NEMANJA IZ ČAJETINE JE POBEDIO KORONU: Otkriva prve simptome i prelomni trenutak kad je rešio da ode kod lekara
Foto: Zoran Šaponjić

među prvima u Srbiji preležao virus

NEMANJA IZ ČAJETINE JE POBEDIO KORONU: Otkriva prve simptome i prelomni trenutak kad je rešio da ode kod lekara

Društvo -

Preležao sam koronu i pobedio. Bio sam u bolnici u Beogradu desetak dana, svaka čast lekarima i sestrama, nije bilo tako strašno, ali, pozivam sve ljude da poštuju doktore, da poštuju njihove i preporuke vlasti, ipak, bolje je sedeti u svojoj kući nego ići tamo!

Ovo u izjavi za "Kurir" kaže Nemanja Obradović (25), muzičar iz Čajetine, koji je među prvima u Srbiji preležao korona virus, lečio se u Beogradu i kući se vratio zdrav.

Nemanja ne znakada se tačno zarazio, ali je, kaže, 99 odsto uveren da se to dogodilo u Banjaluci, dok je 7. i 8. marta uveče svirao u jednom klubu gde je bilo mnogo ljudi.

- Dan po povratku iz Banjaluke, mislim da je bio 10. mart, osetio sam temperaturu, malaksalost, bolove u mišićima. Kako sam bio u Bajinoj Bašti poslom, otišao sam u Dom zdravlja, tamo su me pregledali, sve po protokolu, i rekli da idem kući ali da se odmah samoizolujem i da se odmah javim u Zavod za javno zdravlje u Užicu ako osetim pogoršanje. Narednih dana temperatura se iznova vraćala, prelomio sam, javio sam se u Zavod za javno zdravlje, a zatim otišao na pregled na Infektivno odeljenje Bolnice u Užicu, gde su mi snimili pluća, uzeli bris - priča Nemanja.

Sledećeg dana, 18. marta, pozvali su ga, kaže, iz Doma zdravlja u Čajetini i rekli mu da bude spreman, da će po njega doći sanitet i da ide na lečenje u Beograd.

- Taj prvi osećaj bio je dosta neprijatan, bilo je i straha - priča.

Te večeri primljen je, nastavlja, na Infektivnu kliniku u Beogradu, pregledan, a već sledećeg dana prebačen je u KBC "Dragiša Mišović" gde je ostao sledećih deset dana.

- Prvih dana u bolnici temperatura je bila i 39 stepeni, bukvalno sam goreo u pojedinim trenucima, otežano sam disao, kašljao, bilo je dosta sekreta. Davali su mi lekove za snižavanje temperature, a koliko sam shvatio, zbog dobre kliničke slike nisu mi davali druge lekove, sem fizioloških rastvora. Posle par dana stanje je počelo da se popravlja, tegobe su se postepeno povlačile i posle četiri do pet dana bio sam već sasvim dobro - priča Nemanja.

Sa njim su u sobi, kaže, bili najpre jedan, a onda još jedan pacijent oboleo od korona virusa, ali su i oni imali blažu kliničku sliku.

- Lekarima i sestrama, i na Infektivnoj klinici i u KBC "Dragiša Mišović" svaka čast. To mogu da kažem. Toliko pažnje, toliko posvećenosti, toliko ljubavi, toliko smirenosti, zaista im svaka čast - nastavlja Nemanja.

U svemu, kaže, najlepši trenutak bio je kada su mu rekli da je izlečen, da može kući.

- U bolnici je bilo čisto, uredno, brinuli su se o meni na najbolji mogući način, ali, sam taj osećaj da si tu, da imaš virus, stvarao je dozu napetosti i moja prouka svima jeste - poštujte preporuke, ostanite kod kuće, tako je ipak bolje - kaže Nemanja i dodaje da mu je naročito važno i što se niko iz njegove okoline nije razboleo i nema simptome zaraze.

(Kurir.rs/Z. Š.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja