UŽIVO KORONA U SRBIJI: Najteži dan u Srbiji od početka epidemije, oboren crni rekord u broju žrtava!
Foto: Covid19.rs Printscreen, AP/Thanassis Stavrakis, Profimedia, Ana Paunković

PRATITE NA KURIRU NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO KORONA U SRBIJI: Najteži dan u Srbiji od početka epidemije, oboren crni rekord u broju žrtava!

Društvo -

U Republici Srbiji je do 15 časova 7. jula 2020. godine registrovano ukupno 16.719 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 8.287 osoba od kojih je 299 pozitivno. Do 15 časova u Republici Srbiji testirane su ukupno 455.604 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja

foto: AMG

Na respiratorima su trenutno 110 pacijenata, dok je broj aktivnih slučajeva korone 2.942. U poslednja 24 časa preminulo je 13 osoba od koronavirusa. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 330. U poslednja 24 časa procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih na koronavirus je 3,67 odsto.

Lična odgovornost je najvažnija, budi odgovoran prema sebi i prema drugima.

Više o tome pročitajte OVDE.

foto: Covid19.rs Printscreen

21:01 - Krizni štabovi Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka doneli su večeras odluku o meri ograničenju kretanja gradjana od 21 sat do 5 sati ujutru, a ta mera će trajati nedelju dana.Kao razlog navedena je pogoršana epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu.

Prema podacima koje je na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio potpredsednik Vlade Kosova Goran Rakić, od 61 testirane osobe 53 je zaraženo korona virusom.

"Od danas, u narednih nedelju dana od 21 uveče do 5 časova ujutru zabranjuje se kretanje osim licima koji su odgovorni za borbu protiv epidemije i održavanja javnog reda i mira", saopšteno je nakonferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici.

Građani su pozvani na odgovorno ponašanje, nošenje zaštitnih maski, poštovanja distance i održavanja lične higijene.

17:19 - Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Kraljevo od 4. jula, u Kraljevu je registrovano 16 novih slučajeva zaraženih virusom korona, objavljeno je na sajtu grada. Kako se navodi, od 48 poslatih uzoraka u Klinički centar Srbije - laboratoriju Vatreno oko, urađena su 42 uzorka, od kojih je 16 pozitivno, a 26 negativno.

Tako je, prema dobijenim informacijama, na dan 4. jula, na teritoriji Kraljeva evidentirano 168 lica pozitivnih na virus korona. Šest uzoraka koji se nalaze u radu biće završeni u narednim danima.

16.43 - vanredna situacija i u Novoj Varoši: Štab za vanredne situacije opštine Nova Varoš proglasio je danas vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine zbog širenja virusa kovid-19, navodi se na sajtu opštine.

Kako je navedeno, zabranjuje se okupljanje više od pet osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće držati fizičku distance od dva metra i u svim zatvorenim prostorima i javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski.

Takođe, zabranjuje se organizovanje svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija, a radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno je do 20 časova. Više o tome klikom OVDE.

15.50 - Zlatiborski okrug: U poslednja 24 sata 94 novoobolelih. U poslednja 24 sata u Zlatiborskom okrugu potvrđena su još 94 pozitivna slučaja na kovid-19, od kojih gotovo polovina - 47, u Užicu, koje ima najveći broj obolelih, saopštio je danas užički Zavod za javno zdravlje. U Sjenici je zabeležno 18 novih slučajeva, u Novoj Varoši osam, Prijepolju šest, Priboju i Požegi po pet, u Arilju tri i u Čajetini dva. Nakon ažuriranja podataka iz zdravstvenih ustanova, u prethodne dve nedelje preminulo je šest osoba - tri osobe ženskog pola iz Sjenice i po jedna osoba muškog pola iz Nove Varoši, Užica i Čajetine, navodi se u saopštenju.

Od početka epidemije, Zlatiborski okrug ima potvrđenih 749 slučajeva i do sada se oporavio 181 pacijent, a umrlo njih 23. Zbog porasta broja novoobolelih i pogoršane epidemiološke situacije na teritoriji tog okruga, vanredna situacija je proglašena u Užicu, Požegi, Arilju i Priboju.

