DOKTORKA IZ GAK NARODNI FRONT DVE GODINE PONIŽAVANA: Među 10 najboljih na svetu, a načelnica joj nije dala da radi!
Foto: Profimedia

Muke molekularnog biologa

DOKTORKA IZ GAK NARODNI FRONT DVE GODINE PONIŽAVANA: Među 10 najboljih na svetu, a načelnica joj nije dala da radi!

Društvo -

Iako sam jedini sertifikovani klinički embriolog u GAK "Narodni front", sa međunarodnom licencom priznatom u celom svetu, samovoljom doskorašnje načelnice odeljenja za vantelesnu oplodnju dr Eliane Garalejić za dve godine ni jedan jedini put nisam dobila priliku da primenim svoje znanje i pomognem parovima da ostvare najveći životni san i dobiju dete.

Ovo za Kurir tvrdi molekularni biolog Ana Jeremić (36), koja je nedavno postavljena na mesto šefa kabineta za embriologiju pomenutog odeljenja sa ciljem da se broj vantelesnih oplodnji, kojih je do sada bilo u proseku 270 godišnje u "Frontu", udvostruči kako bi parovi što manje čekali na roditeljstvo.

foto: Kurir

- Posao kliničkog embriologa je težak i delikatan, sa pacijentima delimo i radost i tugu. Sve podnosimo veoma teško jer znamo kroz šta sve prolaze kako bi došli do potomstva. Ovo je velika čast i odgovornost, ali žao mi je što u prethodne dve godine nisam dobila priliku da radim u embriološkoj laboratoriji...

Međutim, nisam gubila nadu da ću jednog dana moći da pomognem građanima da se ostvare kao roditelji, jer to je i najveći nacionalni interes naše zemlje. Taj period iskoristila sam za usavršavanje i spremanje jednog od najtežih ispita na svetu, gde sam od 300 testiranih kolega bila među prvih 10 - ispričala je Jeremićeva, koja je i sama majka dvoje dece, a potom dodala:

foto: Tamara Trajković

- Sertifikat ESHRE daje vam validnu licencu da možete da radite bilo gde u svetu kao klinički embriolog, ali ni nakon polaganja ovog ispita nisam dobila priliku da radim svoj posao u "Frontu". Usavršavala sam se u Cirihu, Skoplju, Briselu, ali tako je, iz meni nepoznatih razloga odlučila, dr Garalejić. Sada imamo odličan tim, s obzirom na to koliko je iskustvo, znanje i posvećenost kolega.

Ana Jeremić je navela da je država 2017. uložila znatna sredstva u renoviranje i proširivanje odeljenja za vantelesnu oplodnju, zbog čega se, kako je rekla, s pravom očekuje da se tu pomogne što većem broju ljudi. - Na nekim privatnim klinikama radio se veći broj vantelesnih oplodnji nego kod nas, a za tim nema potrebe i još je skuplje za državu. Imamo kapacitete za duplo veći broj oplodnji, a uskoro nam stiže i nova oprema. GAK je spreman da postane najveći regionalni centar za veštačku oplodnju - kazala je Jeremićeva.

foto: Profimedia

Kako Kurir saznaje, prof. dr Eliana Garalejić smenjena je s mesta načelnice odeljenja za vantelesnu oplodnju, čije je formalno ime Odeljenje za arteficijalne reproduktivne tehnologije, a na mesto v. d. načelnika postavljen je prof. dr Mladenko Vasiljević.

- Zbog neuključivanja svih zaposlenih u rad na odeljenju i u embriološkoj laboratoriji i loših međuljudskih odnosa broj od 270 vantelesnih oplodnji u "Frontu" je višestruko manji nego na privatnim klinikama. Upravni odbor GAK zato je nedavno doneo odluku o promenama u odeljenju za vantelesnu oplodnju - rekao je izvor Kurira iz GAK.

Naš izvor je dodao RFZO finansira vantelesnu oplodnju ne samo u državnim već i u privatnim klinikama, a da privatnicima od tih državnih para ostaje dovoljno da isplate doktore koje upošljavaju.

- U "Frontu" lekari isti posao rade za platu i zato je važno da lider bude upravo ova klinika, tako da je Ana Jeremić veliko pojačanje - rekao je naš izvor.

Brojke

  • 270 vantelesnih oplodnji se godišnje uradi u "Frontu"
  • 2 godine Ana Jeremić nije mogla da primeni svoje znanje

(Jelena Pronić/Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja