OVO JE  JEDINI NAČIN DA STIGNETE DO GRČKE: Kroz Severnu Makedoniju i Crnu Goru ne možete do mora!
Foto: Shutterstock

šta nas čeka OD 15. JUNA

OVO JE JEDINI NAČIN DA STIGNETE DO GRČKE: Kroz Severnu Makedoniju i Crnu Goru ne možete do mora!

Društvo -

Srpski turisti mogu u Grčku od 15. juna bez testiranja i karantina, ali biće na mukama da stignu do omiljene turističke destinacije.

Kuda ići do Grčke?

Kroz Severnu Makedoniju ne može, kao ni preko Crne Gore! Tu nastaju muke.

Zbog velikog broja zaraženih od korona virusa poslednjih dana, Severna Makedonija je odustala od ranije najavljenog otvaranja granica. S druge strane, do Grčke se može i preko Albanije, ali u ovom trenutku ni to nije opcija, jer je Srbima onemogućen ulazak u Crnu Goru, odnosno morali bi u karantin.

Ostaje nada da do 15. juna ili kasnije, za kada mnogi građani imaju rezervisano letovanje u Grčkoj, situacija može da se promeni, ali poslednje informacije iz Severne Makedonije i Crne Gore nisu ohrabrujuće.

Severna Makedonija je u poslednja 24 sata registrovala 127 novozaraženih od korona virusa što je najveći broj od početka epidemije u ovoj zemlji, zbog čega je u velikom delu zemlje uveden i policijski čas.

Istovremeno, Crna Gora ne namerava da pusti srpske turiste dok naša zemlja ne bude imala manje od 25 zaraženih na 100.000 stanovnika. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji trenutno ima 4.661 pacijent oboleo od korone, mada je samo njih 470 hospitalizovano, dok se preostali nalaze u kućnoj izolaciji dok im i drugi test na koronu ne bude negativan.

Da bi Srbija ispunila uslove za ulazak svojih građana u Crnu Goru bez karantina, neophodno je da ima manje od 1.750 obolelih, a trenutno je daleko od ovog rezultata. Statistika kaže da Srbija trenutno ima 66,7 zaraženih lica na 100.000 građana.

Dakle, definitivno bi svi koji planiraju da krenu automobilima ili autobusima ka Grčkoj, barem tokom juna, morali da idu preko Bugarske.

Put od Beograda do Soluna vodi preko Pirota, Dimitrovgrada, Sofije, Kulate, Seresa, a samo kroz Bugarsku trasa je dugačka 225 kilometara. Od ulaska u Bugarsku jedan deo je magistralni put, nakon čega sledi uključenje na autoput koji ide sve do Sofije, odakle se nastavlja obilaznicom u pravcu Pernika, Kulate i Filipovce. Kulata je mesto gde se nalazi granični prelaz sa Grčkom (Promahonas). Ovde nema nikakvog zadržavanja, jer je Bugarska u EU.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track