14.54 - Požarevački zavod: Još devet novih slučajeva u oba okruga. U poslednja 24 sata u Braničevskom okrugu, sem u opštini Malo Crniće nije bilo izmena u broju obolelih, dok je u Podunavskom okrugu zabeleženo sedam novih slučajeva, kaže direktorka požarevačkog Zavoda za javno zdravlje Ana Jovanović. Smederevska bolnica "Sveti Luka" od noćas je u kovid sistemu.

14.52 - Prvi kovid pacijenti primljrni na Banjicu

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti ''Banjica'' od jutros je ponovo u sistemu kovid bolnica, a do podne je u tu ustanovu primljeno oko deset obolelih od virusa korona, dok se povećan priliv pacijenata očekuje u popodnevnim satima.

14.19- Sletela dva aviona iz Kine sa medicinskom opremom

Na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" danas u toku popodneva su sletala dva aviona iz Kine sa medicinskom opremom i zaštitnim sredstvima, saopštila je Vlada Srbije.

Jedan avion doleteo je iz Šangaja, a drugi iz grada Tijanjin, koji se nalazi u neposrednoj blizini Pekinga.

13.54- Negotin: Letnje manifestacije otkazane, pozitivni oporavljen

U poslednjih 11 dana u opštini Negotin nije zabeležen nijedan novi slučaj kovida-19, ali je danas Štab za vanredne situacije doneo odluku da se pojačaju preventivne mere protiv pojave i suzbijanja virusa korona, a sve letnje manifestacije biće otkazane.

Predsednik opštine Vladimir Veličković kaže za Tanjug da je epidemiološka situacija u toj opštini stabilna i dodaje da trenutno nema pozitivnih na kovid-19, ali i da se situacija želi držati pod kontrolom.

13.41- Tri inficirane bebe iz Novog Pazara prebačene na lečenje u Beograd

Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek potvrdio je danas da su tri bebe iz tog grada i njihove majke, inficirane korona virusom, odvezene na lečenje u Kliničko bolnički centar "Dragiša Mišović" u Beogradu.

Đerlek je demantovao navode pojedinih portala i sa društvenih mreža da su bebe i majke zarazili zdravstveni radnici.

"Svi radnici su testirani i niko ko je pozitivan ne radi. Majke i bebe su bile zaražene, zvali smo ministra zdravlja Zlatibora Lončara, obezbeđeno je mesto za njih u KBC 'Dragiša Mišović' i hitno su transportovane", rekao je Đerlek.

13. 32 - Prvi pacijent zaražen koronom primljen u Arenu

13.12 - Subotica: Na infektivnom odeljenju 7 pacijenata

U poslednja 24 sata u respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica, pregledano je ukupno 18 pacijenata sa temperaturom i respiratornim simptomima, dva pacijenta su zadržana na bolničkom lečenju. Trenutno se na bolničkom lečenju na Odeljenju za infektivne bolesti nalazi ukupno 7 pacijenata, nijedan pacijent nije transportovan u Klinički Centar Vojvodine, saopštili sui z subotičke bolnice.

- Od juče poslata 4 uzorka na PCR testiranje, jedan uzorak je negativan, rezultati ostalih se još čekaju. Danas je poslato 7 uzoraka na PCR testiranje, saopštili su iz subotičke bolnice. (N.H.)

12.33 - Kraljevo: Još 33 zaražena koronom

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, od ukupno 79 uzoraka, koji su poslati 3. i 4. jula na testiranje u laboratoriju „Vatreno oko“ Kliničkog centra Srbije, čak 33 je bilo pozitivno na virus Kovid-19, za osam uzoraka još se čekaju rezultati testiranja, a u gradu na Ibru zabeleženo je ukupno 168 slučajeva zaraze. Gradski štab za vanredne situacije obavestio je u utorak građane da i dalje, u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti Kovid-19, mogu samostalno da preuzimaju dezinfekciono sredstvo natrijum hipohlorit na 16 lokacija u gradskim i seoskim sredinama. - Javno komunalno preduzeće „Čistoća“ Kraljevo vrši pojačano pranje i dezinfekciju javnih površina, posebno u krugu Opšte bolnice „Studenica“, Doma zdravlja Kraljevo, Kovid ambulante i Gerontološkog centra u Mataruškoj banji, stoji u saopštenju koje je dostavljeno medijima. (J.S.)

