Najnovije vesti

SAMOPROCENA! EVO KAKO DA SE TESTIRATE NA KORONA VIRUS OD KUĆE: Ako imate simptome, ovo su sledeći koraci!
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Screenshot

STARTOVALE KOVID AMBULANTE ŠIROM SRBIJE:

SAMOPROCENA! EVO KAKO DA SE TESTIRATE NA KORONA VIRUS OD KUĆE: Ako imate simptome, ovo su sledeći koraci!

Društvo

Građanima sa simptomima u domovima zdravlja odmah vade krv i
snimaju pluća, a komunikacija s lekarima moguća je i putem testa na sajtu covid-19.rs

U Srbiji su juče startovale trijažne ambulante u domovima zdravlja, u koje odmah odlaze građani koji imaju simptome infekcije koronavirusom, dok direktnu komunikaciju s kovid ambulantom građani mogu da ostvare i putem testa samoprocene na kovid-19, koji mogu da urade na internetu!

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na svom Tviter nalogu objavila da sistem samotestiranja funkcioniše na bazi jednostavnog logovanja putem ličnog broja zdravstvenog osiguranika i broja zdravstvene kartice, a cilj svega toga je da se smanje gužve i čekanja i ubrza proces lečenja.

foto: Screenshot

24 sata dnevno

- Nalazi se automatski šalju na radne liste lekarima u kovid-19 ambulantama formiranim pri domovima zdravlja (rade 24 sata) - napisala je premijerka i navela da se o tome građani mogu detaljnije informisati na sajtovima e-zdravlje.gov.rs, covid19.rs i Viber COVID-19 Info Srbija.

foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije Slobodan Miljević

Na sajtu Ministarstva zdravlja takođe je objašnjeno da je radi samotestiranja i dobijanja smernice šta dalje potrebno da odete na portal E-zdravlje, prijavite se i registrujete. To možete da uradite upisujući tražene podatke sa zdravstvene kartice, nakon čega ćete dobiti mogućnost komunikacije sa respiratornim ambulantama kojim ćete moći da postavljate pitanja u vezi sa ovim virusom.

Isto možete da učinite ukoliko odaberete opciju na E-zdravlju „Otvori nalog, kreirajte profil i prijavite se sa svojim podacima“, dok možete da se prijavite i preko eID.gov.rs, jedinstvenog državnog sistema za autentifikaciju građana u svim sistemima E-uprave, samo sledite korake.

Dođite u dom zdravlja

Istovremeno, juče, tačno u sedam ujutru, starovale su i trijažne ambulante u domovima zdravlja, gde će se do 22 sata javljati svi koji imaju temperaturu, kašalj i bol u grlu. Tako je bilo i u najvećem prestoničkom domu zdravlja „Dr Milutin Ivković“ na Paliluli, u Knez Danilovoj, gde se nalaze ambulante.

Pacijenata ima, prenosi za Kurir dr Aleksandar Stojanović, direktor te ustanove, ali gužvi nema jer svako ko dođe, odmah biva primljen na dijagnostiku.

- Ima dosta pacijenata. Ko nam se javi, istog časa biva primljen i započinjemo dijagnostiku - merenje temperature, vađenje krvi i snimanje pluća. Svi rezultati dobiju se za oko sat. Ukoliko se sumnja da je osoba zaražena, tada se ona šalje u Infektivnu kliniku ili u drugu slobodnu bolnicu - objašnjava on.

Policijski čas nije prepreka

NA PREGLED I POSLE 22 SATA

Dr Berislav Vekć, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, naveo je da nakon 22 sata građani koji imaju simptome na infekciju koronavirusom mogu da odu na Infektivnu kliniku ili u bolnice opšteg tipa. Dodao je da neće biti problema sa dolaskom i povratkom nakon 17 časova, odnosno tokom trajanja policijskog časa, jer će pacijenti imati neophodnu dokumentaciju za kretanje.

Kurir.rs/ Radmila Briza  Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...