KOLEGE NAPALE NESTOROVIĆA, HOĆE DA GA ZABRANE Za sve sam bio u pravu! Smeta im što sam bio na konferenciji sa Vučićem
Foto: Printscreen

struka u klinču!

KOLEGE NAPALE NESTOROVIĆA, HOĆE DA GA ZABRANE Za sve sam bio u pravu! Smeta im što sam bio na konferenciji sa Vučićem

Društvo -

Protiv prof. dr Branimira Nestorovića, člana Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, podnet je zahtev etičkom odboru Lekarske komore Srbije (LKS). U zahtevu je navedeno da je "Nestorović svojim javnim nastupima kao član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije Covid-19 narušavao ugled i nanosio štetu lekarskoj profesiji, kao i zdravstvu u celini".

Inicijator za podnošenje zahteva je dr Đorđe Alempijević, redovni profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogr

Etički komitet LKS sledeće sedmice raspravljaće o zahtevu grupe članova da se poznati profesor i pulmolog javno osudi zbog izjava koje je davao kao član Kriznog štaba. Ta javna osuda bi, u krajnjem ishodu, značila da bi profesoru Nestoroviću moglo da bude oduzeto pravo na rad.

Sednicu etičkog odbora zakazuje predsednik dr Goran Bogdanović. Odbor čini 15 članova koji se biraju na mandat od četiri godine. Zadatak etičkog odbora biće da utvrdi da li postoji materijal da se protiv prof. Nestorovića pokrene postupak pred sudom časti. U slučaju pokretanja postupka tužioci moraju da dokažu da su Nestorovićeve izjave izazvale štetu. Ukoliko sud presudi u korist tužioca, dr Nestoroviću bi bila uzeta lekarska licenca, i to dve godine pred penziju.

- Sad kad je prošla epidemija i kad se ispostavilo da sam za sve bio u pravu, ispao sam najneetičniji doktor u Srbiji zato što sam bio na konferenciji za novinare sa Vučićem.

Nestorović dodaje da su se "tu poklopili različiti interesi" i da "tu ima i sujete, ali pre svega politike", i najavljuje da će potpisnike zahteva upućenog LKS, "ako zaista nešto urade", tužiti redovnom sudu.

Prema njegovim rečima, potpisnicima zahteva najviše smeta što se, kako kaže, ispostavilo da je bio u pravu za sve što je rekao u vezi sa koronom.

- Podnose zahtev sad kad se epidemija završila, kad je sve prošlo i ispostavilo se da sam bio u pravu. Jesam li rekao da će epidemija trajati tri meseca, da virus nije mnogo opasan, da će smrtnost biti mala, da će umreti 250 ljudi. Sad ih, čini mi se, najviše nervira što sam za sve bio u pravu - kaže prof. Nestorović.

Predsednik Lekarske komore Srbije Milan Dinić objasnio je da svaki lekar ima pravo da podnese zahtev etičkom odboru protiv kolege, ali da on lično ne želi da se izjašnjava o Nestoroviću.

Kurir.rs/s.telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track