Nikodijević: Tankovi sa dezinfekcionim sredstivma u svih 17 opština
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Srbija krenula u odlučnu borbu

Nikodijević: Tankovi sa dezinfekcionim sredstivma u svih 17 opština

Beograd -

Tankovi sa sredstvima natrijum-hipohlorita za dezinfekciju stanova, kuća, ulaza u zgradu raspoređeni su na teritoriji svih 17 beogradskih opština, izjavio je danas predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević nakon sednice Gradskog štaba.

Nikodijević je naglasio da svako ko želi da dezinfikuje stan, kuću, ulaz ili zgradu, pored onog koje obavlja JP „Gradsko stambeno”, može doći po rastvor.

“Uz tečost se nalazi i upustvo za rukovanje, ali važno je naglasiti da je ono potpuno bezopasno. Želimo građane da upoznamo da imaju ovu mogućnost, s obzirom na to da su tankovi bili postavljeni u četvrtak i petak, ali veliki broj građana, nažalost, nije uzeo dezinfekciono sredstvo”, rekao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, Grad nastavlja da radi uobičajne poslove, „Gradska čistoća” pere ulice, a dezinfikuju se i međublokovske površine, s čim će se, kaže, nastaviti sve dok bude trajala epidemija virusa korona.

foto: Nemanja Nikolić

Dodaje i da će JP „Gradsko stambeno” od sada obavljati i dezinfekciju ulaza u onim zgradama gde Grad ima potpisan ugovor sa skupštinom stanara, te da su ove skupštine i ranije bile u obavezi, ukoliko nemaju potpisan ugovor sa Gradom, da isti potpišu sa nekim od privatnih preduzeća.

Druga stvar koja će danas biti doneta na Gradskom već, istakao je Nikodijević, jeste da Grad Beograd neće naplaćivati zakup poslovnih prostora od svojih zakupaca dok traje vanredno stanje.

“Verujem da su naši zakupci veoma pogođeni ovom krizom i vanrednim stanjem, s obzirom na to da se radi o zakupcima ugostiteljskih objekata, starih zanata ili uslužnih delatnosti, a koji otežano rade u ovim okolnostima”, rekao je Nikodijević.

On je objasnio da nakon što se završi vanredno stanje, zakupci će imati mogućnost da zakup iz perioda vanrednog stanja plate do 31. decembra ove godine, uz popust od 50 odsto, ili da celokupni iznos zakupa iz perioda vanrednog stanja plate tokom 2021. godine, na 12 mesečnih rata.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

“Odredićemo zajedničku procenu sa zakupcima, zavisno od toga koliko ova situacija bude trajala” - kazao je Nikodijević i dodao da je cilj da im se u ovim teškim momentima olakša poslovanje.

Naglasio je da koridorski prevoz dobro funkcioniše na teritoriji grada Beograda i da je Grad uspeo da poveže ključne delove grada sa centrom i kliničko-bolničkim centrima, kako bi se medicinski radinici na vreme dovezli i odvezli sa posla.

“Bilo je potrebno da se uvedu još dve linije. Prva neophodna linija jeste spajanje Mesne zajednice Petrovčić u Surčinu sa Surčinom i centrom grada, a druga za naselje Kaluđerica. Ako se u narednim danima pojavi interesovanje građana, spremni smo da uvedemo i nove koridorske linije”, istakao je Nikodijević.

Cilj je, pre svega, kaže, da zdravstvenim radnicima, kao i zaposlenima koji imaju radni nalog i plaćenu personalizovanu „bus-plus” karticu, obezbedi da se voze ovim prevozom.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track