UŽIVO NAJNOVIJI PRESEK KORONE U SRBIJI 11 preminulih, najviše od početka epidemije! Vanredna situacija u 8 gradova
Foto: Printscreen, EPA / MADRID REGIONAL PRESIDENCY, Profimedia, Zorana Jevtić

PRATITE NA KURIRU NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NAJNOVIJI PRESEK KORONE U SRBIJI 11 preminulih, najviše od početka epidemije! Vanredna situacija u 8 gradova

Društvo -

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 309 novih slučajeva zaraženih korona virusom, testirane su 8.102 osobe, a preminulo je 11 osoba.

U Republici Srbiji u poslednja 24 sata testirano je 8.102 osoba, a na respiratorima je 85 pacijenata.

foto: AMG

Lična odgovornost je najvažnija, budi odgovoran prema sebi i prema drugima.

Više o tome pročitajte OVDE

18:38 - Vanredna situacija u 8 gradova u Srbiji!

18.06 - Vanredna situacija i u Čačku

17.35 - Vanredna situacija proglašena i u Šapcu

17.26 - Dr Janković o kupanju u bazenima

16.56 - Sve gore stanje u Subotici

Prema najnovijim podacima, od početka epidemije Covid-19 u Subotici je registovano ukupno 86 pozitivnih slučajeva, zaključno sa današnja četiri, podaci su Kriznog štaba za vanredne situacije u tom gradu.

Na infektivnom odeljenju subotičke Opšte bolnice trenutno se nalazi deset pacijenata sa sumnjom na Covid-19 i svi su stabilnog kliničkog stanja. U prethodna 24 sata, u respiratornoj bolničkoj ambulanti pregledano je 14 pacijenata, a petoro pacijenata je hospitalizovano, odnosno zadržano na bolničkom lečenju sa sumnjom na kovid. Oni se nalaze u izolaciji, na infektivnom odeljenju i čekaju rezultate PCR testa.

14.59 - U Zlatiborskom okrugu od juče 17 novih slučajeva zaraze korona virusom

Od prethodnog izveštaja do danas na području Zlatiborskog okruga potvrđeno je 17 novih slučajeva pozitivnih na virus COVID-19:Užice –11, Arilje –2, Bajina Bašta –2, Požega –1 i Čajetina -1. Od početka epidemije do danas ukupno je potvrđeno 519 slučajeva infekcije virusom COVID-19. Do danas imamo još i 23 oporavljene osobe tako da je ukupan broj oporavljenih 181. Trenutno je aktivan 321 slučaj - saopštio je danas Zavod za javno zdravlje Užice. (Z. Š.)

foto: Printscreen

14.18 - Tek rekonstruisano Grudno odeljenje lozničke Opšte bolnice od večeras (2.7) će služiti za zbrinjavanje pacijenata zaraženih kovidom -19. Odeljenje ima osamnaest postelja koje će biti odmah u upotrebi dok će u slučaju potrebe moći da se proširi za još dvadeset, saopštio je danas dr Zoran Kovačević, pomoćnik direktora ove zdravstvene ustanove.

Prema njegovim rečima, novoformirano kovid-odeljenje baviće se samo kovid pozitivnim pacijentima, a bolnica ima tri pokretna respiratora, još četiri stižu što je, kako ocenjuje, ’’sasvim dovoljno za ono što mi očekujemo da se može desiti’’.

- Na Infektivnom odeljenju je dvanaest pacijenata i u ovom trenutku je ono popunjeno zbog čega je važno da otvorimo kovid odeljenje. Najveći broj hospitalizovanih su stariji od 50 godina dok se u trijažnu ambulantu Doma zdravlja ’’Dr Milenko Marin’’ javljaju uglavnom mlađe osobe. Značajan je broj onih koji traže lekarsku pomoć i dnevno kroz trijažnu ambulantu prođe oko stotinu pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija, od čega se polovina upućuje na dalju dijagnostiku u Infektivno ili Grudno odeljenje.