11.57 - Novi Pazar: 5 preminulo, 363 na lečenju u Opštoj bolnici

U protekla 24 časa u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminulo je pet pacijenata od posledica virusa korona, tri ženske i dve muške osobe, koji su svi imali propratne hronične i teške bolesti, izjavio je danas koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Đerlek. On je kazao da je bilo 29 prijema, te da je trenutno hospitalizovano ukupno 363 pacijenta, od kojih su osam na respiratoru, jedan na haj flou, a dvoje na kiseoničkoj potpori.

foto: Kurir/AMG

11. 55 - Prokuplje: U poslednjih 10 dana samo 3 zaražena

U Prokuplju i čitavom Topličkom okrugu, nema većeg broja obolelih od koronavirusa. Tako je u poslednjih deset dana zabeleženo svega tri potvrđena slučaja oboljevanja, a od početka pandemije na teritoriji grada Prokuplja zvanično je 148 registrovanih slučaja covid 19.

- Poslednjih deset dana reč je o izolovanim slučajevima. Tako je pre nedeljud ana bilo dva, a od jutros je još jedan potvrđen slučaj - kazao je epidemiolog Doma zdravlja Prokuplje dr Aleksandar Cvetanović.

U prokupačkoj Opštoj bolnici "Dr Aleksa Savić" na Infektivnom odeljenju je trenutno 22 pacijenata. Jedna osoba je zbog komplikacija prebačena u niški Klinički centar, a kod tri osobe je potvrđen slučaj koronavirusa. Za ostale se čekaju rezultati testa. (B.R.)

11.51 - Škodrić: Testova ima dovoljno, do petka nove količine

U Srbiji trenutno na zalihama ima oko 170.000 testova na koronavirus, a do petka bi trebalo da stignu i nove količine, odnosno novi kontignet testova, rekla je danas direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

11.09 - Stevanović za Kurir televiziju: Nijedno novorođenče nije pozitivno na koronu

Direktor GAK Višegradska doktor Aleksandar Stevanović rekao je za Kurir televiziju da ta klinika poštuje propisane mere zaštite, kao i da dosad nije zabeležen nijedan slučaj novorođenčadi pozitivnih na koronu.

10.44 - Kon: Trenutak za karantin je kad pukne zdravstveni sistem

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je danas da u slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema nema druge mere osim karantina, a zamena za zaključavanje je nošenje maski.

10.13- Vanredno u 18 gradova i opština

U opštinama Brus podno Kopaonika i Čajetini na Zlatiboru danas su proglašene vanredne situacija, saopštili su Štabovi za vanredne situacije tih opština. U Srbiji je do sada vanredna situacija zbog pogoršanja epidemiološkog stanja proglašena u ukupno 18 gradova i opština. Vanredna situacija podrazumeva preduzimanje posebnih mere za sprečavanje širenja novog korona virusa. Pored Brusa i Čajetine, vanredna situacija je prethodno proglašena u Bogatiću, Vladiničinom Hanu, Lučanima, Beogradu, Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Šapcu, Čačku, Kraljevu, Arilju, Požegi, Užicu i Priboju.

9. 44- Počela kontrola preventivnih mera u Beogradu

U Beogradu je juče od 7 ujutro počela primena kazni za građane koji ne nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru u visini od 5.000 dinara, a gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da su Beograđani odgovorni i da je za sada bilo samo nekoliko pojedinačnih slučajeva koji su prekršili ovu meru, dok su za vikend kažnjena četiri kluba koja su radila posle 23 sata.

