UŽIVO KORONA U SRBIJI: Novih 219 zaraženih, preminula četiri muškarca! Kon objasnio kako će se slaviti Uskrs
Foto: Tanjug Printscreen

virus u srbiji

UŽIVO KORONA U SRBIJI: Novih 219 zaraženih, preminula četiri muškarca! Kon objasnio kako će se slaviti Uskrs

Društvo -

Kon: I današnji brojevi pokazuju da smo na platou, a očekujemo da će za osam do deset dana epidemija početi da opada.

U Republici Srbiji je do 15 časova 8. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.666 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.135 osoba od kojih je 219 pozitivno.

Hospitalizovano je 1.705 pacijenata. Na respiratoru je ukupno 112 pacijenata.

foto: Tanjug Printscreen

Do 15 časova u Republici Srbiji testirana je ukupno 10.761 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Na žalost, u poslednja 24 časa imamo i nova četiri smrtna slučaja, odnosno ukupno 65. Preminule su četiri osobe muškog pola. Prosek njihovih godina je 62 i oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu.

foto: Printscreen

Dr Kisić Tepavčević je navela da je procenat smrtnosti 2,43 odsto, a prosečna starost preminulih je 64,6 godina. Kada je reč o polu, od 65 preminulih, 48 je muškaraca i 17 žena.

Kisić Tepavčević je navela da se sada na Infektivnoj klinici KCS nalazi 38 osoba, od kojih devet na respiratoru, na Infektivnoj u Nišu 16, ali niko na respiratoru, u KCV 125 osoba, a sedam na respiratoru, u KC Kragujevac 57 osoba, od kojih 10 na respiratoru.

Dodala je da je u KBC "Dragiša Mišović" smešteno 259 osoba, od kojih 37 na respiratoru, na Pulmologiji KCS 76 osoba, a šest na respiratoru, u staroj ygradi hirurgije u KC Nš 23 osobe, a 12 na respiratoru.

foto: Tanjug Printscreen

Takođe, na niškog Klinici za pulmologiju nalazi se 33 osobe, u KBC Zemun 335 osoba, od kojih 20 na respiratoru, a u KBC Zvezdara 361 osoba, među kojima 11 na respiratoru.

Kisić Tepavčević je navela i da su na Beogradskom sajmu ukupno smeštene 124 osobe, u niškom Čairu 171 osoba, na Novosadskom sajmu 48 osoba, i na VMC njih 60.

foto: Tanjug Printscreen

15.42 - "Od 2.800 zaposlenih u 'Juri' kod sedam osoba je potvrđena zaraza, dok je 300 u kućnoj samoizolaciji", potvrdila je dr Kisić Tepavčević.

15.39 - Kon: "Sve više vidim kako blješti svetlo na kraju tunela, ali ne sme da bude opuštanja, naročito kada su u pitanju gerontoliškim centrima".

15.37 - "Zabrana kontakata, da može da se naredi, bilo bi najbolje, što bi podrazumevalo slavlje Uskrsa na poseban način, bez okupljanja, kod kuće. Isto važi i za predstojeće jevrejske praznike", nastavio je Kon.

15.36 - Kon: Što se tiče kućnih ljubimaca ostaje isto, a penzioneri će u kupovinu u petak od 4 do 7 ujutru.

15.28 - "Kada je reč o imunizaciji, tu je odgovor jasan. Organizaciono ne treba je sprovoditi u onim delovima gde su Kovid ambulante da bi se smanjio rizik, ali moramo da nastavimo imunizaciju, jer bismo imali epidemiju drugih bolesti koje mogu da se spreče vakcinama", rekla je Kisić Tepavčević.15.23 - Pitali su nas na Kriznom štabu da li podržavamo odluku da zabrana kretanja krene od petka i traje do ponedeljka i naravno da smo bili za", rekao je Kon.

foto: Tanjug Printscreen

15.22 - "Da nismo proglasili vanredno stanje, danas bismo bili u mnogo većim problemima", dodao je Kon.

15.20 - "Do kraja šeste nedelje neophodna je apsolutna zabrana kontakata", kaže Kon i dodaje: "U skladu sa tim su i nove mere koje kreću od petka".

15.19 - Kon: I današnji brojevi pokazuju da smo na platou, a očekujemo da će za osam do deset dana epidemija početi da opada.

15.18 - Kon: Nema govore o ukidanju vanrednih mera.

