APSOLVIRALI STE PRAVILA ZA PUT DO MORA I GRČKE PLAŽE, ALI OVO JE NOVO: Ko ide u hotel, čekaće ga drugačiji švedski sto!
Foto: Shutterstock, Zorana Jevtić

letovanje

APSOLVIRALI STE PRAVILA ZA PUT DO MORA I GRČKE PLAŽE, ALI OVO JE NOVO: Ko ide u hotel, čekaće ga drugačiji švedski sto!

Društvo -

Na to malo čudnije letovanje, turisti iz Srbije najpre će moći kolima i autobusima, a od 1. jula i avionima, uz poštovanje korona pravila

Pravila na granici, drugačiji švedski sto, raspored ležaljki – šta vas čeka ako pođete na more u Grčku!

Letnja sezona u Grčkoj, uz brojne mere opreza, ove godine počinje sredinom juna najpre u kontinentalnom delu zemlje, kada će i prvi turisti iz Srbije krenuti put grčke obale. Šta ih posle tog puta i pandemije koronavirusa čeka na odabranim destinacijama?

foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Neobičan prizor za prvi letnji mesec u Grčkoj. Od stranih turista ni traga, dok domaći do pojedinih letovališta mogu, ali samo na izlet. Srpskim turistima, korona će blokirati put ka moru do polovine juna, objavio je RTS.

"Plaže su sve otvorene. Što se tiče ponašanja na plaži, nema nekih propisa u vezi toga, samo što se, naravno, ležaljke stavljaju malo dalje jedne od drugih. Stolovi po restoranima su malo udaljeni, po kafićima takođe, biće to jedno, priznajem, malo čudnije leto", kaže Petros Antoniou, nekadašnji student Univerziteta u Beogradu.

foto: Shutterstock

Na to malo čudnije letovanje, turisti iz Srbije najpre će moći kolima i autobusima, a od 1. jula i avionima, uz poštovanje korona pravila.

"Letovi koji lete iz Srbije su kapaciteta 144 sedišta koji treba da budu potpuno popunjeni, a na putnicima je da tokom leta kod sebe imaju zaštitne maske. Oni za sada nisu u obavezi da iste stavljaju tokom leta, ali su u obavezi da iste nose tokom pasoške kontrole ili tokom ček in-a na aerodromu", navodi Andrej Todorović iz jedne poznate domaće turističke agencije.

foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Na grčkim aerodromima neće biti testiranja, ali će se meriti temperatura nasumično odabranim putnicima. Ukoliko se neko tokom odmora razboli, predviđena je posebna procedura.

"U smeštaju će uvek biti lekar koji će prvi da obavi pregled, a u opštini će takođe da bude i kovid ekipa spremna da odmah reaguje. Obezbeđena su i posebna mesta za karantin i tamo će zaraženi biti sigurno prebačeni", dodaje Antoniou.

Todorović objašnjava da ukoliko se desi da neki od turista bude tokom svog boravka zaražen, u tom smislu sve kompletne troškove lečenja će preuzeti grčka vlada.

foto: EPA/DIMITRIS TOSIDIS

"Sada se polemiše ko će preuzeti trošak gosta koji je zaražen u Grčkoj a koji treba da bude transportovan u Srbiju", ističe Todorović.

Od transporta i kovida većinu putnika proteklih dana izgleda više brine šta će biti sa ishranom u hotelima.

Iz turističkih agencija poručuju da ni tu nema razloga za brigu. Švedskih stolova će biti ali u nešto izmenjenom obliku – umesto samoposluživanja, hranu na tanjir gostima će sipati osoblje hotela.

(Kurir.rs/RTS)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track