ZNATE LI NA KOJOJ RUCI SE NOSI BROJANICA I DA LI SMETE SAMI SEBI DA JE KUPITE: Ovo nije sujeverje, već VERSKO PRAVILO!
Foto: Profimedia

Zašto se brojanica vezuje baš za ovu ruku?

ZNATE LI NA KOJOJ RUCI SE NOSI BROJANICA I DA LI SMETE SAMI SEBI DA JE KUPITE: Ovo nije sujeverje, već VERSKO PRAVILO!

Društvo -

Sigurno ste nekada čuli ili vas je neko posavetovao da brojanicu treba nositi na levoj ruci, a ne na desnoj. Da li stvarno postoji pravilo za to?

Nošenje brojanice na levoj ruci, kao i njeno držanje u levoj ruci prilikom molitve, je čisto praktična stvar. Nije simboličke ili kanonske prirode, te nas i ne obavezuje da moramo tako postupiti.

Brojanicu prilikom molitve držimo u levoj ruci zato što se desnom rukom krstimo, te ne možemo brojanicu držati, odbrojavati molitve i krstiti se u isto vreme i sve to jednom rukom.

Kada brojanicu ne koristimo prilikom molitve – a to je njena jedina uloga, onda je najbolje da je odložimo negde na neku policu ili stočić gde držimo molitvenik, Psaltir, Sveto Pismo koje koristimo prilikom molitve.

Takođe brojanicu možemo nositi sa sobom, ako recimo idemo na put ili slično. Tada je možemo spakovati zajedno sa molitvenikom ili je staviti oko zgloba leve ruke, oko kaiša na pasu ili u džepu košulje.

Zašto se brojanica vezuje baš za levu ruku?

Brojanicu treba nositi kao molitveni znak koji je veza sa Gospodom, nemojte nikada pred svima da se molite i "mašete" njome, vec diskretno govorite molitvu.

Brojanica nije nikakav talisman "narukvica za sreću", kao ni "narukvica da deca lepo spavaju i svašta ne sanjaju". Njena jedina uloga i svrha je molitva.

Sujeverje je da brojanicu mora neko da ti kupi, sa verom to nema nikakve veze. Lepo je pokloniti nekome ko je nema, ali nije nužno da ti je neko kupi da bi je imao, a niko ni ne određuje na kojoj ruci je treba nositi.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track