BUNT U AMERICI! VERNICI BESNI NA VLADIKU MAKSIMA: Izdao crkvu senatoru koji je tražio NATO agresiju!
Foto: AP / Eric Gay, Printscreen

POBUNA PAROHIJANA

BUNT U AMERICI! VERNICI BESNI NA VLADIKU MAKSIMA: Izdao crkvu senatoru koji je tražio NATO agresiju!

Društvo -

Sramota: Berni Sanders, koji je podržao bombardovanje 1999, a sad bi da bude predsednik SAD, u sali Crkve Sv. Simeona Mirotočivog vodi kampanju uz „blagoslov“ episkopa zapadnoameričkog Maksima, kome to ne smeta

Srpska Crkva Sveti Simeon Mirotočivi u Las Vegasu već dva puta u prethodnih nekoliko meseci izdala je crkvenu salu za potrebe američke Demokratske stranke, tu su nastupali i komičari, što je razbesnelo brojne srpske vernike, koji smatraju da bi crkva mogla da izgubi i status neprofitne organizacije.

Crno na belo... Plakat za Sandersov  miting u srpskoj crkvi
Crno na belo... Plakat za Sandersov miting u srpskoj crkvi foto: Privatna Arhiva

Jedan od onih koji je držao miting bio je i Berni Sanders, kontroverzni senator koji je podržao NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. i favorit u trci za demokratsku predsedničku nominaciju. Jedan od vernika SPC u Nevadi se i zvanično povodom obratio episkopu zapadnoameričkom Maksimu.

Srbi ne zaboravljaju 1999... Most u Grdelici i Milica Rakić
Srbi ne zaboravljaju 1999... Most u Grdelici i Milica Rakić foto: EPA/RTS, Zorana Jevtić

- Sanders je bio jedan od glavnih zagovornika NATO bombardovanja i svojim glasom direktno je uticao da se bombarduje naša zemlja i ubijaju naša deca. U bombardovanju je stradala trogodišnja Milica Rakić, civili u vozu u Grdelici, Varvarinu, trudnice u Nišu i mnogi drugi. Parohijani su zaprepašćeni činjenicom da bilo ko sklapa dogovor sa ubicama naše dece - napisao je vernika u pismu u koje je Kurir imao uvid i dodao: - Niko nema moralno pravo da vređa osećanja parohijana i izdaje crkvene prostorije bilo kojoj političkoj opciji, a ponajmanje onima koji su bili glavni inspiratori bombardovanja naše zemlje. Ovakvim neodgovornim ponašanjem kompromituje se cela SPC.

Sve spremno  za miting ... U ovoj sali crkve  Sanders je vodio  kampanju
Sve spremno za miting ... U ovoj sali crkve Sanders je vodio kampanju foto: Privatna Arhiva

Iznajmljivanje sale je, kako nezvanično saznajemo, koštalo 2.000 dolara, a nakon Sandersa, 20. februara ove godine, u crkvenim prostorijama je politički skup održao i demokrata Aleksander Asefa, koji je za tu prigodu organizovao i nastup komičara. Vernici su zabrinuti i da bi crkva mogla izgubiti status neprofitne organizacije zbog angažovanja u političkim zbivanjima. Verski analitičar Željko Injac smatra da izdavanje prostora Sandersu nije u skladu sa crkvenim i moralnim vrednostima: - Crkva ne bi trebalo ni na koji način da se politički angažuje, a kamoli da staje na stranu onih koji su izražavali otvoreno neprijateljstvo prema Srbima. To može biti i prst u oko predsedniku Donaldu Trampu, koji je republikanac, a posledice bi mogla osetiti i srpska dijaspora.

OVAKO JE GOVORIO SANDERS '99.

foto: EPA/ELIJAH NOUVELAGE
  • Etničko čišćenje, masovna ubistva i silovanja naterali su na stotine hiljada nedužnih Albanaca da napuste svoje domove
  • Etničko čišćenje je nedopustivo i ne može se ignorisati

TAJNO OSNOVALI TRI KORPORACIJE U AMERICI NA SVOJE IME

Vladike otele imovinu SPC?!