foto: Kurir/AMG

Na lečenje u Beograd i dalje će biti upućivani pacijenti sa najtežom kliničkom slikom, a većina ostalih biće zbrinjavana ovde - rekao je danas dr Kovačević i dodao da ustanova ima dovoljno testova kao i zaštitne opreme. Kako je rekao tri, četiri lekara i isto toliko medicinskih tehničara koji imaju simptome, ili su sa potvrđenim kovidom-19, su izolovani, nisu u kontaktu sa pacijentima, i u ovom momentu ustanova ima ’’dovoljno ljudskih resursa’’. Prema njegovim rečima, Dom zdravlja i Opšta bolnica su maksimalno povećali kapacitete za prijem pacijenata, ali su uprkos tome ovih dana gužve ’’poprilično velike’’. Loznička Opšta bolnica nastaviće da radi sve hitne slučajeve, sva internistička i hirurška stanja, i takve pacijente neće nigde upućivati. U delu ambulanti smanjen je broj pregleda, uz maksimalno nastojanje da svi zakazani budu obavljeni, a one koje radi skoro punim kapacitetom to će činiti još ove nedelje, a već sledeće će verovatno i tu morati da dođe do restrikcija. Inače, i danas je ispred trijažnog centra bilo dosta pacijenata, a poslednje informacije o porastu broja zaraženih uozbiljile su Lozničane pa se zaštitne maske sve više nose ne samo u zatvorenim prostorima nego i na ovdašnjim ulicama.

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje u Šapcu juče (2.7) je potvrđen još 21 pozitivan uzorak na koronu, 14 u Šapcu, pet u Loznici i po jedan u Koceljevi i Bogatiću. Ukupno je u okrugu od početka pandemije 336 pozitivnih, prednjači Šabac sa 210, Loznica 93, Vladimirci 11, Krupanj i Koceljeva sa po šest, Mali Zvornik četiri i Ljubovija i Bogatić po tri. Ukupno je 196 obolelih. (T.Ilić)

13.37 - U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 100 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od kovida-19, što je devet više nego u četvrtak.

Kako je rečeno za 021.rs, pet pacijenata nalazi se na respiratoru, što je jedan manje u odnosu na prethodni dan. U Novom Sadu se u izolaciji nalazi 315 osoba, čime je broj ljudi u izolaciji dupliran za četiri dana, jer je u ponedeljak bila 141 osoba u izolaciji, naveo je portal.

foto: S.S.

13.21 - Od 98 uzoraka poslatih u sredu u laboratorije na analizu, 18 je pozitivno na Kovid 19 i svi su iz Vranja, izjavila je medijima direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Svetlana Stojanović. Rezultati za još 140 uzoraka koji su poslati na analizu u četvrtak i petak se čekaju.

U Kovid bolnicama u Vranju, hospitalizovano je 95 pacijenata, od kojih je sa bronhopneumonijom 81 pacijent. Hospitalizovane su i 32 osobe pozitivne na koronavirus u Specijalnoj bolnici u Surdulici. (T.S.)

13.09 - Predstavnik Kliničkog centra Niš Goran Stanojević izjavio je danas da se u KC Niš nalaze 154 pacijenata, od kojih je za 75 potvrđeno da su kovid pozitivni, a petoro pacijenata je na respiratorima, dok su juče u toj bolnici umrle tri osobe, a u Vranju jedna.

On je na konferenciji za novinare rekao da se u KC Niš leči i 10 dece, a da je kod jednog potvrđen korona virus i da je dete dobro. Stanojević je rekao da je trenutno zaraženo 12 lekara i osam medicinskih sestara i tehničara.

Dodao je da je juče u KC Niš primljeno 28 pacijenata, od kojih 11 kovid pozitivnih, kao i da je juče u KC Niš preminulo troje ljudi. On je dodao da se u bolnici u Vranju leči ukupno 95 pacijenata, 54 sa potvrđenim prisustvom kovida 19, u Leskovcu 69 osoba, od kojih 40 sa prisustvom virusa, u Surdulici 35 pacijenata, od kojih 28 sa potvrđenim korona virusom.

KC Niš
KC Nišfoto: Beta/Saša Đorđević

12.35 - Do preseka u 10 časova, u poslednja 24 sata u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminulo je još pet osoba od posledica izazvanih virusom korona, a trenutno je na respiratoru jedan pacijent, saopštio je danas koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Đerlek.

U bolnici u Novom Pazaru je hospitalizovano 205 pacijenata pozitivnih na virus korona, a u toj zdravstvenoj ustanovi leče se i pacijenti iz Sjenice, pa je tako, prema rečima Đerleka, ta bolnica postala regionalna.

