DOKTOR NESTOROVIĆ OTKRIO: Do leta sigurno KRAJ KORONA VIRUSA, međutim uskoro nam stiže VRHUNAC zaraze!
Foto: Nemanja Nikolić, Printscreen

borba sa COVID-19

DOKTOR NESTOROVIĆ OTKRIO: Do leta sigurno KRAJ KORONA VIRUSA, međutim uskoro nam stiže VRHUNAC zaraze!

Društvo -

Koronavirus sigurno ne može da preživi leto, poručio doktor Nestorović, ali upozorio da treba biti oprezan na jesen

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da današnji podaci o novoobolelima od COVID-19 pokazuju da Srbija ulazi u period daljeg uspona broja zaraženih korona virusom.

Doktor Predrag Kon je, povodom najnovijih rezultata o broju obolelih od koronavirusa u Srbiji rekao da podaci govore da smo zagazili u petu nedelju koja je ozbiljno pokazala da se ne šali.

- Nalazimo se u situaciji kada nije više dopušteno premišljati da li mere treba da se slušaju ili ne. Uvek postoji 10 posto onih koji ne prihvataju mere, ali je došlo vreme da i oni shvate da je neophodno da se prihvate poštovanja mera - rekao je dr Kon i istakao da se situacija i dalje prati ali da se virus više ne može kontrolisati.

On je na TV Pink rekao da je virus za sada uspešno "izbačen" iz zdravstvenih ustanova, što je od najveće važnosti za dalje suzbijanje bolesti, zbog čega je uveden prioritet testiranja lekara o stalog medicinskog osoblja, koji se izoluju nezavisno od toga kakve simptome bolesti.

"Ekstremno je važno da niko (od lekara) ko ima respiratorne infekcije ili povišenu temperaturu radi", kazao je Kon, i dodao da će u neposrednoj budućnosti primarna zdravstvena zaštita igrati ključnu ulogu za otkrivanje blažih slučajeva, koji mogu izazvati dalje širenje virusa.

foto: Printscreen Pink

Pulomolog Branimir Nestorović je u istoj emisiji dodao da je udar koji se očekivao u trećoj i četvrtoj nedelji epidemije uspešno izbegnut, čime je nagli skok broja obolelih usporen, a da je sada cilj da se snižava stop smrtnosti od COVID-19.

On je još jednom naglasio da nemamo iskustvo sa ovim virusom, i ne znamo nadamo se da "neće preživeti leto", ali je upozorio da treba biti oprezan na jesen.

- Ne znamo njegov kapacitet, može da ode na južnu hemisferu, pa da nam se vrati na jesen ili na zimu - istakao je on.

Nestorović je ipak ocenio da se veliki broj novoobolelih očekuje za sledeći vikend, koji će biti zapravo 14 dana nakon subote i nedelje kada je veliki broj gradđana bio na ulicama.

-Uspeli smo da izbegnemo prvi udar i nadamo se da će stanje da se stabilizuje, ali plašim se sledećeg vikenda - rekao je dr Nestorović, i dodao da je greška bila što su previše pričali o rizičnim grupama i stvorio se utisak da se mladi ne razboljevaju.

"Mladi se takodje razboljevaju, a stekli su pogrešan utisak, da samim tim što nisu u rizičnim grupama (mogu da izlaze)", rekao je Nestorović i dodao da su u Srbiji uvedene sve moguće mere prevencije osim zabrane kretanja 24 časa dnevno.

Kurir.rs/Pink

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track