NOVE MERE KRIZNOG ŠTABA: Na otvorenom bez ograničenja, u zatvorenom do 500 ljudi! DISTANCA ODSAD METAR
Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

preporuke VLADi SRBIJE

NOVE MERE KRIZNOG ŠTABA: Na otvorenom bez ograničenja, u zatvorenom do 500 ljudi! DISTANCA ODSAD METAR

Društvo -

Data preporuka i da li su maske potrebne u GSP

BEOGRAD - Krizni štab doneo je danas odluku da se ubuduće omogući okupljanje građana na otvorenom prostoru, bez ograničavanja broja ljudi.

Krizni štab je dao preporuku Vladi Srbije da se zaštitne maske koriste samo u javnom prevozu.

Naime, Krizni štab doneo je danas odluku da više nema ograničenja broja ljudi kada je u pitanju okupljanje na otvorenom prostoru, rekla je član Kriznog štaba, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je naglasila da na otvorenom prostoru mora da se primenjuje preventivna mera fizičke distance - udaljenost minimum od jednog metra.

''Što se tiče zatvorenog prostora maksimalan broj biće 500 osoba, umesto 100 koliko je bilo dozvoljeno'', rekla je Kisić. Na sednici Kriznog štaba prošle sedmice već su donete određene mere popuštanja tokom epidemije.

Preporuka - zaraženi bez simptoma u kućnu izolaciju 14 dana

Preporuka je da pacijenti kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona na PCR testiranju, a koji nemaju nikakve simptome, ubuduće idu u kućnu izolaciju, izjavila je epidemiolog i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević. Ona je navela da je Krizni štab danas doneo tu preporuku, a da će poslednju reč o tome dati Vlada Srbije, na sledećoj sednici. Kako je rekla, kućna izolacija traje 14 dana, uz zdravstveni nadzor.

- Njihovo stanje će se stalno pratiti. Ukoliko nakon 14 dana nema simptoma, ponovo se radi PCR tetsiranje, i ako test bude negativan, smatra se da je ta osoba ozdravila, rekla je Kisić Tepavčević.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track