovorio: Loš vam je utisak i da je poslednjih dana imao čak 260 objava, ali da fizički ne može on uvek da bude prisutan na svakom mestu jer je imao i druge unapred zakazane obaveze.

On je rekao da je istina negde između - da se pojavljivao ali da je mogao i malo više.

Brze mere

- da se ograniči rad najvećih industrijskih zagađivača

- da se ne koriste lož ulja, najlošiji ugalj

- čišćenje prašine jer i ona upija PM čestice

- korišćenje više jednosmernih ulica, ograničenje saobraćaja, drugačiji rad semafora

- priključivanje individualnih ložišta i kotlarnica na centralno grejanje, korigovanje cene priključenja i cene mesečnih računa

Trivan je kao glavne zagađivače naveo termoelektrane, elektro-energetske kapacitete i da je tako svuda, a ne samo kod nas. Dodao je i da nemamo toliki problem sa PM česticama koliko sa sumporom pa se zato stoga primenjuje odsumporavanje. Pomenuo je zatim beogradske toplane za koje je rekao i da su mnogo uznapredovale koristeći gasne kapacitete a ne mazut.

foto: TV Prva printscreen

3 najveća emitera PM čestica

Najveći emiteri PM čestica su porodične kuće i njihova ložišta i indivudalne kotlarnice - vrtići, škole, zdravstvene ustanove koje nisu priključene na centralno grejanje i saobraćaj.

On je rekao da je u 260 objava iz njegovog ministarstva bila i preporuka da lokalne samouprave primene mere za poboljšanje kvaliteta vazduha uključujući i ograničenje recimo saobraćaja sa euro 3 motorima.

(Kurir.rs/TV Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track