"Zdravstveni radnici su nam preumorni, ali imamo i brojnu rodbinu pacijenata koja je stalno prisutna. Molim sve za strpljenje i spuštanje tenzija", kazao je Djerlek i najavio da će u bolnicu u Pazar danas stići još 10 respiratora.

Takođe, Đerlek je najavio i da će u toku dana biti montirana vojna bolnica sa 150 ležajeva, sa kojom će doći 25 vojnih lekara i 15 tehničara.

"Postavićemo i dva šatora ispred infektivnog za trijažu sa šest doktora. Mislim i ubeđen sam da možemo da budemo mirniji u odnosu na prethodni period", poručio je Đerlek.

12.14 - U prethodna 24 časa u Rasinskom okrugu je evdentirano 9 novih lica zaraženih virusom Kovid 19.

Sedmoro novozaraženih je iz Kruševca, pa je sada ukupno 310 zaraženih lica, iz Brusa je 2 i sada je tamo 52 pacijenta od ove opake bolesti. Epidemiološka situacija u drugim opštinama rasinskog okruga je nepromenjena – u Aleksandrovcu je 60 ukupno zaraženih osoba, u Varvarinu 27, u Ćićevcu 10 i u Trsteniku 9. Sumnja postoji i kod 95 građana, o čemu će ocenu dati nadležne laboratorije u narednim danima, koje će analizirati poslate uzorke. Do sada je iz Rasinskog okruga analizirano 5. 462 uzorka.

U privremenoj Kovid ambulanti “14. oktobar” do sada je pregledano oko tri i po hiljade ljudi. Prema izveštajima nadležnih službi do sada u Rasinskom okrugu izlećeno 354 osoba, a umrlo 35. (Ž. M.)

12.01 - Vlada Srbije danas je na predlog Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa donela četiri nove mere u cilju sprečavanja širenja virusa korona i zaštite zdravlja građana.

11.46 - Direktor Kliničko-bolničkog centra Zvezdara Petar Svorcan izjavio je danas da je ta bolnica od četvrtka kompletna kovid bolnica i da je trenutno hospitalizovan 301 pacijent.

"Od juče popodne do jutros imali smo 124 pacijenta koje smo primili, od toga 24 pacijenta su na intezivnoj i poluintezivnoj nezi, a pet najtežih pacijenata su stavljeni na respirator", rekao je Svorcan za RTS.

Dominiraju pacijenti srednje životne dobi između 35 i 50 godina, navodi Svorcan i dodaje da ima dosta slučajeva teških pneumonija. Dodao je da su na respiratorima pacijenti starije životne dobi, a da su pacijenti srednje životne dobi hospitalizovani zbog upale pluća. Naveo je i da je osam medicinskih radnika KBC Zvezdara pozitivno na korona virus i da imaju lakšu kliničku sliku, kao i da je nekoliko njih u izolaciji i čeka rezultate testa.

11.44 - Korona u Jablaničkom okrugu: 12 novozaraženih, hospitalizovano 69 osoba

11.16 - Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da se u Novom Pazaru, gde je trenutno najteža situacija, beleži smanjenje novootkrivenih slučajeva pozitivnih na koronu i dodao da je to prvi pozitivan znak.

10.50 - Opet se nalazimo u situaciji kad imamo uzlaznu epidemijsku krivu, porast broja novoobolelih i zdravstveni sistem je ponovo u opasnosti, kaže imunolog Srđa Janković i dodaje da će se kroz nekoliko dana videti prvi rezultati pojačanih preventivnih mera.

On je za TV Prva istakao da očekuje da će kroz nekoliko nedelja biti povoljna epidemiološka situacija, ali i podsetio da to zavisi u najvećoj meri od discipline građana.

"Nadamo se da ćemo za nekoliko dana videti prve rezultate mera, da ne dođe do još većeg ubrzavanja prenosa zaraze. I nadam se da ćemo za nekoliko nedelja imati povoljnu epidemiološku situaciju, ali mere moraju da budu dosledno sprovedene i efikasne", ukazao je imunolog.

Srđa Janković
Srđa Jankovićfoto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

10.12 - Kraljevo: Još 11 pozitivnih

Na osnovu informacija gradskog Zavoda za javno zdravlje, Štab za vanredne situacije Kraljeva saopštio je u petak da je u tom gradu od koronavirusa obolelo još 11 osoba, čime ukupan broj zaraženih na dan 1. jul iznosi 126.

