STIŽE KIŠA PARA POSLE UKIDANJA VANREDNOG STANJA! Srbija spremila OZBILJNU POMOĆ za građane posle korone
Foto: Zorana Jevtić, Shutterstock

Domaćinski

STIŽE KIŠA PARA POSLE UKIDANJA VANREDNOG STANJA! Srbija spremila OZBILJNU POMOĆ za građane posle korone

Društvo -

Predsednik kaže da će 520 miliona evra „novca iz helikoptera“ dobro doći siromašnima, ali će ova mera, ukoliko se usvoji, pojačati potrošnju i ublažiti posledice pandemije

Zdrava i puna državna kasa napravila je znatan manevarski prostor Vladi Srbije da u ublažavanju negativnih posledica pandemije koronavirusa ozbiljno razmišlja i o poklanjanju 100 evra svakom punoletnom građaninu. Ukoliko se država odluči za to, Kurir saznaje da se planira da ovaj novac legne na račune građana odmah po okončanju vanrednog stanja, a to je, prema našim saznanjima, moguće i za mesec dana!

- Ta mera cilja na podsticanje potrošnje i zato se razmišlja o tome da građani novac od države dobiju čim budu mogli da ga nesmetano troše, dakle čim se vanredno stanje i izolacija završe - otkriva naš izvor iz vrha vlasti.

Finansijska injekcija

Ekonomisti za Kurir objašnjavaju da ova, inače retka i nekonvencionalna ekonomska mera, koju je nagovestio predsednik Aleksandar Vučić, ima i te kako smisla jer će nakon završetka borbe s opasnim virusom biti neophodno podstaći potrošnju i sačuvati zarade i radna mesta. Upravo takav efekat se očekuje od takozvane kiše para ili novca iz helikoptera, kako ekonomija zove ovu vanrednu finansijsku injekciju u džepove građanstva.

- Imamo dovoljno novca. Razmišljamo da svakom punoletnom građaninu Srbije, zaposlenom, nezaposlenom, penzioneru, ko god da je, jednokratno damo po 100 evra kao poklon da pojačamo potrošnju. To jeste bacanje u bunar, ali će dobro doći ljudima koji su siromašni. To je veliki novac u masi, dakle još oko 520 miliona evra - izjavio je Vučić za Prvu televiziju.

Posle izolacije

On je objasnio da ove mere jesu takozvano upumpavanje iz helikoptera, ali i napomenuo da iza svih njih stoji struka, Ministarstvo finansija, NBS, kao i drugi domaći i strani stručnjaci. Vučić je priznao da se MMF protivi ovoj meri, ali da država ozbiljno razmišlja da posegne za njom.

Ekonomista Ivan Nikolić kaže za Kurir da je situacija s koronavirusom, u ekonomskom smislu, specifična i da neće biti presudno šta kaže MMF o „novcu iz helikoptera“.

- Mnoge konvencionalne ekonomske mere ovde ne važe. U istoriji je bilo situacija kada je bilo potrebno posegnuti za sličnim vanrednim impulsima. Sada je presudno da se preživi i zato nije mnogo važno šta će reći MMF ili da li će nam javni dug porasti za dva ili pet odsto. Specifičnost korone je i to što ona podrazumeva gotovo potpunu izolaciju, pa je pitanje može li ova mera dati efekta dok traje vanredno stanje - napominje naš sagovornik.

I ekonomista Miladin Kovačević ocenjuje za naš list da najavljena mera sada i ovde ima smisla jer je potrebno pojačati potražnju i održati radna mesta i plate.

- Takozvani novac iz helikoptera svi primenjuju u situaciji kada kriza udari kao grom iz vedra neba i kada je ekonomska aktivnost naglo osujećena. To jeste socijalna mera jer dobijate pare da biste živeli. Velika prednost Srbije u odnosu na neke druge ekonomije jeste to što se veliki deo proizvodnje može održati. Srbija je u mogućnosti da posegne za tom merom jer, zahvaljujući dobroj fiskalnoj politici, na računu ima znatna sredstva i visoku likvidnost bankarskog sektora - objašnjava Kovačević.

foto: Beta/Miloš Miškov

UGLEDNI ROJTERS O VUČIĆEVOM PLANU KREDITNI REJTING SRBIJE NA UZLAZNOJ PUTANJI

Britanska agencija Rojters prenela je glavne tačke ekonomskog programa oporavka Srbije, uz ocenu da bi on doveo do povećanja deficita ove godine. Kako napominju, taj deficit bio bi pokriven iz finansijskih rezervi i preko pozajmica. Rojters ističe i da je agencija „Fič rejtings“ prošle nedelje potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB+ sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, uprkos krizi izazvanoj koronavirusom.

