EVO ŠTA SE DEŠAVA KAD SE U PRODAVNICI ZAKAŠLJE ZARAŽEN KORONOM: Naučnici ostali šokirani onim što su otkrili VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube

ZASTRAŠUJUĆE

EVO ŠTA SE DEŠAVA KAD SE U PRODAVNICI ZAKAŠLJE ZARAŽEN KORONOM: Naučnici ostali šokirani onim što su otkrili VIDEO

Društvo -

Poznato je da se virus korona širi kapljičnim putem, odnosno ukoliko se zaražena osoba nakašlje ili kine. Ali zastrašujuća 3D animacija koju su uradili naučnici iz Finske pokazuje koliko daleko "dobacuje" oblak“ virusa COVID -19 unutar supermarketa.

Naučnici Univerziteta Alto uradili su šokantan video koji pokazuje kako se smrtonosne kapljice koronavirusa šire kroz čak dva prolaza u supermarketu i zaražuju kupce. Oblak virusa zadržava se u vazduhu čak nekoliko minuta.

Naučnici su uradili animaciju kako bi se kupce upozorili na opasnost širenja zaraze upravo u marketima, ali i drugim zatvorenim prostorima

'Netko ko je zaražen koronavirusom može da kašlje i hoda, ali tada ostavlja iza sebe izuzetno male čestice aerosola koje nose koronavirus koje mogu da završe u disajnim putevima onih koji se nađu u blizini ', kaže asistent na Univerzitetu Alto Vile Vorinen.

Naučnici su proučavajući koliko daleko virus može da dosegne u zatvorenom prostoru došli do zabrinjavajućih rezultatado. Naime kapljice virusa su mogle da zaraze zdrave osobe i nakon što bi inficirana osoba otišla s mesta na kojem je kašljala ili kinula.

Naučnici kažu da je najbolji način da izbegnete zarazu ako se klonite javnih mesta na kojima ima mnogo ljudi.

Kurir.rs/Dejli mejl

Foto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track