- Od 18 uzorka sa teritorije grada Kraljeva poslatih na testiranje u laboratoriju Kliničkog centra Srbije „Vatreno oko“ - 15 je ispitano: jedanaest (11) je pozitivno, četiri (4) su negativna, a čekaju se rezultati za još tri (3) uzorka, saopšteno je. (J. S.)

foto: Kurir/AMG

9.51 - Koronavirusom inficirano je devetoro radnika kompanije "Zastava oružje", među kojima je i jedan radnik u proizvodnom pogonu u Novom Pazaru, potvrđeno je RTS-u u toj kompaniji.

Niko od radnika nije se zarazio u fabrici, već je reč o unetim slučajevima. Svi koji su bili u kontaktu sa njima, pregledani su i čekaju rezultate testova.

9.39 - Švajcarska vlada objavila je spisak od 29 zemalja među kojima je i Srbija čiji građani pri dolasku u Švajcarsku će morati da se registruju kod nadležnih organa te zemlje i odu u samoizolaciju kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

Pored Srbije, na spisku se nalaze i Sjedinjene Države, Švedska, Brazil, Rusija, Severna Makedonija, Belorusija i druge koje su ocenjene kao zemlje sa visokim rizikom zaraze. Putnici koji su u prethodnih 14 dana bili u tim zemljama moraju o tome da obaveste švajcarske vlasti po dolasku i da idu u 10-dnevni karantin, navela je vlada Švajcarske.

9.20 - Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se nalazimo u nedelji maksimuma kada je reč o porastu broja novozaraženih, te je prokomentarisao šta može da se očekuje nakon pika koronavirusa za četiri do pet dana.

9.09 - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da će studenti ostati u studentskim domovima.

8.57 - Na teritoriji Beograda danas je proglašena vanredna situacija, kako su ranije najavili gradonačelnik Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a precizirane su i mere koje će Beograđani naredne dve nedelje morati da poštuju.

8.50 - Danas će na teritoriji Beograda biti proglašena vanredna situacija, najavili su gradonačelnik Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a precizirane su i mere koje će Beograđani naredne dve nedelje morati da poštuju.

8.12 - U protekla 24 časa registrovana su 43 nova slučaja zaraze korona virusom u Šumadijskom okrugu, saopštio je Institut za javno zdravlje u Kragujevcu.

Od 177 obrađenih uzoraka, u Kragujevcu su 33 novoinficirane osobe, u Kniću četiri, Aranđelovcu tri, Rači dve i u Topoli jedna novozaražena osoba. U kućnoj izolaciji se nalazi ukupno 494 ljudi, od čega u Kragujevcu 358, Arandjelovcu 41, Rači 35, u Kniću 23, Batočini 18 i u Lapovu sedam.

U Kliničkom centru Kragujevac je do juče u 10 sati hospitalizovano 60 pacijenata, od čega je njih četvoro na respiratorima. Otpušteno je troje pacijenata, dvoje iz Kragujevca i jedan iz Despotovca.

7.30 - Zdravstvene ustanove u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici danas će dobiti medicinsku i zaštitnu opremu vrednu 1,5 miliona dinara kupljenu na osnovu potreba tih institucija, a zahvaljući akciji nevladinih organizacija i više od 300 građana.

Oprema je nabavljena prema listi prioriteta dobijenim iz tih bolnica a tu spadaju i invalidska kolica i tenziometri, 7.900 pari hirurških rukavica, 3.000 hirurških maski i 250 maski N92, 500 jednokratnih zaštitnih mantila i 50 višekratnih hirurških mantila.

Takođe nabavljeno je i 30 zaštitnih odela, 200 vizira, 100 zaštitnih naočara, po 1.000 komada kaljača i zaštitnih kapa, 500 litara alkohola, 300 litara dezinfekcionih sredstava, 1.000 kompleta za infuziju, 400 maski za kiseonik, 50 digitalnih toplomera i 15 beskontaktnih toplomera.

U Novi Pazar, Tutin i Sjenicu danas stiže i 3.000 vitamina C i 50 komada Longacefa, 600 nosnih kanila, 120 kompresa, 200 lopata, 150 guski, 25 pulsnih oksimetara.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track