BILANS KORONE: 13 mrtvih, ukupno 741 zaražen, 82 nova, od 15h na snazi policijski čas! KON: SAJAM NAJBOLJA ODLUKA
Foto: Printscreen / Tanjug

14. dan vanrednog stanja u srbiji zbog epidemije, presek u 15 časova

BILANS KORONE: 13 mrtvih, ukupno 741 zaražen, 82 nova, od 15h na snazi policijski čas! KON: SAJAM NAJBOLJA ODLUKA

Društvo -

*Prvih deset pacijenata primljeno na Sajam

*Vučić u utorak saopštava ekonomske mere za život posle korone

SRBIJA - U Srbiji danas, 29. marta 2020, do 15 časova zabeleženo je 13 smrtnih slučajeva i ukupno 741 zaražen, što znači 82 nova slučaja.

foto: Printscreen / Tanjug

Kad je reč o tri nova smrtna slučaja u poslednjih 24 časa, reč je o muškarcu (62), nultom pacijentu iz Kikinde, te dve žene koje su preminule u KBC Dragiša Mišović.

Informacije o novom korona virusu 29.03. u 15 časova U Republici Srbiji je do 15 časova 29. marta 2020. godine registrovan ukupno 741 potvrđen slučaj COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 376 osoba od kojih je 82 pozitivno i 294 negativno na novi korona virus. Do 15 časova, 27. marta 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 2.462 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

foto: AMG

17.04 Na Kosmetu 91 slučaj

Na teritoriji KiM do danas je registrovana 91 osoba zaražena korona virusom, na Klinici za infektivne bolesti u Prištini hospitaizovano je njih 36, od kojih je pet u teškom stanju, dok su ostali stabilno.

Čekaju se rezultati za još pet osoba testiranih na virus korona, rekao je doktor prištinsog kliničko-bolnickog centra, Saljih Ahmeti.

Ahmeti je za prištinsku Gazetu Expres rekao da je starost obolelih između 50 do 77 godina.

"U međuvremenu, čekaju se i rezultati nekih osoba koji bi trebalo da pokažu da li su se oporavili od korona virusa”, rekao je Ahmeti.

16.55 Na Tviteru građani dele slike policijskih patrola koje proveravaju da li svi koji su u vozilima imaju dozvole za kretanje tokom policijskog časa

16.23 Testira se po kriterijumima

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da postoje jasni kriterijumu za testiranje na korona virus, da oni sada u Srbiji jesu prošireni, ali da i dalje neće moći da se testira svako ko poželi.

"Širimo testiranja da nadjemo onoga koji širi zarazu a da to i ne zna, one koji su bili u kontaktima sa zaraženima, a ne svakoga ko hoće", rekao je Kon i dodao da su na početku u Beogradu "skoro svi želeli da se testiraju".

Na početku, kako je objasnio, nije bilo dovoljno testova jer su bili preskupi, ali sada ih ima dovoljno.

Na pitanje o stanju u Evropi, Kon je rekao da je u Italiji glavno da se zaraza ne prebaci na jug te zemlje.

"Imamo sreće što smo videli šta se kod njih dešava i što nas je naša vlast čula", rekao je Kon.

15.10 - Dr Kon je sa konferencije uživo poručio da podržava mere struke, te da može da kaže punim srcem da je privremena bolnica na Sajmu najbolja odluka koju je Srbija mogla da donese i da tamo ne može bolje, da mi nismo izmislili toplu vodu i da je tako i u ostalim delovima sveta. On je rekao i da je vojni epidemilog, tačnije major, i da iza ovih bolnica u kojima će se lečiti "blagi" pacijenti stoji vojna logistika, da je to najbolje što je ova zemlja mogla da uradi i da bolje ne može.

