SUD ZAŠTITIO PENZIONERKU: Bahata izvršiteljka Dobrili za dve godine uzela 600.000 dinara NEZAKONITO IZBAČENA IZ STANA
Ilustracija, Foto: Shutterstock

sad može da se žali

SUD ZAŠTITIO PENZIONERKU: Bahata izvršiteljka Dobrili za dve godine uzela 600.000 dinara NEZAKONITO IZBAČENA IZ STANA

Društvo -

OBUSTAVLjA se naplata troškova izvršenja penzionerki Dobrili Petrović, poznatoj po tome što je sa kćerkom i dvoje maloletne unučadi, iako zaštićeni stanar, izbačena u oktobru 2017. godine na ulicu. Rešenje o obustavi donela je izvršiteljka Mirjana Dimitrijević 18. januara, pošto je Ustavni sud presudio da je Dobrila protivzakonito izbačena iz stana na Cvetnom trgu, u Beogradu. Poslednja rata od 27.400 dinara ipak je odbijena od njene penzije nedelju dana kasnije, 25. februara!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

- Ukupno zaduženje za troškove izvršenja bez kamata iznosilo je 580.000 dinara - kaže Dobrila. - Poslednji put kad sam dobila izvod iz Fonda PIO, u novembru, bilo mi je skinuto 490.000. Mislim da sam glavnicu na protivzakonitu presudu i izvršenje isplatila ovom poslednjom ratom.

Ako se na novembarski iznos doda još četiri puta po 27.400 dinara, ispada da je Dobrila do sada izvršiteljima dala 599.600 dinara. Dakle, već je počela da otplaćuje i kamate.

- Advokati su mi rekli da imam pravo na kontraizvršenje, pošto je Ustavni sud poništio presudu Apelacionog suda u Beogradu, na osnovu koje sam ostala bez krova nad glavom, i na osnovu koje su mi svakog meseca skidali dve trećine penzije. Sačekaćemo novu odluku Apelacionog suda - kaže Dobrila.

Ustavni sud je 26. decembra 2019. usvojio Dobrilinu ustavnu žalbu i utvrdio da joj je presudom Apelacije povređeno pravo na dom garantovano Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava. On je naložio ponovno odlučivanje. Ako u ponovljenom postupku bude usvojena sugestija Ustavnog suda i presuda bude u Dobrilinu korist, porodica Petrović trebalo bi da se vrati u stan u kome je živela poslednjih pola veka. Taj stan je odmah posle rata njena svekrva menjala sa opštinom Vračar, tako što je dala dva manja stana, i od tada sve generacije Petrovića su tu živele, sve do 2017. Poslednjih godinu dana oni žive u neuslovnom stanu na Karaburmi, za 180 evra mesečno.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta

Dobrila je sa kćerkom i unucima prinudno iseljena, uz asistenciju policije, i uz 14-časovne proteste građana. Stan je u sudskom postupku dobio naslednik starog vlasnika. Izvršitelji su joj posle toga pune dve godine, svakog meseca, skidali po 27.400 dinara na ime sudskih i troškova izvršenja.

(Kurir.rs/Večernje novosti, V.C.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track