14.25 - Četiri novoobolele osobe od korona virusa u šumadijskom okrugu koji ima ukupno 46 zaraženih

U Kragujevcu su danas do 12 časova potvrdjena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je u Arandjelovcu još jedna osoba pozitivna na kovid 19, saopštio je Institut za javno zdravlje Kragujevac.Ukupan broj obolelih od kovida 19 u šumadijskom okrugu sada je 46, od čega je najviše u Kragujevcu - 32, Arandjelovcu - 13 i jedan oboleli je iz Topole. Od danas se u uzimanje briseva od pacijenata uključila i Kovid ambulanta Doma zdravlja u skladu sa instrukcijama o širem obuhvatu testiranja kod pacijenata koji imaju temperaturu, kašalj i respiratorne infekcije.

foto: Printscreen covid19.rs

14.27 - Od danas nema više lečenja u kući

13.57 - Niš dobija 300 kreveta za lakše pacijente

Objekti Studentskog centra i Domova učenika u Nišu od danas se pripremaju za privremene bolnice u kojima će biti smešteni lakši pacijenti zaraženi virusom korona, što znači da će Niš imati oko 300 postelja više za takve pacijente.

13.34 - Brnabić: Srpske firme uskoro dobijaju dozvolu za proizvodnju medicinske opreme

Srpske firme dobiće u najkraćem roku dozvole za početak proizvodnje zaštitne medicinske opreme, najavljuje premijerka Ana Brnabić. Prioritet države je, kaže, da se oslanja na sopstvene izvore, znanje i proizvodnju.

13.32 - Policijski čas od petka u 17 do ponedeljka u 5 ujutru!

Vlada Srbije donela je novu meru zabrane kretanja - policijski čas koji počinje u petak u 17 sati i trajaće do ponedeljka u 5 ujutru. Iako je bilo reči da bi policijski čas mogao da bude uveden za Beograd i Niš kao najveća žarišta, on će važiti za celu zemlju. Od ove mere biće izuzeti penzioneri koji će moći da idu u kupovinu u petak ujutru od 4 do 7 časova i poljoprivrednici na traktoru.

foto: Ana Paunković

12.48 - Iz Kine stižu nam i roboti za borbu protiv korone

Kapacitet dve najmodernije laboratorije koje će Srbija dobiti od Kine za brzo testiranje na korona virus jednak je trenutnim ukupnim kapacitetima Srbije za testiranje, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

"Zahvalan sam što će tzv. Vatreno oko (projekat) iz Vuhana braniti Srbiju sa ove dve laboratorije, koje će biti u KC Srbije, koja će početi za nekoliko dana sa radom, pošto je tu skoro sve završeno. Očekujemo testove, imaćemo oko 90.000 kompletnih testova, 60.000 za KC Srbije i 30.000 za KC Niš", naveo je ministar.

12.20 - Čovek koji je preminuo u Čačku zbog srca, imao koronu

Muškarac star osamdeset godina koji je juče preminuo u čačanskoj bolnici, bio je pozitivan na korona virus, a njegovu smrt izazavali su srčani problemi.

12.14 - Pet radnika popravne službe i zdravstveni radnik pritvorske jedinice u Kosovskoj Mitrovici, inficirani su korona virusom, potvrdio je portparol Kosovske popravne službe (KSK) Fljorent Gaši.

Gaši je rekao da je od 13. marta do 6. aprila, u korektivnim institucijama i onim pritvorskim primljeno ukupno 67 osoba koje su odmah poslate u karantin na 14 dana.

„Tokom tog vremenskog perioda, korona virusom nije inficiran nijedan zatvorenik, dok je inficirano pet službenika (korektivne ustanove) i jedan zdravstveni radnik, svi radnici Pritvornog Centra Mitrovica“, navodi se u odgovoru KSK koji je objavio Gazeta Express.

12.10 - U Vojvodini 23 novoobolela pacijenta od virusa

U protekla 24 sata na teritoriji AP Vojvodine testirano je 310 osoba na prisustvo virusa kovid 19, od kojih su 23 bile pozitivne. U ovom trenutku, u AP Vojvodini 308 pacijenata obolelo je od ovog virusa, od kojih se, njih 123 leči u Кliničkom centru Vojvodine (КCV). Sedam pacijenata nalazi na respiratoru i u teškom su opštem stanju.

