KARAĐORĐEVIĆI NAS PAPRENO KOŠTAJU: Za dvor plaćeno čak 274 miliona!
Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić

LUDILO: MINISTARSTVO KULTURE ODVAJA MASNE PARE

KARAĐORĐEVIĆI NAS PAPRENO KOŠTAJU: Za dvor plaćeno čak 274 miliona!

Društvo -

Basnoslovno: Samo 2019. godine ukupno za održavanje kompleksa na Dedinju izdvojeno 62 miliona dinara novca poreskih obveznika, a zanimljivo je da je čak 29.619.892, skoro polovina te svote, spiskano na plate zaposlenih

Za održavanje luksuznog Dvorskog kompleksa na Dedinju, u kojem živi Aleksandar Karađorđević sa svojom porodicom, Ministarstvo kulture je za prethodnih pet godina izdvojilo ukupno 274 miliona dinara, odnosno vrtoglavih 2,3 miliona evra!

Samo 2019. u ove svrhe je izdvojeno 62 miliona dinara novca poreskih obveznika, a zanimljivo je da je čak 29.619.892, odnosno skoro polovina te sume, spiskano na plate zaposlenih.

Država vlasnik

Naime, Dvorski kompleks koji se sastoji od parka, Kraljevskog dvora, Belog dvora i dvorske Crkve Svetog Andreja Prvozvanog, zvanično se nalazi u državnom vlasništvu, ali je od 2001. dat Karađorđevićima na korišćenje.

Do 2004. Karađorđevići su finansirali kompleks, koji se prostire na 135 hektara, u kojem žive, ali je nakon toga to preuzela država.

foto: Zorana Jevtić

U prethodnih pet godina troškovi su samo rasli, pa je tako, prema podacima Ministarstva kulture, 2015. u ove svrhe potrošeno 34 miliona dinara, 2016. je iz javne kase izdvojeno 42 miliona, dok je 2017. duplo više nego samo dve godine ranije. Dato je 68 miliona. Ista tolika suma je potrošena i naredne, 2018. godine.

Paprene su i plate zaposlenih. Kako kažu u Ministarstvu kulture, u okviru Dvorskog kompleksa na Dedinju, zaposleno je 30 osoba, a za njihove plate 2019. je izdvojeno 29.619.892 dinara, a 2018. čak 38.095.420.

Dragan Dobrašinović iz NVO Koalicija za nadzor javnih finansija kaže za Kurir da je cena održavanja kompleksa visoka i da bi Karađorđevići svojim kontaktima i organizovanjem različitih manifestacija trebalo da pomognu državi u njegovom finansiranju.

Baš skupo

- Taj objekat je od značaja za srpsku istoriju, kulturu, ali i budućnost. Nije problem što država ulaže u taj objekat, ali bi i Karađorđevići mogli da se potrude i manifestacijama, prijemima i humanitarnim događajima pomognu državi da se taj objekat lakše izdržava. Takođe, s obzirom na ulaganja države, ali i istorijsku ulogu Karađorđevića, oni su u obavezi da se ponašaju odgovorno - zaključuje Dobrašinović.

U PR službi Karađorđevića su poručili da ne žele da komentarišu svrsishodnost troškova Dvorskog kompleksa.

Neplatiše

BILI DUŽNI 70.000 EVRA ZA STRUJU

Uprkos tome što država snosi troškove održavanja Dvorskog kompleksa, Karađorđevići su u obavezi da sami plaćaju troškove utrošene električne energije na dvoru. Međutim, oni to nisu činili, pa su, kako su mediji pisali, 2016. godine dugovanja prema EPS iznosila neverovatnih 70.000 evra. Aleksandar Karađorđević tada se pravdao da na kompleksu ima preko 2.000 sijalica, a da su za funkcionisanje dvora neophodni bojleri, grejalice, klima-uređaji, mašine za pranje i sušenje veša, šporeti.

Ministarstvo kulture

SREDSTVA DODELJENA PO ZAKONU

U Ministarstvu kulture ističu da su sredstva za održavanje kompleksa na Dedinju određena Zakonom o budžetu i da se troše na „preduzimanje mera preventivno-tehničke zaštite nepokretnih i pokretnih kulturnih dobara“.

- Sredstva se troše na održavanje parkovske celine i očuvanje postojećeg izgleda ambijentalne celine spomenika kulture. Zatim, na realizaciju programa dostupnosti spomenika kulture javnosti putem organizacije izložbi i poseta Dvorskom kompleksu, kao i održavanje sigurnosnih sistema i fizičko obezbeđenje objekata i pokretnih kulturnih dobara - objasnili su iz ministarstva.

ČINJENICE

O DVORSKOM KOMPLEKSU

Dvorski kompleks na Dedinju prostire se na imanju od 135 hektara, od čega je 90 hektara pod šumom

U okviru Dvorskog kompleksa nalaze se Kraljevski i Beli dvor, ukupne površine oko 8.000 kvm, kao i dvorska kapela Svetog Andreja Prvozvanog

Kraljevski dvor građen je u periodu od 1924. do 1929. godine

Aleksandar Karađorđević i Katarina žive na prvom spratu Kraljevskog dvora

Dvorovi su okruženi parkom za čije projektovanje je zaslužan pejzažni arhitekta Eduard Andre

U Dvorskom kompleksu se nalaze i oko 16.000 knjiga i brojna umetnička dela

Troškovi održavanja

foto: Kurir

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track