ODSAD ĆEMO I DA SE SAHRANJUJEMO PO ŠVAJCARSKOM MODELU: Evo šta to znači i koliko je to para
Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Ilustracija

Naknada pogrebnih troškova po istom modelu kao i kod penzija

ODSAD ĆEMO I DA SE SAHRANJUJEMO PO ŠVAJCARSKOM MODELU: Evo šta to znači i koliko je to para

Društvo -

Cene sahrane razlikuju se od zahteva porodice pokojnika, ali i grada u kome se organizuje. Prema računici JKP "Pogrebne usluge" u Beogradu, prosečni troškovi sahrane i pogrebne opreme u prestonici su oko 80.000 dinara, a ako je reč o novom grobnom mestu naplaćuje se i njegova izgradnja

BEOGRAD - Naknada pogrebnih troškova za porodice preminulih penzionera od ove godine usklađuje se na isti način kao i penzije - po tzv. švajcarskom modelu. To znači da će iznos od 41.650 dinara, utvrđen na početku 2020. godine važiti sve do nove indeksacije čekova i primaće ga svi u Srbiji, bez obzira na stvarne troškove sahrane.

Kako stoji u izmenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, "švajcarski model" podrazumeva da će penzije, a samim tim i ova naknada, rasti dva puta godišnje i to po obrascu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i isto toliko rasta prosečne zarade, pišu Novosti.

Takvom računicom su penzioni čekovi od 1. januara porasli za 5,4 odsto, te je i decembarska naknada sa 39.516 povećana na 41.659 dinara. Po dosadašnjim propisima ova naknada se usklađivala na svaka tri meseca.

- Osnov za isplatu naknade pogrebnih troškova je original računa i fiskalni isečak, koje Fondu PIO treba da dostavi osoba koja je i platila ispraćaj korisnika penzije - stoji u "Glasu osiguranika". - Bez obzira na iznos troškova sa računa, isplaćuje se iznos u visini naknade pogrebnih troškova prema datumu izdavanja računa.

Račun koji se dostavlja Fondu trebalo bi da sadrži naziv i adresu onoga ko ga izdaje, ime i prezime osobe koja je platila, kao i umrlog korisnika, vrstu i količinu plaćenih usluga, kao i visinu PDV. Ukoliko izdavalac računa nije obveznik fiskalnog isečka neophodno je da o tome obavesti Fond posebnom izjavom. Pored računa trebalo bi dostaviti i broj tekućeg računa, na koji će naknada biti isplaćena.

Pojedini gradovi i opštine u Srbiji pružaju novčanu pomoć porodicama preminulog, a postoji i veliki broj osiguravajućih društava koji takođe daju mogućnost naplate pogrebnih troškova. Kako bi olakšali svojim naslednicima u vreme sahrane, neki građani se odlučuju da brigu o svom pogrebu unapred obezbede tako što plaćaju članarinu posebnim udruženjima. Ova udruženja se obavezuju ugovorom da će kada za to dođe vreme preuzeti potpunu brigu o sahrani.

Različite cene

Cene sahrane razlikuju se od zahteva porodice pokojnika, ali i grada u kome se organizuje. Prema računici JKP "Pogrebne usluge" u Beogradu, prosečni troškovi sahrane i pogrebne opreme u prestonici su oko 80.000 dinara. Ukoliko se radi o novom grobnom mestu neplaćuje se i njegova izgradnja u iznosu od oko 16.500 dinara, što ne ulazi u prosečne troškove.

(Kurir.rs/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track