9.37 - Vesić: Činimo sve da Beograd ne ode u karantin

Zamenik gradonačelnika Beograda Goara Vesić izjavio je da se čini sve da Beograd ne ode u karantin zbog velikog broja zaraženih virusom korona, ali i naveo da će morati da se primene drastičnije mere, ukoliko se situacija pogorša.

"Ne bih spekulisao sa tim da li će Beograd ići u karantin ili ne. Mi sve činimo da Beograd ne ide u karantin, činimo sve da Beograd zaista izađe iz ove situacije sa zaraženim ljudima tako što će se taj broj smanjiti", rekao je Vesić.

9.36 - Šumadijski okrug: Za 24 sata 24 novozaraženih

U Institutu za javno zdravlje Kragujevac u poslednja 24 sata urađeno je 254 testiranja građana na virus korona i pozitivno su 24 osobe, od toga u Šumadijskom okrugu 20 ljudi.

9.23 - Deo novog KC u Nišu postaje kovid bolnica

Zbog povećanja broja novozaraženih na jugu Srbije, novi Klinički centar u Nišu ponovo će biti kovid bolnica, i to četvrti i peti sprat nove zgrade. Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu negu, kaže da su tokom noći već primili 14 pacijenata na intenzivnu negu. Navodi da će primati veoma teške pacijente, tako da su opremljeni sa 50 kreveta i respiratora.

8.51 - KC Vojvodina: Ukupno se leči 159, 9 pacijenata je na respiratoru

U Kliničkom centru Vojvodine, u odnosu na prethodni dan kada je bilo 153, trenutno se leči 159 pacijenta kod kojih je potvrđeno da su oboleli od virusa COVID-19. Od toga, kod 9 pacijenata s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije.

foto: Printscreen

U cilju sprečavanja zarazne bolesti COVID-19 i preduzimanja svih preventivnih mera i postupaka širenja virusa sa ciljem zaštite zdravlja i bezbednosti stanovništva podsećamo da obavezna preventivna mera podrazumeva nošenje zaštitinih maski u gradskom, prigradskom i međumesnom saobraćaju, a preporučuje se nošrenje maski u svim zatvorenim prostorima. Pored ovih preporuka neophodno je održavanje odgovarajuće distance, kao i redovno pranje, i dezinfekcija ruku.

U Urgentnom centru KCV, beleži se porast broja pacijenata koji nemaju Covid-19 pozitivnu virusnu infekciju, saopštila je Piar služba KC Vojvodine. (S. S.)

7.49 - Pazite kako nosite maske

Pre nego što pohrlite da stavite masku radi sprečavanja širenja virusa korona, stručnjaci savetuju da ispoštujete nekoliko obaveznih koraka kako ne biste dodatno ugrozili zdravlje nepravilnim nošenjem zaštitne opreme. Pulmolog Tatjana Radosavljević za Kurir kaže da nepravilno nošenje maski može biti kontraproduktivno.

7.29 - Vanredno u 16 opština ili gradova

Vanredna situacija na snazi je u 16 opština ili gradova: Vladiničinom Hanu, Lučanima, Beogradu, Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Šapcu, Čačku, Kraljevu, Arilju, Požegi, Užicu, Bogatiću i Priboju.

7.27 - Stevanović: Ako imate ove simptome odmah idite kod lekara

Infektolog Goran Stevanović upozorio je građane da je sve veći broj pacijenata između 30 i 50 godina sa ozbiljnom kliničkom slikom i ozbiljnim pneumonijama. On je apelovao na građane da se jave kovid ambulantama čim se pojave simptomi i redovno javljaju ukoliko im se stanje pogorša, kako bi na vreme bili upućeni na dalje lečenje.

7.26 - Vanredna situacija proglašena i u Bogatiću

I u opštini Bogatić večeras je proglašena vanredna situacija. Kako se navodi na sajtu te opštine, odluku o proglašenju vanredne situacije doneo je predsednik te opštine Nenad Beserovac. Takođe, Štab za vanredne situacije opštine Bogatić doneo je danas naredbu, koja podrazumeva više mera, poput upotrebe zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima i održavanje fizičke distance od minimum 1,5 metara.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track