DR TIODOROVIĆ UPOZORAVA: Može da se desi da ponovo uvedemo RIGOROZNE MERE, a evo i zašto
Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

PRARTI SE SITUACIJA U SEVERNOJ MAKEDONIJI

DR TIODOROVIĆ UPOZORAVA: Može da se desi da ponovo uvedemo RIGOROZNE MERE, a evo i zašto

Društvo -

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da se epidemiološka situacija prati u celoj Srbiji, a govorio je i o pojavi novih žarišta.

Iako mahom stariji pacijenti završavaju na respiratorima, dr Tiodorović je za RTS rekao: "Ali, imamo ovih mlađih u Vranju i okolini. Dakle, to su opštine krajnjeg juga. Moramo razmišljati o tome, s obzirom na to da tamo kod ljudi srednjih godina imamo pneumonije koje su dobro sanirane u Vranju. Najteži slučajevi se šalju u Klinički centar Niš".

Za nas nije beznačajno to što je u Severnoj Makedoniji korona u naletu. Tiodorović je rekao da, s obzirom na povezanost stanovništva sa Severnom Makedonijom, mora posebno da se brine o tome da u nekom momentu, ako dođe do ponovnog porasta broja obolelih, možda budu primenjene određene rigoroznije mere u tom delu zemlju.

Tiodorović kaže da broj registrovanih korona slučaja u Srbiji zavisi od testiranja i od toga koji su razlozi za testiranje. "Ako je to traganje, epidemiološki nadzor i epidemiološko istraživanje zbog kontakata, da bismo smanjili broj izvora infekcije, da bismo virusonoše prepoznali iako nemaju nikakve kliničke simptome, onda ćemo uvek imati povećanje", kaže Tiodorović.

Epidemiolog ne očekuje porast teških slučajeva. "Biće pojedinačno, imaćemo sporadične oblike. Čak i tokom celog leta. Kao što i za vreme gripa, imamo tokom leta poneke sporadične slučajeve gripa", zaključio je dr Tiodorović.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track