BRUKA NA RTS: Odbacili Bujoševićevu prijavu samo zato što se nije potpisao!
Foto: Marina Lopičić

skandal na javnom servisu

BRUKA NA RTS: Odbacili Bujoševićevu prijavu samo zato što se nije potpisao!

Društvo -

Članovi Upravnog odbora Javnog servisa elimisali su sadašnjeg generalnog direktora iz trke za novi mandat, i to zbog stvari koja ni u jednom konkursnom dokumentu nije navedena kao obavezna

Radio-televiziju Srbije (RTS) potresa veliki skandal! Upravni odbor RTS šokirao je javnost jer je doneo odluku bez presedana.

Naime, članovi UO su eliminisali Dragana Bujoševića, aktuelnog generalnog direktora RTS, s konkursa za novi mandat prvog čoveka Javnog servisa, i to zbog tehničkog nedostatka na prijavi. Tako je Bujoševićeva prijava odbijena zato što nije potpisana, a nijedna odredba Pravilnika o postupku i uslovima izbora imenovanih lica ne pominje potpis kandidata kao deo sadržaja prijave.

Apsurd i bruka

- Bujošević je prethodnih pet godina vodio RTS i po zakonu je imao pravo na još jedan mandat. Iskoristio je priliku i konkurisao jer ispunjava sve uslove i ima ubedljivo najviše iskustva u vođenju Javnog servisa. Uprkos svemu tome, on je glatko eliminisan samo zbog toga što nije potpisao prijavu. Da stvar bude još apsurdnija, taj potpis nigde nije ni tražen u konkursnoj dokumentaciji, niti ga pravilnik o izboru šefa RTS bilo gde pominje. Ovo je nezabeležen skandal, velika bruka, nikad se nije desilo da se zbog toga odbije nečija prijava... Zamislite, jedan veteran srpskog novinarstva odbijen je zbog ovakve tehničke sitnice - kaže izvor Kurira.

Upravni odbor RTS se prekjuče oglasio saopštenjem u kojem javnost obaveštava da Bujošević nije ispunio uslove konkursa "u formalnopravnom smislu" zbog toga što njegova prijava na konkurs nije potpisana. UO RTS je saopštio i da se na konkurs za generalnog direktora ove medijske kuće prijavilo pet kandidata. Osim Bujoševića, konkurisali su i Vasko Vasović, Svetislav Nedeljković, Vladimir Palikuća i Marko Milutinović. Članovi UO su razmatrali sve prijave na sednici u ponedeljak i odlučili da uslove konkursa ispunjavaju samo dva kandidata - Vasko Vasović i Marko Milutinović.

Bez objašnjenja

Dok je Bujoševiću osporena prijava zbog toga što nije potpisana, Nedeljković i Palikuća nisu ispunili uslov "u pogledu radnog iskustva na rukovodećim poslovima u trajanju od 10 godina". U saopštenju se najavljuje da će UO, nakon razgovora s kandidatima koji ispunjavaju uslove konkursa, odluku o imenovanju generalnog direktora doneti u roku od 45 dana od dana otvaranja prijava na konkurs.

Pitanja o tome koji dokument propisuje da prijava mora da bude potpisana uputili smo na zvaničnu mejl adresu RTS i od njih smo dobili odgovor da su naš dopis prosledili UO. Odgovor nije stigao do zaključenja broja. Bujošević nije bio dostupan za komentar.

Bogato iskustvo

Veteran srpskog novinarstva

Bujoševića javnost zna kao osnivača magazina Evropljanin, koji je bio u vlasništvu kasnije ubijenog Slavka Ćuruvije. Dugo godina je bio novinar NIN, na BK televiziji je radio emisiju "Nije srpski ćutati", a kasnije na TV Prva "Stav Srbije". Od 2008. do 2013. bio je glavni i odgovorni urednik lista Politika. Za generalnog direktora RTS izabran je 2015. On je tada dobio šest glasova u UO, što je dvotrećinska većina ukupnog broja njegovih članova.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track