Najnovije vesti

DRUGI TALAS EPIDEMIJE KORONE JE NEIZBEŽAN: Virus se vraća za nekoliko meseci!
Foto: EPA / ZSOLT CZEGLED

Svetska zdravstvena organizacija upozorila

DRUGI TALAS EPIDEMIJE KORONE JE NEIZBEŽAN: Virus se vraća za nekoliko meseci!

Društvo

Koronavirus će biti realnost za mnoge zemlje u narednih nekoliko meseci i pošto prvi talas splasne, najavili iz SZO, a Srbija odgovara da je i za to spremna
 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) najavila je drugi talas koronavirusa u narednim mesecima, apostrofirajući da to može da se desi u zemljama gde je epidemija počela da jenjava.

Zemlje u kojima je infekcija u padu, među kojima je i Srbija, mogu da se suoče s "trenutnim drugim vrhuncem" pandemije, ukoliko prebrzo popuste mere koje su sprečile širenje zaraze, poručili su iz SZO, ali i dodali da je obustavljena studija o dejstvu hlorokina zbog mnogih neželjenih efekata tog antimalarika koji se koristi u lečenju kovida 19.

foto: Profimedia

Epidemije u talasima

Ipak, direktor iz SZO Majkl Rajan obavestio je da je "svet i dalje usred prvog talasa pandemije". - Epidemije se često pojavljuju u talasima, što znači da se može pojaviti kasnije ove godine, u mestima gde je prvi talas opao. Kada govorimo o drugom talasu, to znači da se radi o prvom talasu bolesti koji se ponovo javlja nekoliko meseci kasnije. To će biti realnost za mnoge zemlje u narednih nekoliko meseci - istakao je Rajan.

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog i član kriznog štaba u Nišu, naveo je da se o svemu tome i dalje lome koplja u svetu i dodao da ne može da tvrdi da li će virus da nam se vrati, kao što to ne može niko u svetu. - Nestali su MERS i SARS, iz te porodice koronavirusa, baš kao što su se i pojavili. Isto može da se desi i sa ovim virusom. Ako i bude drugog talasa, verovatno će doći sledeće godine, sa sezonom gripa, i biće blaži - naveo je Ranković i dodao da se susrećemo s nepoznatim virusom, da sve još traje, da su za medicinu potrebni validni i egzaktni dokazi i da sada pričamo samo o mogućnostima.

Voz iz Kine sa 300 tona medicinske opreme stigao je juče u Srbiju, a u njemu se nalazi 16 miliona nemedicinskih maski, 7,8 miliona medicinskih, 230.000 zaštitnih odela, 5.000 beskontaktnih toplomera, a sve je platila Srbija. - Ne znamo da li će biti novog talasa koronavirusa, ali sigurno znamo da je Srbija u potpunosti obezbeđena medicinskom opremom ukoliko se desi novi talas - saopštila je premijerka Ana Brnabić.

foto: printscreen

Nestorović: Dosad su svašta pričali

Prof. dr Branimir Nestorović tvrdi da je Majkl Rajan dosad svašta saopštio u ime SZO, kao i da koronavirus ne ostavlja imunitet: - Virus se neće vraćati i neće biti drugog talasa. Postoje jasni podaci da sve zemlje koje su se u svojoj borbi protiv korone zatvorile neće imati drugi talas.

Tako je bilo sa Džordžijom, Češkom i nekim drugim državama koje su se otvorile pre početka maja, prošlo je više od 14 dana od tada, a one i dalje nemaju drugi talas.

SZO obustavlja testiranja

Hlorokin baš štetan

foto: Zorana Jevtić

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao da je SZO suspendovao testiranje leka za malariju hidroksihlorokina zbog straha za bezbednost pacijenata. Prof. dr Žarko Ranković kaže da je za hlorokin naše Ministarstvo zdravlja, u preporukama za njegovo korišćenje, navelo da se taj lek daje obolelima od kovida vrlo obazrivo zbog mogućih štetnih efekata i da je nedovoljno ispitan u terapiji zaraženih.

- Mišljenja su podeljena u vezi sa hlorokinom svuda u svetu. Postojali su pozitivni rezultati iz Italije, Francuske, Kine, Singapura, Amerike. S druge strane, lek ima dosta neželjenih efekata na kardiovaskularni sistem. Kardiotoksičan je - kazao je on, dok prof. dr Miljko Ristić, kardiohirurg, dodaje za Kurir da je hlorokin lek koji utiče depresivno na rad srčanog aparata, to jest usporava ga, a otrovan je za jetru.  

Kurir.rs/Radmila Briza

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...