LJUBISAV ORBOVIĆ OZBILJNA BRIGA DRŽAVE O SVOM NARODU

Prvi čovek Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović smatra da najavljene ekonomske mere pokazuju ozbiljnu brigu države o svom narodu.

- Smisao jednokratne pomoći od 100 evra je svakako pospešivanje potrošnje, ali i način da se obezbedi egzistencija najsiromašnijih. Otkada je predsednik to najavio, čuo sam od mnogih ljudi samo pozitivne reakcije. To je ozbiljna briga države o svom narodu. Fantastično je i to što će država osigurati minimalne zarade. Ukoliko ne bude bezobrazluka pojedinih poslodavaca, Srbija će ovim merama osigurati i zarade i radna mesta - ocenjuje Orbović za Kurir.

REAGOVANJA

Goran Nikolić, ekonomista

- Bez podrške države biznis ne može da opstane i to je zaključak do koga su došle skoro sve zemlje i svi relevantni ekonomisti.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca

- Vlada Srbije iskoračila do krajnjih granica mogućnosti i važno je da socijalno razmišlja i ne pravi razliku između privatnog i javnog sektora.

Ljubomir Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu

- Pomoć države preko isplate minimalnih plata za tri meseca je mera čiji je cilj da se održi zaposlenost, što je dobro, ali mislim da bi trebalo naći način da se taj novac isplati direktno na račun radnika da poslodavci ne bi to zloupotrebili za druge namene.

Kurir.rs/ I. Kljajić - S. Slamnig Foto: Zorana Jevtić, Shutterstock, Beta/Miloš Miškov

Kompletan tekst o ekonomskim merama države opširno pročitajte u današnjem štampanom izdanju KURIRA.

foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

OVAKO DRŽAVA PLANIRA DA OPORAVI EKONOMIJU

Pet milijardi evra za pomoć privredi

KO JE TVITERAŠ KOJI JE POZIVAO NA ULICE

DIŠIĆ POSVAĐAO ĐILASA S TADIĆEM: Zajedno mu preoteli Demokratsku stranku

DR IVANA KARLIČIĆ STAŠEVIĆ, DIREKTORKA KLINIKE LAZA LAZAREVIĆ, ZA KURIR

Policijski čas nije zatvor, a mere nisu kazna!

OPOZICIONARI VEĆ U KARANTINU: Zdravko Ponoš u bolnici, Savez za Srbiju U IZOLACIJI

SERGEJ I DALJE VREĐA ZARAŽENE

Trifunović tvrdi da epidemija ne postoji?!

DOKTOR IZ ĆUPRIJE ZARAŽEN

Čim sam dobio temperaturu, znao sam da je korona!

VLADIKA MILUTIN PRVA ŽRTVA KORONE U SPC

Izgubio bitku posle devet dana

VESNA ZMIJANAC ZA KURIR

Privilegija je biti na selu! Neću se vraćati u Beograd dok korona ne prođe

SLOBODAN SORO IZ KARANTINA ZA KURIR

Nisam verovao da ću se uželeti bazena!

ČETIRI GODINE OD UBISTVA PEVAČICE U BORČI!

Zoran Marjanović: Dolazim sam na Jelenin grob! Nema okupljanja zbog korone

VOZAČIMA ODREĐEN PRITVOR

Tokom sulude trke UBILI OSMOMESEČNU BEBU!

IVAN ĐORĐEVIĆ, UBICA U SERIJI TAJKUN, ZA KURIR

Isprljao sam ruke zarad tuđih interesa

NIKOLA ROKVIĆ DEO AKCIJE JA SAM VOLONTER

Apelujem posebno na mlade da nam se pridruže i volontiraju

Ne propustite

KURIR POKLANJA NAJLEPŠE IKONE HILANDARA SA ZLATOTISKOM! Danas poklon ikona Sveti Petar

Obeležite uskršnji post uz Kurir!

Dnevne novine Kurir danas poklanjaju poslednju ikonu iz kolekcije najlepše ikone Hilandara.

Sakupite ovu jedinstvenu i vrednu kolekciju ikona.

Danas ćete dobiti na poklon ikonu Sveti Petar.

Ovo je delo od izuzetnog istorijskog, religijskog i umetničkog značaja. Tehnika crtanja je tempera, a datira iz treće četvrtine 14. veka.

Nalazi se u riznici-galeriji manastira Hilandar.

foto: AMG

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ I. Kljajić - S. Slamnig Foto: Zorana Jevtić, Shutterstock, Beta/Miloš Miškov

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track