Kad je reč o odluci države o kućnim ljubimcima, dr Kon je konkretno za puštanje pasa, rekao: Direktno smo pitani i rekli smo da može. Međutim, pojavile su se zloupotrebe i to je suštinski važno. Svaka zloupotreba nije više struka. U takvoj odluci da ne može između 8 i 9 ja nisam pitan. To ne znači da ne podržavam svaku odluku. Tako je i za sve - kazao je epidemiolog Kon dodajući da nikad u svojoj karijeri koja je sada na zalasku nije doživeo da država ovako snažno stane na stranu struke i ovako je jako podrži.

foto: Printscreen / Tanjug

15.00 - Informacije o novom korona virusu 29.03. u 15 časova. U Republici Srbiji je do 15 časova 29. marta 2020. godine registrovan ukupno 741 potvrđen slučaj COVID 19.

foto: Printscreen

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 376 osoba od kojih je 82 pozitivno i 294 negativno na novi korona virus. Do 15 časova, 27. marta 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 2462 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

foto: Printscreen

14.49 - VESIĆ DANAS PATROLIRAO, OBILAZIO JAVNE POVRŠINE Još ima neodgovornih! Kad je reč o šetnji ljubimaca, uputio je ovu molbu

14.30 -Teški dani za Španiju.

14.11- Beograđani i dalje ne poštuju preporuke da se, bez preke potrebe, ne izlazi iz kuća.

13.52- Avion Er Srbije sleteo je u Abu Dabi i večeras će vratiti u Srbiju grupu naših građana, rečeno je u nacionalnoj aviokompaniji Srbije.

13.27- Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić, uputio je danas upozorenje građanima da ne primaju u kuće nepoznate ljude koji ih zovu i nude pomoć, pre svega starim licima, i zamolio da takve osobe prijave policijskoj stanici u tom gradu, jer je reč o prevarantima.

13.17- Prvih deset pacijenata primljeno u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu.

12.47- Broj obolelih od virusa korona na području Srema, povećao se i prema poslednjim preseku od subote od 20 časova, registrovan je kod devet osoba, kaže Branislav Nedimović ministar poljoprivrede i član Republičkog štaba za vanredne situacije.

Prema rečima ministra Nedimovića od nedelje će Ministarstvo poljoprivrede u svojoj nacionalnoj laboratoriji u Batajnici početi da radi testiranja i na ovaj virus.

12.15- M. Š. (62) iz Kikinde, prvooboleli od koronavirusa u ovom gradu, preminuo je u Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine. Iz te ustanove je saopšteno da je uprkos intenzivnoj borbi lekara i drugog medicinskog osoblja ovaj pacijent umro. To je jedanaesta žrtva koronavirusa u Srbiji a, nažalost, treća u Kikindi. Ovaj čovek iza sebe je ostavio suprugu, sina i dve ćerke.

11.18- Žarište korone u Srbiji je Beograd sa čak 334 zaražena, a potom slede Niš i Valjevo.

11.12- Uprkos intenzivnoj borbi lekara i drugog medicinskog osoblja, na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine preminuo je 62-ogodišnji pacijent iz Kikinde inficiran korona virusom, rekao je dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo. U poslednja 24 sata u AP Vojvodini testirano je 49 osoba na prisustvo virusa korona, a bolest je potvrđena kod njih 15.

10.39- Javno-zdravstvenim merama može se postići dosta i usporiti širenje korona virusa i važno je da se građani tih mera striktno pridržavaju i poštuju ih da bi se rezultati videli u roku od dve nedelje, izjavio je danas šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša. On je rekao da virus neće nestati ako se ne ispoštuju sve mere.

"Mere ako su oštre i pravilne i ako se ispoštuju prvi rezultati, vide se u roku do dve nedelje. To ne znači da virus tada nestaje, ali vidi se da rast nije tako veliki kao ranije. Potrebno je više nedelja da bi se bitno usporila epidemija, rekao je Ivanuša.

9.58- Sekretarijat za javni prevoz uvodi od danas dodatne dve prigradske koridorske linije za prevoz zaposlenih koji rade u domovima zdravlja u Barajevu i Lazarevcu, a žive u centralnim gradskim opštinama.