„КCV raspolaže sa dovoljnim brojem respiratora i neophodnom medicinskom opremom. Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić do danas su obezbedili ukupno 42 nova respiratora za КCV. Svakodnevno nam stiže i ogromna količina zaštitne opreme, zahvaljujući čemu zdravstveni sistem Vojvodine ima potpunu sigurnost za mnogo nepovoljniji razvoj događaja“, ocenio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović danas na konferenciji za medije.

foto: Slađana Stojanović

11.52 - U Kraljevu nema novozaraženih, u niškom Čairu 136 ljudi ima virus

11.29 - Dvoje zaraženih pacijenata na Institutu za onkologiju

Ruski vojni lekari obaviće danas dezinfekciju Instituta za onkologiju i radiologiju, jer je kod dvoje pacijenata otkriven novi koronavirus. Direktorka Instituta prof. Danica Grujičić kaže za Tanjug da su zdravstveni radnici testirani juče, da će se testiranje nastaviti i danas i da će rezultati biti poznati za dan ili dva. Navodi da je prva pacijentkinja koja je došla zaražena u Institut na vreme prepoznata, da je izolovana, a svi lekari koji su bili sa njom u kontaktu su izolovani i očekuju se rezultati da se vidi da li su zaraženi.

foto: AMG

10.46 - U Batutu 260 pozitivno na korona virus

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je danas da je do sada ukupno testirano 2.323 zdravstvena radnika, od kojih je 260 pozitivno na korona virus, 1.082 je negativno, a za određeni broj radnika se čekaju rezultati.

10.38 - Vojska dezinfikovala dva naselja u Kruševcu

10.32 - Avion iz Turske sa medicinskom opremom sleteo na aerodrom Nikola Tesla

Donacija iz Turske sadrži različita medicinska sredstva, uključujući 100.000 zaštitnih maski, 2.000 zaštitnih odela, kao i 1.500 testova za Covid 19.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

10.01 - Srbija dobija od Kine još 2 laboratorije za testiranje na koronu

Ugovor o kineskoj donaciji za izgradnju dve laboratorije za korona virus biće potpisan danas u 11 sati, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

"Kineska donacija se odnosi na izgradnju dve laboratorije, jedna je u Kliničkom centru Srbije, koja treba narednih dana da počne da radi, sad je u pripremi, a druga će se nalaziti u Nišu, verovatno u Institutu za javno zdravlje Niš, koja će biti kapaciteta 1.000 testova dnevno i počeće da radi za oko 45 dana", rekao je Nedimović za Pink.

8.45 - Ruska vojska pregledala više od 100 pacijenata za dan i dezinfikovali VMA

Ruski vojni lekari su u Beogradu za jedan dan pregledali više od 100 pacijenata, kod kojih postoji sumnja da su zaraženi virusom Covid-19, prenosi televizija "Zvezda", zvanični servis ruskog Ministarstva odbrane. Ruski timovi su, takođe, dezinfikovali VMA.

"Spratove obrađujemo od vrha prema prizemlju, dezinfikujemo sav nameštaj, plafone i podove. Nema u tome ništa komplikovano, samo što morate dugo nositi zaštitno odelo i ogromne količine tečnosti", izjavio je komandant Sergej Kabitov.

8.22 - Doktor Kon kaže da je sada vreme za drastičnije mere

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nema više čekanja i da je, ako Srbija planira da uvede drastičnije mere, sada vreme da se o tome odlučuje. On je za rekao da je sada maksimum epidemije i da se plaši još šeste nedelje. Upitan kakav je njegov lični stav i da li ima potrebe za rigoroznijim ograničenjima, Kon kaže da u Beogradu, koji je posebno ugrožen, mora na bilo koji način da se osigura da se kontakti između građana smanje do maksimuma, ali i da ne može da kaže da li to onda znači i 24-časovnu zabranu kretanja. Kako je istakao nema više vremena za pregovore i priču, "jer se sad spasavaju životi". On dodaje i da je virus mnogo više rasprostranjen nego što se trenutno zna.

foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

8.10 - Na KiM registrovano 19 novih pacijenata

7.14 - Od koronavirusa u svetu je obolelo ukupno 1.431.973 ljudi, a preminulo je 82.096

* Od koronavirusa se oporavilo 302.209 ljudi

* U SAD je zaraženo ukupno 400.540 osoba, a preminulo je 12.857

* U Španiji je inficirano 141.942 ljudi, a preminulo je 14.045 ljudi

* U Italiji je inficirano 135.586 ljudi, a preminulo je 17.127 osoba

* U Francuskoj je obolelo 109.069 ljudi, a preminulo je 10.328

* U Nemačkoj je zaraženo 107.663 ljudi, a preminulo je 2.016 osoba

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track