VAŽNO ZA SRPSKE TURISTE: Grčka 15. juna otvara granicu za nas! Ako planirate Egipat, evo šta se tamo dešava
Foto: Youtube Printscreen

Hoteli polako otvaraju vrata za turiste

VAŽNO ZA SRPSKE TURISTE: Grčka 15. juna otvara granicu za nas! Ako planirate Egipat, evo šta se tamo dešava

Društvo -

BEOGRAD - Grčka će 15. juna otvoriti granice za državljane 15 zemalja, među kojima je i Srbija, a tog dana bi trebalo da bude uspostavljen i redovan avio-saobraćaj između dve zemlje.

To je potvrđeno tokom razgovora ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i ambasadora Grčke u Beogradu Jorgosa Dijakofotakisa.

Dačić će 12. juna boraviti u zvaničnoj poseti Atini, gde će s ministrom inostranih poslova Grčke Nikosom Dendijasom razmotriti važna pitanja iz oblasti bilateralne, multilateralne i regionalne saradnje, kao i aktuelne teme na planu prevazilaženja posledica pandemije COVID-19.

Dačić i ambasador Grčke su ocenili da su dve zemlje pravovremenim merama i odlučnom politikom uspele da značajno ublaže posledice pandemije COVID-19 i sačuvaju ljudske živote, kao i da preduzmu značajne mere usmerene na očuvanje svojih ekonomija.

Izraženo je zadovoljstvo zbog postepene normalizacije epidemiološke situacije u obe zemlje i istaknuto da to otvara prostor za nastavak aktivnosti na daljem produbljivanju bilateralnih odnosa, posebno u oblasti ekonomije.

Hoteli u Egiptu pripremaju se za turiste

Hoteli u Egiptu polako otvaraju vrata za turiste, pre svega domaće uz strogo poštovanje bezbednosnih pravila vlade koja uključuju obavezno prisustvo doktora, redovnu proveru temperature gostiju i zonu za karantin.

Procenjuje se da egipatski turistički sektor gubi mesečno milijardu dolara zbog pandemije korona virusa. Turizam učestvuje sa 12 do 15 posto u bruto domaćem proizvodu zemlje. Iako aerodromi ostaju zatvoreni za sve letove osim domaćih, 99 hotela dobilo je dozvolu za otvaranje četvrtine kapaciteta ako ispune stroge zdravstvene i bezbednosne protokole.

Gosti će morati da se registruju onlajn a radnici moraju da prođu brz test na korona virus pri dolasku u hotel. U svakom hotelu moraće da se organizuje zona za karantin gde bi bili upućeni suspektni slučajevi. Hoteli će kasnije moći da rade i sa 50 odsto kapaciteta, prenosi Rojters. Zaposleni u hotelu nose maske i rukavice i izbegavaju blizak kontakt sa gostima. U Egiptu je registrovano skoro 30.000 slučaja korona virusa, a preminulo je 1.126 ljudi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track