Irinej i Longin
Irinej i Longinfoto: Screenshot

Trojica odmetnutih vladika SPC u SAD, novogračanički Longin, istočnoamerički Irinej i zapadnoamerički Maksim, osim što su promenili nazive eparhija, oglušili su se o odluku Sinoda i svojevoljno doneli ustav i u tajnosti osnovali tri korporacije 2017. na koje su preneli imovinu crkve, tvrdi izvor Kurira iz vrha Srpske pravoslavne crkve. - Svaki od njih je na čelu korporacije, i to su učinili bez saglasnosti Sabora i Sinoda! To znači da bi eventualno mogli da otuđe imovinu, čak i da je priklone Carigradu, a da im niko ništa ne može. Ranije je imovina pripadala eparhijama, a sada se to vodi na korporacije, tačnije njih trojicu, koji su suvereni direktori, donosioci odluka i vlasnici imovine. Sve je suprotno Ustavu SPC.

M. B.

Uprava parohije TU SMO ZA MITINGE, SVADBE, ZABAVE...

Uprava Parohije Sv. Simeona Mirotočivog odgovorila je da „srpske crkveno-školske opštine imaju potpunu samostalnost u pogledu izdavanja društvene sale za svadbe, zabave, mitinge...“ - Sala se izdaje radi finansijskih potreba izgradnje crkve, a ne političkog svrstavanja. Rentiranje za takve usluge nije zabranjeno nijednim crkvenim pravilom, kao ni američkim zakonima - kažu u i dodaju da je sala iznajmljivana i za skupove meksičkih, etiopskih i drugih organizacija.

Ostavka Sandersovog savetnika ZLO SE NE MOŽE OPRAVDATI

Čak je 1999. i Sandersov savetnik Džeremi Brečer zbog bombardovanja bez odluke UN podneo ostavku. - Smatram da svaki pojedinac mora da postavi ograničenje do koje granice je spreman da učestvuje u vojnom nasilju ili da ga podrži, bez obzira na to kakve lične koristi ima od toga i bez obzira na tvrdnje da će to dovesti do većeg dobra - rekao je Brečer u pismu Sandersu i dodao da je bombardovanje Jugoslavije zlo koje se ne može opravdati.

foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

Pritisak na Albance

Amerikanci ruše Kurtija ako skroz ne ukine takse!

Lobiraju po Srbiji

DS hoće da izađe iz kandži SZS

Dodiku pretili ubistvom uživo!

Proći ćeš kao Kenedi

ROĐEN 29. FEBRUARA

Slavi 13.rođendan, a ima 32 godine staža

OTKRIVAMO

Zašto je prebijena pastorka Biljane Sečivanović

Tuga u Zemunu

Našao mrtvu majku, pa se obesio

KOKAIN Detalji istrage spektakularnog hapšenja na Arubi

MISTERIJA S KARIBA Kome su Crnogorci vozili 5,7 tona kokaina?!

Istražujemo Na Festu mnogo zanimljivih gostiju i filmova

Veliki povratak Mirjane Joković

Tužno: Rukometašica ostala invalid

Bravo, Zvezdo! Uništila si me!

Deki i Savo

Oživećemo srpski fudbal

DANAS NE PROPUSTITE POKLON DODATAK U KURIRU!

NAŠE NAJLEPŠE: Sve od sira

foto: AMG

Dnevne novine Kurir i ove subote svim čitaocima poklanjaju dodatak Naše najlepše.

Danas ćete u ovom fenomenalnom dodatku naći više od 40 recepata za ukusne specijalitete od sira, kao što su: susam štangle, gibanica gužvara, korpice od sira, pohovani ementaler, varšavski karfiol, venecijanski rižito, trganci sa sirom, rigatoni a la bolonjeze, knedle sa spanaćem, salata sa kupusom i sirom i mnogi drugi.

Čitajte KURIR!

(Kurir.rs / Ružica Kantar / Foto:AP / Eric Gay, Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track