Najnovije vesti

LEKARI TVRDE: KORONAVIRUS NIJE BAUK! Većina ima samo blage simptome i potpuno se oporavi za 7 dana! JAČAJTE IMUNITET!
Foto: Profimedia

preporuke stručnjaka

LEKARI TVRDE: KORONAVIRUS NIJE BAUK! Većina ima samo blage simptome i potpuno se oporavi za 7 dana! JAČAJTE IMUNITET!

Društvo

Kod većine zaraženih, korona virusna infekcija javlja se sa blagim simptomima i potpunim oporavkom u roku od oko nedelju dana, a može da se, kao i svaki grip iskomplikuje samo kod onih grupa kojima je već narušen imunitet ili su hronično bolesni, objašnjavaju medicinski stručnjaci.

Oni tvrde i da može da se dogodi da neko "preleži" koronu, a da ne bude svestan, jer su simptomi skoro isti kao kod gripa i prehlade.

Korona virusi i infekcije gripa imaju slične simptome koji otežavaju dijagnozu. Glavni simptomi korona virusne infekcije su groznica i kašalj. Grip često prate i drugi dodatni simptomi poput bolova u mišićima i grlu.

Iako imaju slične simptome, razlikuju se:

- Inkubacija kod gripa traje veoma kratko. Simptome osećate već drugog ili trećeg dana nakon što ste inficirani. Kod koronavirusa to traje duže - objašnjava profesor Nil Ferguson sa Imperial koledža u Londonu.

foto: Profimedia

Uglavnom se simptomi javljaju u rasponu od dva do deset dana.

KOJI SU SIMPTOMI KORONAVIRUSA?

- Kašalj

- Visoka temperatura

- Kratak dah

Ovi simptomi slični su simptomima ostalih respiratornih bolesti, uključujući i grip i prehladu. Zato ne treba da se brinete ako negativno odgovorite na ova dva pitanja:

- Da li ste u poslednje dve nedelje putovali na rizična mesta poput Kine, Singapura, Hong Konga, Tajlanda, Južne Koreje ili Italije?

- Jeste li bili u kontaktu sa nekim ko jeste skoro putovao na ta mesta?

Kod većine zaraženih, korona virusna infekcija javlja se sa blagim simptomima i potpunim oporavkom u roku od oko nedelju dana. Međutim, infekcija kod starijih osoba i osoba sa narušenim imunitetom, osoba sa dijabetesom ili rakom, može biti ozbiljna i dovesti do komplikacija.

foto: Profimedia

Nema jednostavnog leka za koronavirus, kao što nema ni za prehladu i imuni sistem se izbori sa njim.

Standardne preporuke za sprečavanje širenja infekcije uključuju pojačanu higijenu ruku, prekrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kijanja, temeljno kuvanje mesa i jaja.

Kurir.rs

POGLEDJATE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...