9.43- Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je jutros da su na severu KiM registrovana još dva slučaja zaraze virusom korona.

Jedna inficirana osoba je iz Kosovske Mitrovice, a druga iz Leposavića, 1976. i 1977. godišta, i oni su smešteni u KBC u Kosovskoj Mitrovici, preneo je Đurić.

foto: Covid19.rs, Ministarstvo zdravlja

9.16- Privremena bolnica na Beogradskom sajmu ima 3.000 kreveta koji su raspoređeni u halama 1, 3, 4 i 5. Prostor je adaptiran tako da su bolničke postelje odeljene paravanima, svaki pacijent će imati i ormarić, ali i mogućnost da gleda televiziju i igra bilijar, stoni fudbal ili neku drugu društvenu igru. Ceo kompleks Sajma pokriven je dobrom vaj-faj konekcijom, a svaka soba u halama ima svoje priključke za struju.

8.51- Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da u Srbiji ima dovoljno brašna, kvasca i ostalih životnih namirnica za kojima je tražnja porasla tokom pojave korona virusa. Nedimović je rekao da samo tri najveća proizvođača brašna u Srbiji zadovoljavaju potrebe cele zemlje i da zemlja ima određenu količnu brašna i za izvoz u zemlje regiona.

8.48- Najstariji građani Srbije i danas su u ranim jutarnjim satima imali priliku da kupuju u prodavnicama. Više od 3.000 radnji širom zemlje bilo je otvoreno od četiri do sedam sati kako bi penzioneri mogli da pazare.

8.24- Avion sa zaštitnim sredstvima za borbu protiv korona virusa, koju su kao prvi deo pomoći poslali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), sleteo je u Beograd oko jedan sat posle ponoći. U prvom delu donacije UAE je 13.750 zaštitnih i 15.000 bolničkih odela, 500.000 rukavica, 30.000 sredstava za zaštitu cipela, 20.000 maski, 6.000 sanitizera, ukupno 10 tona pomoći. U drugom delu donacije, UAE poslaće Srbiji respiratore.

8.10- Vlada Srbije donela je odluku da se policijski čas vikendom produži, tako da će on subotom i nedeljom počinjati u 15 umesto u 17 časova. Ova odluka, kao jedna od najnovijih rigoroznijih mera u borbi protiv korona virusa, još juče je objavljena u Službenom glasniku tako da je ona već na snazi, a što znači da danas policijski čas počinje u 15 sati. Kao naredbu, potpisao ju je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

foto: Screenshot

8.05- Predsednik Aleksandar Vučić danas će predstaviti program ekonomskih mera, sa procenom efekata, načinom finansiranja i tehnikom i tehnologijom sprovođenja, za oporavak srpske ekonomije, koja je pogođena situacijom sa virusom korona.

foto: Screenshot

"Mislim da smo napravili ozbiljan program, kao i 2014. godine. Nismo jurili i žurili da se dodvoravamo narodu, već smo doneli ozbiljne mera koje će pokazati da Srbija može brže od drugih da izađe iz ekonomskih problema u koje ju je korona bacila", rekao je ranije Vučić.

8.00 - Privremena bolnica na Beogradskom sajmu od danas počinje da prima prve pacijente obolele od novog virusa korona sa lakšim tegobama.

U taj objekat moći će da uđu isključivo pacijenti i zdravstveni radnici, a javnosti i novinarima nije dozvoljen pristup, jer je ceo prostor dezinfikovan i spreman za lečenje obolelih.

foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/

Prostor za boravak zaraženih obezbeđen je u halama 1, 3, 4 i 5, a Vojska Srbije je dopremila oko 3.000 kreveta i ormarića, prostor između kreveta je ograđen paravanima, a na galerijama hala biće lekarske ordinacije sa rendgen aparatima. Osim lekara specijalista, u privremenoj bolnici biće i psiholozi.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track