PREVARA: Turističke agencije prodaju letovanja, a neke granice još zatvorene
Foto: Shutterstock

obratite Pažnju: EFEKTIVA UPOZORAVA PUTNIKE PRED LETO

PREVARA: Turističke agencije prodaju letovanja, a neke granice još zatvorene

Društvo -

Oprez: Agencije uzimaju novac za nešto što nemaju, tvrde u udruženju potrošača, a u slučaju otkazivanja ponudile bi zamenska putovanja, koja su sama po sebi rizična. U Juti tvrde da je sve sigurno

Pojedine nude putnicima aranžmane za letovanja u zemljama koje još nisu otvorile granice za turiste iz Srbije, kao što su Egipat, Turska ili Kipar, za koja se ne zna da li će i kada moći da se realizuju zbog mera protiv epidemije koronavirusa u tim državama, čime pokušavaju da prevare putnike, upozorilo je udruženje potrošača Efektiva.

foto: Stefan Jokić

- Agencije prodaju nešto što u ovom trenutku nemaju i svesno čine prevaru putnika, uvlačeći ih u aranžman koji možda neće biti realizovan. Razlog tome je očigledna potreba pojedinih agencija da prodajom rizičnih aranžmana dođu do svežeg novca, dok bi u slučaju otkaza putovanja, što je realna verovatnoća, tim putnicima bila ponuđena zamenska putovanja, koja su sama po sebi rizična. Oni, zapravo, koriste to što mnogi ljudi trenutno ne razumeju šta su njihova prava - tvrdi za Kurir Dejan Gavrilović iz Efektive.

foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, turističke agencije u zamenskim putovanjima vide priliku da zarade, iako ona za putnike ne predstavljaju nikakvu garanciju da će putovanje uopšte biti realizovano. Zato je Efektiva upozorila građane da, pre nego što potpišu i uplate novac za aranžman, pogledaju zvanične izveštaje i najave zemlje u koju putuju, to jest da li je ta zemlja dozvolila ulazak putnicima iz Srbije.

foto: Marina Lopičić

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Juta, međutim, odgovaraju da to nije istina i da su putnike štite tri zakona i Opšti uslovi putovanja. Direktor Jute Aleksandar Seničić ističe za Kurir da, ukoliko bi neko danas uplatio aranžman koji ne može da bude realizovan zbog zatvorene granice, imao bi apsolutna sva prava na povraćaj novca, jer putnike štite tri zakona - o turizmu, o zaštiti potrošača i o obligacionim odnosima, kao i Opšti uslovi putovanja.

- Ako bi neko sada uplatio letovanje, a ono bude otkazano zbog zatvorene granice zemlje u koju ide, imao bi pravo na povraćaj celokupnog uplaćenog iznosa. Eventualno, iznos može biti umanjen jedino ako je agencija imala stvarno dokazive administrativne troškove, i u tom slučaju može da zadrži najviše pet odsto od uplate. Zakonom je regulisano da zamenska putovanja mogu biti ponuđena, ali ona ne mogu biti nametnuta, već se mogu realizovati samo uz izričitu saglasnost putnika. Dakle, svi putnici mogu zbog otkazivanja od agencije da dobiju svoj novac natrag, pa optužbe iz Efektive, jednostavno, nisu tačne - poručuje Seničić.

CENE LETOVANJE

  • Egipat 1.180-1.750 10 dana
  • Turska 1.360-3.049 10 dana
  • Kipar 660-2.150 7 dana

* cene su u evrima po osobi

Kurir.rs/ V. Petrović Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track